Описание

Ловеч е средноголям град, един от 27-те областни градове на България, който е разположен в северната част на страната.

Населението му към 2015 година, по статистики на ГРАО, възлиза на 37 297 души, но според наблюденията на НСИ този брой се намира в постоянен спад.

Ловеч е един от най-важните български възрожденски градове, като през османския период е наричан „Алтън Ловеч“ или „Златният Ловеч“.

Официалният празник на града е 11 май – денят на Св. св. Кирил и Методий. Други значими празници, които се отбелязват в Ловеч, са Цветница, Връбница и есенният панаир.

Къде се намира Ловеч и как можем да стигнем до него

Ловеч се намира в интересен район между Дунавската хълмиста равнина и предпланината на Стара планина.

Точно през града протича река Осъм. Релефът около Ловеч е силно пресечен и хълмист, а надморската височина е приблизително 200 метра.

От административна гледна точка градът е административен център на едноименните Община и Област Ловеч. Като големина Ловешка област се нарежда на 24-то място.

Няколко пътни артерии преминават през територията на Ловеч – това са второкласният път 35, както и третокласните пътища 301, 401 и 3504.

Основният път 35 свързва Ловеч с град Плевен на север и с първокласния път 4, град Троян и прохода Беклемето на юг.

Най-близките населени места са Изворче, Хлевене, Казачево, Сливек, Пресяка, Умаревци, Горан, Баховица, Лисец, Скобелево и Радювене.

С какво може да ни изненада ловешкият туризъм

Като един от по-старите градове в България, Ловеч има много какво да предложи откъм културно-исторически и архитектурен туризъм.

В същото време градът се намира точно на прага на Стара планина и природата е основен акцент.

Ловеч разполага с повече от 10 хотела, 7 къщи за гости и няколко апартамента за отдаване под наем.

Разбира се, имате възможност да отседнете и в някое село около Ловеч, немалко от които разполагат със собствени къщи за гости.

Ловеч определено е град, който може да ви предложи много незабравими преживявания, така че не се колебайте да го посетите.

На кои забележителности в Ловеч си заслужава да отделите време

Ловеч е град с изключително богата история и култура, а това е оставило на поколенията много забележителности, които да се видят.

Поради невъзможността да обхванем всичко наведнъж ще посочим само най-ключовите забележителности, на които считаме, че трябва да обърнете внимание.

Историческият музей в Ловеч е един от най-старите в страната. Създаден е на 28 февруари 1895 година и първоначално функционира като музей на местното читалище „Наука“. През 1906 година получава името Ловешки народен музей „Феликс Каниц“.

В днешно време музеят разполага с богата експозиция от над 70 000 експоната, разделени на тематичен и хронологичен принцип.

Покритият мост на Ловеч е един от символите на града. Изграден е от възрожденския майстор Кольо Фичето върху река Осъм и се счита за най-посещаваната местна забележителност.

Нещо повече – ловешкият покрит мост е единствен по рода си на Балканите. Първоначално е украсен с четири скулптурни фигури, но трагичният пожар през 1925 година оставя само скулптурата на лъва.

Впоследствие е изграден нов мост от железобетон, който да наподобява максимално много на стария и днес той се явява свръзката между новия и стария град.

В самия мост е пълно с малки магазинчета, от които може да се сдобиете с всякакви сувенири.

Ловешкият зоопарк също е забележителност, която си заслужава вниманието. Създаден е през 60-те години на миналия век и е вторият в България по големина и брой на животните.

Самият зоопарк се намира сред естествена гора с широки и хубави алеи, поддържана тревна площ и детска площадка.

Други забележителности, които препоръчваме да посетите, са:

  • Художествената галерия;
  • Архитектурно-историческият резерват Вароша;
  • Музеят Васил Левски;
  • Етнографският музей;
  • Ловешката средновековна крепост Хисаря;
  • Чешмата на Бяла Анаста;
  • И други.

История на Ловеч в няколко реда

Ловеч е древен град и всъщност е едно от най-старите населени места в цяла България.

Откритите следи от човешка дейност в този район са от най-дълбока древност, а основната причина за зараждането на живот в този район е благоприятното разположение на града, разположен между планината, равнината и по поречието на река.

В района на днешен Ловеч са открити редица останки от епохата на траките, римляните, славяните и византийците.

В епохата на Средновековието Ловешката крепост има ключово значение, особено в периода на Втората българска държава.

Още в самото ѝ начало, през 1187 година, тук се провежда ключовата битка между армията на Асеневци и Византийската империя.

Ловешката крепост е една от последните, които попадат под ударите на османското нашествие. Градът устоява чак до средата на 15 век, когато за последно е отбраняван от болярина Станко Косан, преди да бъде завладян от османските войски.

През първите векове на османския период Ловеч се превръща в търговско-занаятчийски център със сериозно значение.

През епохата на българското Възраждане пък в града се развиват сериозни занаяти като железарство, абаджийство, кафтанджийство и табашкия. Ловчанлии се славят и като добри кафеджии, кюркчии, бакали, халачи и фурнаджии.

Всички тези занаяти, в допълнение със сериозната търговия, позволяват на жителите на града да замогнат и към началото на 18 век градът е наречен Златният Ловеч (Алтън Ловеч).

Към края на 18 век населението вече надвишава 20 000 жители, което за онзи период е значима цифра.

През 19 век Ловеч се превръща в центъра на Вътрешната революционна организация на Васил Левски.

Стига се до там Ловешкият частен революционен комитет да бъде провъзгласен за „Привременно правителство“.

В периода 1869-1872 година Васил Левски редовно посещава Ловеч. От 1872 до 1874 година пък е изграден прочутия покрит мост, дело на майстора Колю Фичето.

По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) Ловеч бива освободен на два пъти – първият е в самото начало на войната, на 5 юли 1877 година.

В хода на войната руската войска е принудена да се оттегли от града и той бива отново превзет от османските гарнизони.

На 22 август Ловеч бива повторно освободен от руски части под командването на генерал-майор Михаил Скобелев и генерал-майор Владимир Доброволски.

След Освобождението населението на Ловеч е намаляло драстично. Причините за това са две – по време на войната Ловеч е един от градовете, които понасят най-тежки щети, включително целенасочено избиване на българско население от страна на турския башибозук.

Другата причина е, че след създаването на Княжество България Ловеч попада в територията на новата българска държава и това принуждава по-голямата част от турското население да се изсели от града.

В първите десетилетия след Освобождението градът преживява разцвет, а по време на социализма той се изразява в значително нарастване на населението и административно повишение на града.

През 1959 година той се превръща в окръжен град, а през 1987 година дори в областен център, макар че Ловеч е далеч по-малък град от дотогавашния областен Плевен.