Описание на Кипра

Кипра е малко българско селце, което се намира в източната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО за 2015 година, наброява 507 души.

Въпреки малкия си размер, селото има какво да предложи на посетителите си, най-вече благодарение на своите природни дадености.

Ако търсите спокойно и тихо място, далеч от забързаното ежедневие и шумотевицата на големия град, то Кипра е добър избор за вас.

Доказателство за това е и фактът, че през последните години редица жители на Варна закупуват имоти в малкото село, а горди собственици на къщи в Кипра са и няколко английски семейства.

Къде се намира селото и как да стигнем до него

Административно селото се причислява към Община Девня и Област Варна. Тази община е най-централната във Варненска област.

Географски селото е разположено на 120 метра надморска височина в гористите поли на Франгенското плато – точно върху склона на Девненската низина.

Климатът е умерено-континентален, което е характерно за тази част на България, но намиращото се наблизо Черно море значително смекчава четирите сезона – пролетта е слънчево, а лятото прохладно.

До селото се стига по четвъртокласен републикански път, който се отделя от по-главния третокласен път 2009. Южно от Кипра, само на няколко километра, преминава и автомагистрала „Хемус“.

Най-близките населени места са Чернево, Просечен, Баново, Суворово, Повеляново и Девня.

Туризъм в Кипра – какво да очаквате

Туризмът в Кипра е сравнително добре развит за размерите на селото. Тук ще откриете един малък хотел и две къщи за гости. Къщите са подходящи за семейни събирания, отбелязване на поводи и празнуване на семейни български празници като Рождество Христово и Великден.

В същото време селото разполага с красива природа и има къде да се разходите в околността, така че да не сте приковани единствено в къща.

Забележителностите в селото и околността също ще ангажират сериозна част от времето ви, а незабравимите спомени са гарантирани.

На кои забележителности да обърнете внимание

В централната част на селото може да посетите местната Етнографска сбирка с. Кипра. Разположена е в къща, която е строена в края на 19 век и е запазена.

В етнографската експозиция ще станете свидетели на близо 200 експоната, които са запазили и показват културата и бита на местното население.

Извън Кипра, на около 5 километра ще откриете Девненските извори. Това са най-големите карстовите извори в България и са приблизително 30 на брой.

Считаният за най-красив от тях се нарича малкият Хавуз, а около него е изградена елипсовидна стена с височина от близо 4 метра.

Уникалното на водата в Девненските извори е, че тя не замръзва през зимата, независимо колко ниско падат температурите.

Всяка секунда от изворите извира до 3500 литра вода, която образува различни по големина и размер поточета. Тези поточета се вливат в едно и образуват река Девня.

В самия град Девня може да посетите прочутия Музей на мозайките. Музеят е изключително интересен, а в него са запазени оригинални основи на сграда с мозайки, за които е доказано, че са строени по времето на римския император Константин I Велики.

Още една забележителност в района, която си заслужава да посетите, е природният феномен Побити камъни, популярен още като Дикилиташ. Целият скален феномен заема площ от приблизително 7 квадратни километра.

Представлява съвкупност от различни по големина и форма скални блокове и каменни колони. Някои от тях достигат височина от 10 метра. Из целия комплекс има и много разпилени каменни късове.

История на Кипра

Историята на това село е сравнително скромна. Няма информация за създаването му, а единствените доказателства за живот в този район са открити на северозапад от Кипра, където на територията на Франгенското плато е открит тракийски некропол, който е датиран от 5 век преди Христа.

След Освобождението (1878 г.) Таптък, както е старото име на селото, става част от новосъздаденото Княжество България.

През 1934 година е преименувано на днешното Кипра като думата идва от народен език и означава жена с кръшна, гъвкава и изящна фигура.