Описание

Белащица е българско село, разположено в южната част на страната. Известно е като изключително атрактивна дестинация за строеж на вилни зони и къщи, което се доказва от големия интерес, което редица хора проявяват към в него в последните години.

По данни на ГРАО към 2015 година населението му наброява 1 809 души.

Селото е известно и със своя манастир „Св. Георги Победоносец“, който е на почти 1000 години (построен е през 1020 година).

Местоположение на Белащица

Селото се намира само на 3 км от Пловдив и е част от едноименната Област. Административно се причислява към Община Родопи.

През Белащица минава третокласният републикански път 8604, който свързва селото с Пловдив, но през 2006 година е открит и нов път, който води към вилната зона на селото. Най-близките населени места са Браниполе, Гълъбово, Пловдив и Цар Калоян. Поради изключителната близост между Белащица и Браниполе (около 50 метра) се говори за сливане на двете села.

Наблизо се намира и парк „Родопи“, който е по-известен като хижа „Здравец“ сред жителите на Пловдив.

Туризъм в селото и наблизо

Туризмът в селото е развит предимно в посока на вилната инфраструктура. Все пак там е разположен и един малък хотел, който предлага басейн и джакузи. Белащица е изключително популярно място за закупуване на вили, като има обособена вилна зона.

Близостта му до Пловдив го прави много предпочитано място за закупуване на имот.

Забележителности, които да видите

В центъра на селото може да видите паметника на българския писател Пенчо Славейков, който е бил чест посетител на Белащица.

На 1 км югоизточно от селото се намира манастирът „Св. Великомъченик Георги Победоносец“. Той е основан от византийския пълководец Никифор Скифи около 1020 година. Никифор Скифи е известен като човекът, пленил войниците на цар Самуил в битката при село ключ 6 години по-рано. Манастирът е обявен за паметник на културата и днес е действащ девически манастир. В двора му има в красива градина, която е отворена за посетители, както и чешма, построена през 1831 година..

Язовир Марково се намира на 4 км от Белащица и е разположен до едноименното село Марково. Известен е с това, че има изключително запазена и кристално чиста вода и е дълбок повече от 30 метра. В него може да ловите риба, като не се изисква заплащането на такса. Сред рибите, които може да уловите, са костур, каракуда, сом и шаран. Край язовира има условия за пикник и изглед сред природата.

Ако сте любители на манастирите, то има още такива, които да посетите. Един от тях е женският кукленски манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, който се намира край град Куклен и е на 4.5 км от Белащица. Манастирът е основан някъде в периода между 12 и 14 век, като в днешно време е напълно реставриран и е действащ.

В местността „Чинарите“ може да видите най-дебелото дърво в България – чинар, за който се смята че е на повече от 1 100 години, а обиколката на ствола му е над 13. 7 метра. През 2011 година местността е обявена за защитена.

История на Белащица

Белащица е селище на 1 000 години. Легендата гласи, че византийският пълководец Никифор Ксифий, който по онова време е управител на Филипополис (дн. Пловдив), е основната причина за победата над цар Самуил през 1014 година. В знак на благодарност тогавашният император на Византийската империя Василий II Българоубиец му подарява 15 000 от пленените войници на цар Самуил. Ослепените войници впоследствие основали село Беласица в едноименната планина, което след това нарекли Белащица. По-късно, през 1020 година Ксифий основава и манастира „Св. Георги Победоносец“.

През 2014 година селото отпразнува 1000-годишнината от своето създаване.