Описание на Карлово

Карлово е средноголям български град, който се намира в централната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, наброява 23 919 души.

Градът е един от най-големите възрожденски центрове в епохата на националноосвободителните борби на българското население и е родно място на националния герой на България Васил Левски.

Макар и страдащ от характерната за всички български градове емиграция на млади хора към столицата София и чужбина, Карлово продължава да бъде един основните културни, стопански и административни центрове в Пловдивска област.

С всичките културно-исторически забележителности, които градът разполага, той е повече от подходящ за туристическа дестинация, а всяка година тук в края на май или началото на юни се провеждат големи тържества по случай „Празникът на розата“.

Други важни събития в живота на града, които са със статут на национални мероприятия, са отбелязването на годишнините от рождението и обесването на Васил Левски, съответно на 19 февруари и 18 юли.

Макар и Васил Левски да е най-прочутият карловец, си заслужава да отбележим и други знаменити личности, родени в този град, като:

 • Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев;
 • Васил Караиванов – братовчед и съмишленик на Васил Левски;
 • Васил Кирков – драматичен артист и един от основателите на Българския народен театър;
 • Евлоги и Христо Георгиеви – български предприемачи и индустриалци, основни дарители за създаването на Софийския университет Свети Климент Охридски;
 • Райна Касабова – участвала в първи боен полет в света;
 • Райно Попович – учител и книжовник, носещ званието „учител на учителите“;
 • Христо Мутафчиев – популярен български актьор;
 • Христо Проданов – алпинист, първият българин изкачил Еверест;
 • И много други.

Къде се намира Карлово

Градът е административен център на едноименната Община Карлово и е част от Област Пловдив. Областният град се намира на 64 километра на юг.

Географски Карлово е разположено на 386 метра надморска височина в северната част на Карловското поле и точно в подножието на Стара планина.

Географското разположение на града е ключово за климата и намиращата се около него Розова долина, като създава перфектните климатични условия за отглеждането на маслодайни рози.

Карлово е и ключов транспортен център, като през града преминава първокласният републикански път 6, част от международната пътна мрежа E871, познат още и като „Подбалкански път“. Южно от града пък започва второкласният път 64, който свързва Карлово с Пловдив.

Най-близките населени места са Сопот, Анево, Московец, Дъбене, Войнягово, Соколица, Иганово, Баня, Васил Левски и Куртово.

Какви са възможностите за туризъм тук

Като всеки възрожденски град, Карлово има много какво да предложи откъм туризъм. Градът разполага с 15 хотела, 12 от които семейни, 10 къщи за гости и 3 ресторанта.

Стара планина се извисява точно над града, а от Карлово тръгват няколко планински пътя и екопътеки, през които може спокойно да се разходите в планината или да стигнете до някои от намиращите се наблизо хижи.

Културно-историческите забележителности в града пък ще ви ангажират за поне няколко дена, докато успеете да обиколите всички.

Карлово е прекрасно съчетание от красива природа, богата история и културен живот, които не биха оставили никого безразличен към красотата на този български град.

Забележителности в Карлово и региона

Както споменахме, забележителностите в града са толкова много, че само за тях ще са ви нужни няколко дена, но все пак ще се постараем да акцентираме и върху някои от интересни места в региона, на които си заслужава да обърнете внимание.

Без да навлизаме в подробности, ето и най-важните забележителности, които да посетите по време на престоя ви в града:

 • Храм Света Богородица;
 • Исторически музей;
 • Куршум Джамия;
 • Къща-музей Васил Левски;
 • Художествена галерия;
 • Вълнено-текстилна фабрика на Евлоги и Христо Георгиеви;
 • Водопад Сучурум;
 • Паметник на Васил Левски;
 • И много други.

Забележителностите извън града, на които си заслужава да обърнете внимание, се намират основно в съседния град Сопот, който е на 5 километра от Карлово и, подобно на него, също е възрожденски град.

Със сигурност препоръчваме да посетите водопадът Карловско пръскало, който се намира на 8 километра от града, по поречието на Стара река.

Водопадът се намира на около 15 минути пеша от хижа Васил Левски, а до него се стига по специално изградена пътека. Височината на водния пад е 30 метра.

Най-важните моменти от историята на Карлово

Историята на града може да се проследи назад до 15 век, когато е неговото основаване. В периода 1482-1485 година лично султан Баязид II предава владението на подбалканското село Сушица на Карлъ Заде Лала Али бей.

Близо 10 години по-късно, през 1496 година Али бей превръща владението във вакъф.

Следващият 16 век е ключов за Сушица, която за по-малко от 100 години се разраства изключително много – в началото на века в селото има 42 християнски и 7 мюсюлмански домакинства, а към 1596 година тези домакинства вече са 117 мюсюлмански и 162 християнски.

Към края на века селото се разраства до град и е наречен Карлова на името на Карлъзаде Али бей.

Още през 1485 година Карлъзаде Али бей издига най-старата запазена до днес постройка в града – Куршум Джамия.

През 17 и 18 век градът се превръща в културно средище, а за това помагат и построеното там училище.

От началото на 19 век учители в града са Атанас Владос, Никола Битолецът и Нено Келешът. Образователното дело достига своя разцвет през 1828 година, когато учител в града става Райно Попович, който учителства близо 25 години без прекъсване.

През 1859 година в църквата „Успение Богородично“ националният ни герой Васил Левски бива ръкоположен за йеродякон. Както е известно, впоследствие той напуска църквата и започва да организира българските революционни комитети.

След Освобождението (1878 г.) Карлово става част от новосъздадената автономна територия Източна Румелия, която обаче формално продължава да бъде част от Османската империя.

Едва през 1908 година, когато е обявена Независимостта, Източна Румелия формално става част от българската държава, с което Карлово вече става изцяло български град.

В периода 1953-1962 година градът се казва Левскиград, а впоследствие е върнато старото име Карлово.