Описание на Разград

Разград е средноголям български град, един от 28-те областни града на България, намиращ се в североизточната част на страната.

Със своите 35 049 жители население, по данни на ГРАО към 2015 година, Разград се нарежда на 26-то място сред областните градове и на 29-то място в цялата страна по този показател.

Може би най-голямата гордост на града е местният професионален футболен клуб „Лудогорец“, който от сезон 2011-2012 се състезава в елитната А футболна група на България от същия сезон в 8 поредни години неизменно печели футболното първенство на страната.

Клубът успява да влезе на няколко пъти в групите на футболните турнири „Лига Европа“ и „Шампионска лига“, с което си осигурява мачове с някои от най-големите футболни клубове в Европа.

Разград е град с богата история и редица културно-исторически забележителности, една от най-известните от които е джамията Ибрахим паша, която е третият най-голям мюсюлмански храм на Балканския полуостров.

Какво е точното местоположение на града

Разград се намира в района на Дунавската равнина и по-конкретно в южната част на историко-географската област Лудогорие. Градът е разположен в долината на реката Бели Лом.

Административно Разград е център на едноименните Община и Област. В тази област влизат и общините Исперих, Кубрат, Завет, Цар Калоян, Лозница и Самуил.

През и близо до Разград преминават важни пътни артерии – това са първокласният републикански път 2, второкласният път 49, третокласните пътища 204 и 205, както и железопътната линия Русе-Варна, която преминава на 7 км северно от града (ЖП гарата също е извън територията на града).

Най-близките населени места са Стражец, Гецово, Радинград, Недоклан, Ушинци, Пороище, Осенец, Киченица и Ясеновец.

Туризъм в Разград – да или не

Разград определено не е от най-традиционните туристически дестинации, но сме убедени, че ще останете очаровани от града в момента, в който го посетите.

Тук ще откриете повече от 10 обикновени и семейни хотели, така че големият избор е повече от гарантиран.

Разград е страхотен микс от култури и различни исторически периоди, всички от тях оставили отпечатък върху съвременния облик на града.

Ако търсите нещо ново и различно от това, на което сте свикнали до момента, то определено Разград е добър избор за вас и няма да останете разочаровани.

Забележителностите, на които да отделите време

Няколко са забележителностите в Разград, които заслужават частица от времето ви. Един от тях е мавзолеят-костница, в който се съдържат костите на загиналите руски войни в борбата за освобождението на Разград.

Мавзолеят е ситуиран в център на града, по-конкретно на площад „Възраждане“. От 1967 година е със статут на паметник на културата с национално значение.

Друга важна забележителност, намираща се пак в централната част на града, е джамията Ибрахим паша. Тя е една от най-старите и най-големите джамии на Балканите.

Строежът е започнат в периода 1523-1536 година и е кръстена на името на тогавашния Велик везир на Османската империя Ибрахим паша.

След смъртта му, обаче, строежът е прекратен. Чак през 1616 година Махмуд паша довършва джамията. В днешно време джамията не е активна и има статут единствено на паметник.

Археологическият резерват Абритус се намира в покрайнините на града и е отражение на античната и средновековна история на града.

Разположен е на площ от 1000 декара, в които са запазени археологическите останки от римския град Абтритус.

Тук ще откриете и доста съвременен и интересен музей, който съхранява най-различни предмети и вещи, открити при разкопките в района.

Историята на града в кратък вариант

Разград разполага с много древна история, която обаче е разделена в различни исторически периоди, тъй като в определени епохи на това място няма живот.

Доказано е, че в района на днешния град е имало живот още от средния палеолит, като тук са открити копия с каменни върхови, кремъчни пластини и най-различни предмети от бита.

Впоследствие се заселват най-разнообразни тракийски племена и се основава тракийско селище.

В епохата на Античността върху това тракийско селище се създава град под името Абритус, който става част от Одриското царство.

При владението на Римската империя тук се изгражда стабилна крепост, която превръща Абритус във важен по значение град.

След падането на Западната Римска империя Абритус остава в пределите на Източната Римска империя, позната още в историографията като Византия.

През средновековния период се знае, че на това място е имало селище, но историците са в спор за това как се е казвало то. Най-често споменаваните имена са Хръзград, Хръсград и Хризград.

Предполага се, че по време на османското нашествие градът е разрушен. Едва към 1450 година се оформя малък град. В дефтер от 1550 година се споменава за Хезарград, който има близо 200 мюсюлмански домакинства.

Това е доказателство, че след разрушението на средновековния град, новосформираното селище е почти изцяло от мюсюлмани.

В рамките на следващите векове постепенно започва заселване и на християнски семейства, но мюсюлманските остават преобладаващи. Към 1873 година в града има 563 християнски домакинства и 1244 домакинства, изповядващи исляма.

Разград е освободен на 28 януари 1878 година по време на Руско-турската война. След сключването на Берлинския договор той попада в територията на Княжество България.

През 1881 година е издигнат като окръжен град, като продължава да бъде такъв до 1901 година. Тогава е понижен в околийски център и това значително забавя развитието и просперитета му.

След края на Втората световна война Разград отново става областен град. В периода на социализма в града се откриват няколко големи завода, които спомагат за развитието и подобряването на живота на местните жители.

Това са заводът за порцелан и стъкло, фармацевтичното предприятие (днес завод за производство на лекарства), както и няколко по-малки предприятия.