Описание

Асеновград е 19-ият по големина град в България, като е най-големият необластен такъв. Разположен в Родопите, градът е изпълнен с история, красива природа и гористи местности.

По данни от НСИ към 31 декември 2015 година населението на града е 49 510 души, което го прави вторият най-голям в област Пловдив.

Местоположение на Асеновград

Градът се намира в Южна България и е част от Родопския масив. На 19 км от Пловдив и намиращ се на дефилето на река Чая при изхода ѝ от Родопите, той е естествена връзка между Централна България, Централните Родопи и Беломорска Тракия.

Административно Асеновград е център на едноименната община и е част от Област Пловдив.

През него преминава ключовият транспортен коридор към Гърция – Пловдив-Смолян-Ксанти.

Туризъм в Асеновград

Градът разполага с над десет хотела с достъпни цени и добро качество. В него може да посетите някой от близо 40-те ресторанти, предлагащи както добра храна, така и автентичен вкус и преживяване.

Асеновград разполага с разнообразие от места за почивка и приятно изживяване за семейството и приятелите.

Забележителности в и около града

Една от най-известните забележителности е античната Асенова крепост, кръстена на цар Иван Асен II, намираща се на около 2 км от града. Асеновград е ключов религиозен и културен център, разполагащ с общо 5 манастира, 15 църкви и 58 параклиса, както и исторически, етнографски и палеонтологичен музей.

Много популярни са туристическите маршрути водещи до манастирите „Свети Кирик“, „Света Петка“ и Араповския манастир. Възрожденската църква „Св. Богородица-Успение“ също е атрактивна дестинация. Другата известна църква в региона е „Св.Богородица Петричка“, намираща се в Асеновата крепост.

От Асеновград посетителите му могат да се отправят към музея на авиацията, намиращ се в авиобазата в село Крумово, както вторият по големина манастир в България – Бачковският, намиращ се в едноименното село. Наблизо и Бачковският водопад, който е част от резервата Червената стана в Западните Родопи и е с височина от 10 метра.

История на Асеновград

Най-важното място, свързано с историята на града, е Асеновата крепост. Тя датира още от времето на 7 век преди новата ера, когато е създаден от близо 3 000 гръцки колонисти под името Стенимахос, като едва през Средновековието се превръща в стратегически пункт. За първи път името му е споменато като Станимака в устава на Бачковския манастир от създателя му Григорий Бакуриани.

Около крепостта са открити археологически находки от Средновековието като оръжия, керамика, сечива, домашни потреби и монети.

Станимака се споменава и в летописа на Третия кръстоносен поход (1189 – 1191 година), като в него е отбелязан като „Скрибенцион“ от кръстоносците на германския император Фридрих Барбароса. Смята се, че това се случва през зимата на 1189 година, когато Фридрих се настанява в Пловдив, за да презимува и да се подготви за пътуването си до Константинопол.

След като в резултат на Четвъртия кръстоносен поход Константинопол пада (1204 година), Пловдивската област, заедно с Асеновград, попадат под властта на Рение дьо Три. През 1205 година Рение дьо Три се окопава в Станимака, след като цар Калоян го изгонва от Пловдивската област. След една година Рение се измъква от крепостта, като я разрушава. Тя е възстановена от цар Иван Асен II, поради което е и кръстена на него.

Предполага се, че крепостта пада под владението на османските турци или през 1363, или през 1371 година. По време на османското владичество крепостта и градът стават вакъфско селище на Сюлейман Великолепни, а впоследствие стават и център на нахия. Във времената на кърджалиите, в края на 18 и началото на 19 век, градът става жертви на грабежи, като е опожарен три пъти.

След Освобождението Станимака става част от Източна Румелия, а през 1908 година официално става част от Царство България.  През 1934 година той е преименуван в чест на цар Иван Асен II и получава днешното си име – Асеновград.