Боянски водопадБоянският водопад е един от най-близко разположените до градската среда в България, което е причина за неговата относително голяма популярност. За него не са чували повечето хора от различните части на България, но за жителите на столицата, той е доста добре познат и се радва на голямо уважение.

Той е уникален със своята атрактивност като място за прекарване на свободното време през уикенда, а това, което предлага на своите посетители, очевидно е напълно достатъчно.

Чиста природа, близост, възможност да се намери прохлада през лятото, много зеленина и възможност да изпробвате новия си фотоапарат са само част от причините, които могат да ви поведат нагоре по иначе стръмните склонове на Витоша.

 

 

Какво представлява

През най-пълноводните си моменти, Боянският водопад се излива като една огромна по обем и видимо неудържима струя вода, която с грохот се стоварва в подножието на монолитна хоризонтално насечена скала.

Когато струята започне да отслабва, водата постепенно се разделя на две отделни струи, които вече изглеждат значително по-малки. В края на лятото, когато настъпва и най-трайното засушаване, водопадът вече представлява само една единствена струя, която изглежда сякаш ще спре съвсем скоро. Разбира се, това не се случва, защото малко след този момент започват есенните дъждове, които го възвръщат към живот за пореден път.

През зимните месеци от годината водите на Боянския водопад почти напълно замръзват, като през по-студени години течащата струя става толкова тънка, че тя почти не се забелязва.

Големина

Боянският водопад е най-големият от всички на територията на Витоша и в околностите на София, като неговите внушителни размери и буйни води позволяват той да бъде видян от десетки километри.

В ясни и слънчеви дни проблясъците на водната струя могат да се забележат от редица части на столичния град, като единствените условия са светлината да пада по подходящ ъгъл и разбира се, да има открита гледка към водопада от съответното място, на което се намирате в София.

Той излива своите студени води от височина приблизително около 20 метра, като бученето му се чува от доста голямо разстояние. Най-голяма е водната струя в моментите, в които снежната шапка на Витоша се топи.

Това всяка година се случва през различен период от време, който съответно може значително да варира и да обхване месеците от март до края на май.

Местоположение

Боянският водопад е разположен в Западна България. Той се намира в непосредствена близост до град София, като се стича по северните планински склонове на Витоша. Намира се на малко повече от 2 километра на юг от Бояна, като по отношение на близостта си до градската среда, мнозина го поставят на първо място в България.

Благодарение на своето местоположение, водопадът е изключително лесно достъпен. До тук може лесно да се стигне с автомобил, като на не голяма дистанция от него преминават удобни и добре поддържани пътища. Ако желаете, можете да стигнете до тук много лесно и пеш. Доста хора използват почивните дни за да си направят една по-дълга разходка извън града.

Надморска височина

Боянският водопад може и да се намира само на една ръка разстояние от София, но всъщност той се издига на доста голяма височина над града. Той се издига на малко повече от 1300 метра над морското равнище, което го поставя много преди редица други водопади, които са отдалечени на десетки километри в непристъпните планински райони на страната.

Благодарение на своята надморска височина и на това, че е обърнат в посока към града, районът на водопада разкрива зашеметяваща гледка към столицата. От тук цяла София изглежда така, сякаш е в ръцете ви, а голямата височина прави града да изглежда някак малък и компактен.

Околна природа

Боянският водопад се намира насред красива гориста местност. Той е заобиколен от предимно широколистна гора, която в някои участъци е толкова гъста, че до земята не достигат почти никакви слънчеви лъчи. Когато растителността е най-гъста в края на юни и началото на юли, единствената индикация за слънчево време са малобройните слънчеви петна по пръстта на земята.

Макар и много дива и видимо непроходима обаче, тази област е в твърде голяма близост до един натоварен метрополис, какъвто е София. По тази причина, дивите животни всячески се стремят да избягват тази част на Витоша, изтегляйки се навътре в горите и предпочитайки по-недостъпни планински райони на страната.

Кога да посетим мястото

Всяка част от годината си има своите уникални предимства, но и недостатъци. Много често при различните хора е различно и мнението кога да посетим Боянския водопад, тъй като се отличават и подбудите, които карат туристите да идват насам.

Пролет

Пролетта идва с пълноводие и това е най-подходящото време от годината, особено ако искате да дойдете тук заради самия водопад. През този сезон водите са най-буйни, а природата току ще се е завърнала към новия живот след дългата зима. Недостатък на това време от годината са кърлежите, които често са сериозен проблем на места, където има влага и сянка.

Лято

Летните месеци имат предимството да предложат така жадуваната сянка и прохлада, като човек трудно може да намери по-приятни условия от тези. Тук все пак е топло, макар че температурата е с няколко градуса по-ниска, отколкото в прашния и задушен град. Недостатък е, че водите на Боянския водопад отслабват и така намалява ефекта на зрелищност, който той иначе създава.

Есен

През есента предимството са цветовете и засилващия се воден поток, което се дължи на все по-обилните валежи. Недостатък е това, че през това време от годината условията рязко могат да се променят и от слънчево и ясно, времето лесно може да добие враждебен и дори вледеняващ характер. На фона на топлите цветове на растенията, които преливат между златисто, оранжево и червено, небето често се покрива с пелена от графитено сиви облаци.

Зима

Зимните месеци са изключително приятно време от годината, в което да посетите Боянския водопад. Температурите може и да са много ниски, но пухкавата снежна покривка и отрупаните със сняг голи клони на дърветата са толкова красиви, че ще ви накарат напълно да забравите за времето.

Водопадът е великолепен, създавайки едно вълшебно усещане, което се дължи на факта, че той наподобява на ледена скулптура. Ако искате да направите снимки, които да запечатат природата от нейната най-дива и неподправена красота, зимните месеци са най-подходфящитем, в което да го направите.