Описание

Банкя е български град с население от 11 667 души, намиращ се северозападно от столицата София.

Той е и национален център за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания хора.

Градът е известен и с това, че е резиденция на редица български политици и държавници от далечното и близкото минало.

Близкото му разположение до София и спокойствието, което предлага, правят градa предпочитано място за местоживеене.

Местоположение на Банкя

Градът се намира западно от столицата София. Административно е столичен район и е част от област София. Намира се на близо 15 км от нея и е разположен в подножието на Люлин планина до река Банкя.

Свързва се със столицата чрез пътя покрай квартал Филиповци и отклонението на Мильовото ханче по пътя за Сърбия. През града минава и железопътна линия.

Градът разполага и с минерални води, с изключително лечебни свойства, които го превръщат в предпочитана дестинация за балнолечение и рехабилитация.

Туризъм

В Банкя има няколко хотела, които предлагат достъпни цени. Но близостта му до столицата прави развитието на хотелиерството не особено предпочитано занимание.

Далеч по-развити са банлолечебните и спа процедурите, които са един от основния поминък на жителите на града. Банкя разполага и с висококвалифициран медицински персонал.  В града има няколко санаториуми, както и Специализирана болница за рехабилитация „Банкя“.

Забележителности в Банкя

Една от значимите забележителности в града е сградата на минералната баня, построена през 1907 година от българския цар Фердинанд I, който е бил и чест посетител на Банкя.

Друга местна забележителност е „Вазов дъб“, което е било любимото място за почивка на българския писател Иван Вазов.

Църквата „Отец Паисий“, както и дивотинският манастир „Света Троица“ и клисурският манастир „Света Петка“ са известни духовни центрове, намиращи се в близост до града.

Къщата музей „Димитър Благоев“ е друго място, което заслужава да се посети.

За любителите на екотуризма, край града се намира екопътеката „Пътека на здравето – Банкя“ и екомаршрутът „Есперанто“.

История на селището

Смята се, че първите хора, населявали територията на Банкя, са тракийски племена отпреди близо 2 500 години. Има разкрити останки от римски сгради, канализация и стени, както и бронзови гривни от 4-5 век сл.хр.

Няма много данни за значението на селището през Средновековието, но за османския период има сведения в турски данъчен регистър от 15 век.

След освобождението Банкя става дом на редица заселници от Югозападна Македония, които желаят да се преместят на територията на новосъздаденото Княжество България, след разочарованието от Берлинския конгрес, който разпокъсва територията на етническото землище на България.

Още от периода на цар Фердинанд селището е предпочитано място за политици и висшестоящи фигури в царския двор. Това не се променя и през социалистическия период, като освен хора, близки до Българската комунистическа партия, в селото заживява и самият Тодор Живков, който изгражда президентска резиденция в него. Там той изживява последните 10 години от управлението си (1979 – 1989).

В Банкя след 1989 година са живели и хора като Георги Калоянчев, Георги Първанов, а родом от там е и Бойко Борисов.

През 1969 година Банкя е обявена за град, а 10 години по-късно става район на София.