Описание

Божичен е българско село, намиращо се в северната част на страната, близо до границата с Румъния. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 141 души, по-голямата част от което е българско.

Селото се намира в живописна местност, заобиколена от скали и гори.

Местоположение на Божичен

Административно селото е част от Община Иваново и Област Русе. През него преминава река Русенски Лом, а в селото има и ЖП гара по линията Русе – Горна Оряховица.

До Божичен преминава третокласният републикански път 501, който свързва Русе с Бяла. Най-близките населени места са Иваново, Красен и Басарбово.

Туризъм в селото и околностите

Селото разполага с два семейни хотела и една къща за гости. По-големият хотел разполага с 27 места и се намира близо до река Русенски Лом с живописна гледка към каньона ѝ.

Къщата за гости в Божичен разполага с 28 места.

Селото е тихо и спокойно, разположено в гориста местност, заобиколен от гори. Има възможност за разходки и излети сред природата, а намиращата се наблизо река предлага чудесни условия за риболов.

Около селото има редица природни и исторически забележителности, които могат да ангажират времето ви.

Забележителности в Божичен и местността, които да посетите

Съвсем близо до Божичен се намират Ивановските скални църкви. Те са уникален исторически и археологически паметник, свидетелстващ за живота по тези земи още от средновековието. В тях са запазени редица стенописи, а разклонената мрежа от скални параклиси, църкви и килии удивлява.

Църквите образуват скалния манастир Свети Архангел Михаил, за който се смята, че е основан през 13 век.

На 5 км от селото се намира друг скален манастирски комплекс – Грамовец. Разположен е на левия бряг на река Черни Лом, а в скалата има няколко изкуствено изградени пещери. В началото на скалата започва и екопътека.

Наблизо се намира и единственият действащ скален манастир в България – Басарбовският манастир Св. Димитрий Басарбовски, разположен в долината на река Русенски Лом.

До манастира се стига по стъпала. Над него има и скална площадка, както и ниша, в която е спял самият Свети Димитрий, според легендата.

Друга интересна забележителност е крепостта Червен, разположена до едноименното село и намираща се на 12 км от Божичен. Крепостта е била една от най-значимите във Второто българско царство. Днес тя е частично запазено, като изцяло запазена е една триетажна крепостна кула, датирана от 14 век.

Преминаващата през селото река Русенски лом влиза и в състава на едноименния природен парк. В него влизат и реките Баниски Лом, Черни Лом и Бели Лом. Водите на реките са образували величествен каньоновиден пролом. В парка може да посетите и девствената гора Батаклията, скалния колос Мамулса, раят на птиците Бакаджика, както и редица пещери, за които има свидетелства, че са обитавани още от каменната епоха.

История на местността

Откритите признаци на живот в множество пещери в местността, както и скалните манастири и крепостта Червен свидетелстват за обитаването на тези земи от най-ранни времена.

Крепостта Червен е била една от най-значимите през Второто българско царство. Смята се, че тя е разрушена след османското нашествие в края на 14 век.

Няма точни данни за това кога се образува днешното селище Божичен. Предполага се, че през османския период селището се е занимавало предимно със селско стопанство.

След освобождението селото става част от новосъздаденото Княжество България.

През 1927 година в него се основава читалище, кръстено на Петко Рачев Славейков.