Описание

Говедарци е българско село, което се намира западната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 1 199 души. То е второто по големина в областта си след Самоков.

Местоположение на Говедарци

Административно селото е част от Община Самоков и Софийска област. Разположено е в подстъпите на планината Рила и по поречието на река Черни Искър, в Говедарската котловина.

През селото преминава третокласният републикански път 6206, а най-близките населени места са Мала църква, Бели Искър и Самоков.

Туризъм в селото

Селският туризъм е силно развит в Говедарци и се е превърнал в основния поминък на местното население. Селото разполага с над 10 хотела и над 20 къщи за гости, които предлагат най-разнообразни цени и услуги. Има подходящи къщи за семейни събирания и празници, но в същото време има и хотели, които са подходящи за двойки или почивка с приятели и семейството.

До селото се намира Националният парк Рила, а само на няколко километра е и ски курортът Боровец.

Забележителности в Говедарци и околностите

Селото разполага с два манастира – Света Троица и Свети Георги. И двата са построени през 20 век, като първият се намира в северната част на селото, а другият е край него. Вторият е построен със средства на местните жители и поддържан от тях.

На 4 километра от Говедарци се намира хижа Мечит, разположена на 1 670 метра надморска височина. Хижата представлява комплекс от две сгради и може да приеме общо 80 души.В нея има столова, бюфет, ресторант и туристическа кухня, а разположението е близо до ски писта.

В съседното село Бели Искър се намира и едноименната екопътека. Тя е дълга 7 километра и изминаването ѝ отнема приблизително 3 часа. Препоръчва се пътеката да се преминава през топлите месеци между Юни и Октомври.

На 6.5 километра от селото се намира Шишмановото кале, което представлява останки от средновековна крепост, която се е състояла от цитадела, предградие и град. Според историческата наука калето е всъщност средновековният град Самоков, който е просъществувал между 12 и 14 век. Смята се, че през 1388 година на това място има битка между османските турци и българските войски, в която загива братът на българския цар Иван Шишман – Иван Асен V Шишман.

Ако сте любители на конете и конската езда, може да посетите Ранчо Рила, което е на 7 км от Говедарци. То е разположено на изключително красиво място със спираща дъха гледка към Рила, Витоша и Верила. В ранчото се предлага езда за начинаещи и напреднали, както и еднодневни преходи и такива с посещение и преспиване в хижи или къщи за гости.

В намиращия се наблизо ски курорт Боровец също може да посетите редица забележителности, една от които е Дворецът Царска Бистрица, който е бил изграден от цар Фердинанд и бил негова любима вила за лов, както и на сина му цар Борис III.

История на селото

Намиращите се в местността средновековни крепости като Цари Мали град и Шишманово кале свидетелстват, че районът е заселен от дълбока древност. Районът около Говедарци е бил златодобивен по време на Римската империя. През османския период, пък, тук се е добивало желязо и цялата Говедарска котловина е представлявала голяма индустриална зона.

След освобождението селото става част от новосъздадената българска държава. Старото му име е Българене.

В края на 19 век по нареждането на княз Фердинанд е започнало изграждането на така наречения Фердинандов път, който е трябвало да свърже Говедарци с Рилския манастир. Пътят така и не е довършен и стига само до Кобилино бранище.

През Втората световна война „пещерите“ в района на селото, които някога са били използвани за добив на злато и желязо, са служили като бомбоубежище от страна на Генералния щаб на българската армия.