Описание на Хасково

Хасково е голям български град, един от областните градове в България, който се намира в южната част на страната.

По данни на ГРАО за 2015 година населението му наброява 76 587 души, а към 2018 година НСИ отчита спад на тази цифра до 70 406 души, което му отрежда 12-то място в страната по този показател.

Празникът на Хасково се отбелязва на 8 септември всяка година, а други по-значими събития в културния живот на града са джазфестът „Хасково“, литературните дни „Южна пролет“, музикалните дни „Недялка Симеонова“, както и театралните празници на града.

Някои от най-прочутите хасковлии са тенисистът Григор Димитров, политиците Иван Нейков, Аню Ангелов и Румен Сербезов, футболният треньор Станимир Стоилов и прочутият български войвода Мамин Кольо.

Къде се намира Хасково

Хасково е един от 28-те областни града на България, като той е административен център на едноименните Община и Област Хасково.

Като географско разположение, градът се намира в хълмистите равнини на Югоизточна България, по-конкретно в областта между Стара планина и Родопите.

Землището на Хасково заема площ от 95, 182 квадратни километра и е разположен на надморска височина от 230 метра.

Градът се намира близо до границите с Турция и Гърция. Две основни пътни артерии се пресичат в Хасково – това са първокласните републикански пътища 5 и 8. На няколко километра на север пък преминава автомагистрала „Марица“.

Най-близките населени места са Стамболийски, Подкрепа, Узунджово, Клокотница, Въгларово, Конуш, Войводово и Манастир.

Какво представлява хасковският туризъм и от какво да се възползвате

Туризмът в Хасково е добре развит. Тук може да откриете приблизително 30 хотела, както и 7 къщи за гости.

Има предложения както за двойки и семейства, така и за групи от хора, независимо дали приятелски компании или фирмени екипи.

Самият град предлага немалко забележителности, които могат да привлекат вниманието. В същото време има и много съвременни забавления, които са присъщи за един голям български град.

Близостта до границата пък прави напълно достъпна екскурзията както до Турция през ГКПП Капитан Андреево, така и до Гърция през ГКПП Капитан Петко Войвода.

Забележителности в Хасково, които си заслужават

Хасково разполага с богата история, която е оставила своя отпечатък върху модерния облик на града чрез множеството си паметници. Това са:

  • Паметник на Капитан Петко войвода;
  • Паметник на Хасковските възрожденци;
  • Паметник на 10-и пехотен Родопски полк;
  • Паметник на Незнайния войн;
  • Паметник на Завистта;
  • Паметник на Победата;
  • И паметник на Димитър Иванов – Лицо.

Една от най-видните архитектурни забележителности в Хасково е монументът „Света Богородица“, който освен всичко друго държи и световния рекорд за най-високата статуя на Пресвета Дева Мария с младенеца в света.

Може би най-голямата забележителност, от историческа, археологическа и културна гледна точка, е откритата на 17 декември 2000 година край село Александрово тракийска гробница, датирана от 4 век преди Христа.

Позната още като Александровска гробница, това е една от най-големите и добре запазени тракийски гробници, открити по българските земи.

Особено забележителни са стенописите на гробницата, както и нейната архитектура. Това е и един от най-добре запазените и забележителни паметници на тракийската култура по българските земи.

История на града – накратко

Историята на Хасково може да се проследи повече от 1000 години назад. Точна година за създаването на града е трудно да се посочи, но в центъра на днешно Хасково през 1985 година е издигнат паметник часовник в чест на 1000 години от основаването му.

Естествено, живот по територията на днешния град може да се открие много преди основаването му.

Според археолози по тези земи са живели хора още през новокаменната епоха и по-конкретно около 5000 години преди новата ера.

Не е ясно кога възниква, но към 8 век на мястото на съвременния хасковски квартал „Хисаря“ започва изграждането на ново славянско селище с дебела крепостна стена.

Селището започва да се разраства и в началото на 10 век се изгражда втора укрепителна стена. Счита се, че в този период тогавашният средновековен град се укрепва и утвърждава като един от важните български градове.

След падането на Първото българско царство под византийско управление през 11 век, крепостта бива унищожена.

Населението ѝ обаче не бяга, а напротив – премества се около днешния „Младежки хълм“ и основава селището наново.

То бива възродено и по време на Второто българско царство играе важна роля за българската държава.

След османското нашествие на Балканския полуостров през 14 и 15 век, турците превземат селището и го кръщават Хаскьой.

През по-голямата част от съществуването си под османска власт Хаскьой представлява обикновено земеделско и животновъдно село.

През 19 век, обаче, тук процъфтяват най-различни занаяти, начело с кожухарство и кожарство. Оформят се множество работилници, търговски кантори и дори цели търговски и занаятчийски улици.

Българските училища също започват да възникват масово. През 1858 година се основава читалище „Заря“, което съществува и до ден днешен.

След Руско-турската война (1877-1878 г.) и Освобождението Хасково влиза в пределите на новосъздадената автономна територия Източна Румелия.

В края на 19 и началото на 20 век градът се утвърждава като основен център на тютюневата промишленост за българската държава.

След Втората световна война и установяването на социализъм, Хасково, като един от по-големите градове в страната, претърпява индустриализация и основният поминък на местното население постепенно преминава от земеделската земя към заводите и цеховете.

В днешно време Хасково е модерен български град, с развита промишленост, но и земеделие.