Описание

Ахелой е малък български град с население от 2 087 души, по данни на ГРАО към 2015 година, намиращ се на брега на Черно море.

Той е известен със средновековната битка при Ахелой през 917 година между армиите на българската държава и Византийската империя.

Днес той е крайбрежно градче, предлагащо възможности за туризъм, риболов и спа процедури. Близостта му до Бургас и Слънчев бряг го прави все по-атрактивно място за посещение.

До 2009 година е село, след което става град с решение на Министерски съвет на Република България.

Местоположение на Ахелой

Намира се на брега на големия Бургаски залив. През града минава главният път, свързващ Варна и Бургас, както и река Ахелой, която извира от Айтоските възвишения и се влива в Черно море. Административно е част от Община Поморие и Област Бургас.

В местността около града се е формирал собствен микроклимат, който се характеризира с хладно лято и мека зима. Температурата през цялата година варира от -4 до +30 градуса по Целзий.

Ахелой разполага със собствено яхтено пристанище, което е подходящо както за рибарски лодки, така и за яхти.  Риболовът е много популярен в района, като има възможност за улов както на сладководни риби в река Ахелой, така и на морски риби в Черно море.

Туризъм в Ахелой

Градът е подходящ за почивка, като предоставя възможност за посещаване на намиращите се наблизо Бургас и Слънчев бряг, но и за почивка в самия град.

Ахелой разполага с няколко хотела, най-големият от които има леглова база от 580 места. Освен хотелите, градът разполага и с 2 ресторанта.

Близостта му до други курортни селища като Равда, Слънчев бряг и Несебър го правят привлекателно място за тиха и спокойна почивка с възможност за приятни преживявания.

Забележителности в града и района

Ахелой разполага с красив парк в центъра на града. Най-близкият плаж е къмпинг Ахелой, който е с дължина от 10 км и стига до плажа на Поморие. До града се намират и част от останки на римска крепост.

Друга забележителност е Ахелойският фар, който е изграден през 2008 година и се намира на Латерновия нос. Близо до града, между Равда и Несебър, има аквапарк.

История на Ахелой

На мястото на селището се е издигала римската крепост Чая, а до нея е минавал и пътят Виа Понтика, свързващ древните градове Месембрия и Анхиало.

Едно от най-символичните събития в историята на селището е битката край река Ахелой, състояла се на 20 август 917 година. Там войската на цар Симеон I разбива армията на Византийската империя, предвождана от Лъв Фока. Победата в това сражение окончателно затвърждава хегемонията на българската държава, постигната от цар Симеон I в края на 8 и началото на 9 век.

Според местните жители, те са наследници на група майстори шивачи от Габрово, които са живеели и работили в Истанбул и впоследствие са се установили в Ахелой по време на османския период.

След освобождението селището остава част от Източна Румелия до 1908 година, когато официално става част от Царство България.

Старото име на селището е Чимос (гръцко име), което е сменено с побългареното Чимово през 1934 година и окончателно получава настощето си име през 1960 година.

През 2009 година Ахелой получава статут на град и морски курорт с местно значение.