екскурзия корфу цена

На малко повече от 30 километра от северозападното крайбрежие на Гърция, ще намерите Корфу – един малък остров, който в резултат на своето изключително естествено плодородие си е спечелил славата на земя на несметно богатство, излишък и изобилие, каквито рядко могат да се видят на друго място по Средиземноморието.

Островът не веднъж бил описван от Омир, чието нескрито възхищение към острова било пробудено от красотата на местните маслинови горички и неустоими планински пейзажи с меки и заоблени извивки. Това райско кътче е може би най-зелената част от Гърция, а красотата на неговите златисти слънчеви плажове е уникална.

Именно те подмамват толкова много туристи всяка година, привличайки допълнително милиони посетители в страната, основно от Великобритания и Германия, но също така и от други държави.

Корфу и неговите различни лица

Има голям контраст между туристите, които посещават Корфу. Единият тип хора са онези, които искат просто да си почина за известно време на брега, а другият тип се отправят към град Корфу, който е историческото и културно сърце на зеления гръцки остров.

Плажовете на острова действително са много привлекателни и те са основната притегателна сила. Когато се съчетаят с вкусната храна, която се поднася по многобройните таверни и вече можете да добиете малко по-реална представа за това колко е примамлив този остров.

Островът може да е много примамлив, но трябва да знаете, че е доста различен от лъскавите и нашумели средиземноморски курорти. Тук няма големи хотелски комплекси, а между отделните хотели се спазват много строги правила за отстояние и дистанция, които предпазват острова от презастрояване. Интересен е контрастът и между старото историческо усещане, което се примесва с неочаквания космополит на острова. Тук си дават среща гръцка, британска, италианска и френска култура, които са “докоснали” острова през различни периоди от неговата история.

Малко са гръцките острови, които предлагат толкова очарователна провинция, колкото предлага остров Корфу. Може би единствено Крит има потенциала да се сравнява с това негово лице.

Провинцията на острова е много тиха и спокойна, като в по-голямата част от острова се чува само песента на щурци и леки полъх на вятъра между клонките на дърветата от време на време. Криволичещи пътеки се движат нагоре-надолу и току виж внезапно сте се натъкнали на някоя овощна горичка, където презрели плодове падат по самата земя.

В края на краищата, която и да е причината, която ви е довела на остров Корфу, днес той изглежда до голяма степен непроменен от времената на Омир и Одисей, защото колкото и да се изменя част от острова, винаги един малък дял от него се запазва такъв, какъвто е бил в самото си начало.

Плажовете на Корфу

екскурзия корфу плаж цена

Плажовете на Корфу са едни от най-красивите в Европа. За да намерите най-доброто от това, което острова предлага, то неизменно трябва да се насочите към Палеокастрица.

Мястото се намира в северозападната част на острова и предлага безкрайни заливи и полуострови, а покритите с гора хълмове се издигат над изумрудените и сапфирени води на Йонийско море.

Премествайки се на юг по западния бряг само за няколко минути достигате до Лиападес. Мястото ще ви накара да се влюбите в него, особено ако си падате по уединението и спокойствието.

Ако пък искате да се попечете голи на пясъка, тогава за вас уединената Миртиотиса, която се намира още по-наюг. Семействата се отправят към по-популярни места и с повече удобства в близост, каквито са Сидари, който се намира на северния бряг на острова, или пък към пясъчните плитчини на Айос Георгиос.

Със своите фин пясък и плитка вода, в самото сърце на североизточното крайбрежие на острова, ще намерите един истински рай. Разположен сред кипарисите и маслиновите дървета, тук се намира един от най-красивите заливи в страната – заливът. Мястото е чудесно за водни спортове и всякакви водни развлечения.

Климатът на Корфу

Климатът в Корфу е много привлекателен не само за почивка, но и за живеене, поради което има много хора от Северна Европа, които са се заселили тук за постоянно и са превърнали Корфу в свой дом. През лятото температурата обикновено е някъде около 30 до 35 градуса, а целият остров е приятно и комфортно топъл от април до ноември. Дори през декември има средно три часа слънчево греене на ден, което обещава приятни часове на открито сред природата.

Януари и февруари са най-студените месеци и има много дни, в които температурите се понижават до малко над нулата, като не са напълно изключени дори и снеговалежи, макар че това се случва много рядко. Валежите са в изобилие, като единствените малко по-засушливи месеци са юли и август. Това може да обърка някой летен следобед от почивката ви край морето, но определено си има и своите предимства.

екскурзия зеленина корфу цена Корфу е зелен и плодороден остров, който именно заради влажния си климат се радва на богати реколти от плодове и зеленчуци. Освен това, островът има добре развита винарска индустрия, а ефектът на валежите върху местната природа е очевиден на всяка крачка.

Островът няма проблем с водата дори и през най-горещите месеци, което се случва доста често на много от сухите и горещи егейски острови. Обикновено най-сухият месец е юли, като вероятността е да паднат валежи от проливен характер не повече от 3 или 4 пъти.

Времето през есента става много по-влажно. През октомври и ноември има период на интензивни гръмотевични бури, тъй като топлото време най-накрая започва да отстъпва пред идващата зима.

Подобно на по-голямата част от островите в Средиземно море, тук също има периоди, когато силен вятър връхлита острова и започва да чупи клони и да създава неприятни усещания в хората, които по това време са на морския бряг или някъде сред природата.

Въпреки това, тук те са доста по-рядко явление и са много по-предсказуеми. През зимата студените ветрове могат да ударят от североизток и юг, което ги прави по-малко изненадващи, особено за местните жители, които вече са свикнали с капризите на времето. През летните месеци от годината вятърът е северозападен и привлича много любители на водните спортове, особено почитатели на уиндсърфа, каквито много често могат да се видят по тукашното крайбрежие.

Обикновено за разлика от много други дестинации по Средиземноморието тук ветровете не са толкова силни за да повлияят особено много на почивката ви и на заниманията, които ще практикувате, но все пак, особено през месец август, времето очевидно е доста по-ветровито и това се случва на практика почти всеки ден.