Описание

Албена е български курорт намиращ се на Северното Черноморие. Той е третият по големина в страната и се открива на 24 август 1969 година.

Курортът е спокойно и приятно място, подходящо за семейна почивка. В същото време той предлага и развлечения за по-млади хора.

Местоположение на Албена

Намира се на 13 километра южно от Балчик и на 30 км на север от Варна.

Административно е част от област Добрич и община Балчик.

Плажната ивица на курорта е с дължина от 5 километра и е широка 150 метра.

Забележителности, които да видите

Албена е обявена за „селищно образувание с национално значение“ на 1 февруари 2005 година. Курортът разполага с редица атракции, сред които аквапаркът „Аквамания“, конната база Албена, плажът „Балтата“, както и едноименният резерват.

Посетителите на курорта имат възможността и да се разходят в околностите, за да видят забележителности като Ботаническата градина и „Дворецът“ в Балчик, крепостта „Кранея“ и плажът „Ванила Бийч“ до Кранево, както и Храмът на Кибела край Балчик.

Туризъм в Албена

Курортът разполага с широк спектър от обикновени и семейни хотели, къщи за гости и вили. Общият им брой доближава 90. Има подходящи оферти за всеки тип почиващи, от 2-звездни хотели, до 5-звездни такива, като най-големият хотел предлага леглова база от над 700 места.

Освен в хотелите, гостите на курорта могат да излязат в някой от над 10-те ресторанта в града, както и да посетят някой от нощните барове.

История на курорта

Курортът е открит официално на 24 август 1969 година. Той е част от мащабния проект на тогавашната власт в да насърчи турзима и да превърне България в предпочитана туристическа дестинация, по този начин използвайки географските ѝ дадености и представяйки страната като витрина на качествен и хубав живот.

Тази политика започва в края на 60-те години на 20 век с изграждането на двата най-големи български курорти – Златни пясъци и Слънчев бряг, като Албена е третият такъв.