екскурзия Литва острови цена

През 2018 г. Литва отбелязва 100-годишнината от възстановяването на държавността си. Ако до сега не сте посещавали тази страна и не сте обмисляли идеята, може би този повод е една основателна причина да се насладите на прелестите на това северно бижу.

Едно ново преживяване

За повечето хора, Литва е непозната страна, което си има своите предимства. Няма ли да ви бъде интересно да посетите една държава, която малцина познават? Можете да поемете по един пълен с приключения маршрут от столицата Вилнюс, през гъстите борови гори и да достигнете до златните пясъци на крайбрежието.

Пясъчната коса на Курония

Тесният, но дълъг 98 километра пясъчен остров се намира не далеч от бреговете на югозападна Литва, сред водите на Балтийско море. Мястото е част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и се описва като един от най-красивите и уникални по рода си пейзажи в Европа. Тук картината на кратко може да се обобщи така – синьо море, бял пясък и много малко хора.

Част от удоволствието е да прекарате на открито тук колкото се може повече време, поради което най-добрият начин да опознаете местността е с велосипед по литовския морски път.

Пътят свързва живописните рибарски селища Юдокранте, Первалка и Нида и предлага възможност за възможно най-близък контакт с пясъчните дюни и боровите гори на околността.

Уверете се, че сте заделили поне час, който да прекарате на така наречения хълма вещиците в Юдокранте. Това странно място бе признато наскоро за една от най-зрелищните туристически атракции в света.

Каунас от високо

Каунас в ЛитваМожете да разгледате един от най-важните градове в Литва от високо и да го видите от непознат до сега ъгъл благодарение на новата 55-метрова кула на катедралата на апостолите Св. Петър и Свети Павел в Каунас. Днес това е една от най-големите църкви в цялата страна и предлага на своите посетители едни от най-добрите гледки към историческия град. Откриването на кулата е част от подготовката на града за европейска столица на културата през 2022 година.Каунас е впечатляващ с това, че представлява един от най-добрите примери на архитектура в стил Арт Деко в Европа. Той притежава жизнен дух, а тесните му улици са като една жива сцена на изкуството под открито небе. Ако имате нужда от малко спокойствие на някое уникално място, не пропускайте да посетите добре запазения еврейски квартал на града.

Националните паркове

Националните паркове в ЛитваНай-южната от трите прибалтийски републики се гордее с бели пясъчни плажове, множество национални паркове и повече от 3000 езера, които чакат да бъдат открити от туристите.Пясъчната коса, за която споменахме преди малко, с огромните си пясъчни дюни и безкрайните плажове, е очевидното мястото, от където да започнете своята обиколка на природните чудеса на Литва.

Има, обаче, и други съкровища, които си заслужава да бъдат открити и опознати и които ще ви докоснат не по-малко с красотата и очарованието си.

Парк Немуна делта представлява местност, осеяна с острови, блата и наводнени ливади. Намира се на миграционния път на птиците по маршрута от Африка до Арктика и е популярно място за разплод за 294 вида пернати.

Националният парк Аукстайтия, в североизточната част на страната, е най-старият в Литва. Той обхващащ над 400 квадратни километра и разполагащ с 30 реки и 126 езера.

Покрит е с гори от борови и смърчови дървета, сред които може да се види наистина огромно разнообразие от диви цветя през лятото. Това е едно от най-красивите места в страната и най-доброто място за прекарване на малко време сред дивата природа. Тук ще откриете огромно разнообразие от диви животни, включително диви свине и елени.