Описание

Буново е българско село, което се намира в западната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 294 души.

Разположено е в планински район и е обградено от Стара планина и няколко други планини. Става печално известно през 1985 година с атентата на гара Буново, в който български граждани от турски произход залагат бомба във вагон за майки с деца, в резултат на което загиват три деца и четири жени.

Местоположение на Буново

Административно е част от Община Мирково и Софийска област. Намира се на 55 км от столицата София. Селото е разположено в Златишко-Пирдопската котловина, а около него се издигат Стара планина, рида Гълъбец, както и Средна гора.

През селото преминава Буновската река, а освен нея има железопътна гара. На няколко километра южно от селото преминава международен път Е871. Най-близките населени места са Долно Камарци, Мирково и Бенковски.

Туризъм в селото и местността

Селото разполага с една къща за гости, с леглова база от 17 места, които са разделени в пет двойни стаи. В къщата има и голяма кухня с трапезария, обширен външен двор с маси, барбекю и градина. Край нея има и паркинг.

Буново е разположено в изключително красива местност, заобиколена от планина, гора и рид, а през него преминава река. Това дава редица възможности за планински, пешеходен, вело и риболовен туризъм.

Забележителности, които да посетите

Край селото се намира местността Вихрушки поляни, в която може да посетите Хижа Чавдар. Скътана в гората, хижата предоставя страхотна възможност за отдих сред природата.

Ако решите да се изкачвате по склоновете на Стара планина, то може да тръгнете към връх Баба, който е висок 1 782 метра. Той е вторият по височина връх в Етрополския дял на Стара планина и се намира на 5.5 км от Буново.

В района на Средна гора се намира язовир Смолско. Разположен е между два високи бряга, на единият от които има малък параклис. Водите на язовира са зарибени с пъстърва, шаран, амур, каракуда и толстолоб, а по бреговете му има перфектни условия за къмпинг и излет. Намира се на 7.5 км от селото.

Друг връх в Стара планина, намиращ се наблизо, е Звездец. Висок е 1 655 метра и някога на него е била изградена османска крепост със звездовидна форма, откъдето идва името му.

Връх Мургана е още едно място, подходящо за изкачване, което не отнема толкова време. Под върха се намира и едноименната хижа, разположена в местността „Топалов кладенец“. Хижата е сравнително голяма, на три етажа, и разполага със столова и туристическа кухня. До нея се стига по асфалтов път.

На около 14 км се намира и Етрополе, в което може да посетите редица забележителност, като:

  • Часовниковата кула
  • Конната база
  • Историческият музей
  • Етрополският манастир

И други.

История на Буново

Има сведения, че селото е съществувало още през Средновековието, но историята му е слабо позната. През епохата на Възраждането, и особено в последните години преди освобождението, селото е център на Революционен комитет, основан от Васил Левски. По време на Руско-турската освободителна война край Буново се разиграва трагичен случай. През декември 1877 година 860 руски войници и български опълченци загиват от студ под старопланинския връх Баба, при опита си да премината Балкана от Етрополе. Впоследствие селото става част от новосъздаденото Княжество България.

Най-печалното събитие в модерната история на селото е атентатът на гара Буново, при който загиват седем души, сред които три деца. Извършителите са български граждани от турски произход, които впоследствие са осъдени на смърт.