Описание

Елешница е българско село, което се намира в югозападната част на страната, в Разложката котловина.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 1 410 души.

Местоположение на Елешница

Административно селото принадлежи към Община Разлог и Област Благоевград. Географски е разположено в северозападния родопски масив. През него преминава долното течение на река Златарица, която се влиза в река Места, само на километри от Елешница.

Южно от селото преминава третокласният републикански път 1903, а най-близките му населени места са Горно Краище, Палатик, Добринище, Баня и Банско.

Туризъм в селото

Елешница разполага с три къщи за гости, най-голямата от които предлага 24 места. Тя е оборудвана с всички базови нужди, а отделно предлага и екстри като джакузи, сауна и камина. Къщите съчетават модерните удобства с автентичен битов селски стил, тишина, спокойствие и възможност за пълен релакс.

Близостта на селото до курорти като Банско и Добринище го правят изключително привлекателно, а разположението му в планината ще ви остави незабравими спомени с невероятните гледки и чистия въздух, на които ще се насладите там.

Значими забележителности в района

На около 8 км от Елешница може да посетите Обидимският манастир Свети Пантелеймон. Той се намира в землището на едноименното село Обидим. Пътят до манастира тръгва от селото, минава през Добринище и е достъпен за автомобили, макар и да е черен. Любопитното за Обидимския манастир е, че е девически и днес е действащ. Той спада към Неврокопската епархия, част от Разложката духовна околия. Сградата на манастира е сравнително нова – построена е в началото 20 век, но на нейно място е имало останки от разрушен манастир, който има вероятно да е бил средновековен. През 1914 година е изгражда и църквата към манастирския комплекс.

На близо 12 км се намира Банско, а там може да видите десетки забележителности с местно и национално значение, като:

  • Църквата Света Троица;
  • Веляновата къща;
  • Домът-музей Никола Вапцаров;
  • Къщата-музей Неофит Рилски;
  • Радоновата къща;
  • Постоянната иконна изложба на Банската художествена школа;
  • Базиликата в Безименния град.

Ако искате да се разходите отвъд Банско, то със сигурност има още какво да видите. Скалното образувание Сватбата е едно от тези неща. Намира се на 13 км югоизточно от Елешница, по пътя за Гоце Делчев, при отбивката за село Осеново. Представлява естествено оформени скали в най-различни и причудливи форми.

Ако решите да тръгнете в обратната посока, към Разлог, то там също може да видите няколко интересни забележителност, като Историческият музей Никола Парапунов и местността Голак, която се намира в покрайнините на града и от която се открива невероятно живописна гледка към града, Разложката котловина и обграждащите я планини Рила, Пирин и Родопи.

История на селището

Историята на Елешница е свързана още с ранния неолит, тъй като край селото са открити останки от селище от този период. В други части около селото пък са намерени най-разнообразни съдове и предмети, за които се смята че са тракийски.

Най-вероятно днешното селище е възникнало през османския период. За него се знае, че е било с преобладаващо българско християнско население, като това се отразява в редица статистики от края на 19 век. Още едно доказателство за това е местната църква „Свети Атанасий“, която е изградена през 1832 година.

След Освобождението Елешница има лошия късмет да остане в пределите на Османската империя. Поради това в него се развива силно движение за освобождение на географската област Македония, в чиято област попада и самото село. Неслучайно при избухването на Балканската война през 1912 година, цели 12 души от Елешница се записват като доброволци в Македоно-одринското опълчение.

След Втората Балканската война (1913 г.) и по силата на Букурещкия мирен договор селото, заедно с географската област Пиринска Македония, става част от българската държава.