Водопад Скока, село КалейцаСред гъстите и кипящи от живот широколистни гори на централна Стара планина, на надморска височина от приблизително около 480 метра, можете да откриете една от прелестите на родния Балкан – приказно красивия водопад Скока.

Благодарение на естествената си красота, мястото е популярна туристическа забележителност, която привлича многобройни посетители от близо и далеч, а това го прави все по-известен за широк кръг хора.

Самата локация, на което се намира, би била достатъчна причина за да го посетите, дори и ако водопада изобщо не съществуваше. Очарованието на околността и идилията, в която тъне всичко, се допълва и от близкото село Калейца.

Населеното място е известно с намиращите се не далеч от тук останки на ранновизантийска крепост, която говори, че околността е била населена от най-дълбока древност.

Къде се намира

Както вече споменахме, Скокът се намира в централните части на известната със своите многобройни водопади Стара планина. Той се спуска шумно и с голяма скорост на север от нейното било, като намалява скоростта си едва достигайки покрайнините на село Калейца.

Споменавайки за селото, водопадът се намира на 1,2 километра от него по права линия, а ако изчислим и извивките по пътя, тогава дистанцията става около километър и половина. По-голям и оживен, а също така и доста известен със своята богата история и интересна архитектура е град Троян.

Скокът отстои на приблизителна дистанция от около 6 км от него, поради което мястото е популярна дестинация за много от хората, които посещават града, дори и ако пътуването е по друг повод, а не с туристическа цел.

Както се вижда, водопадът не е изолиран твърде много от населените места, което допринася за неговата популярност. За разлика от много други, които са откъснати на километри навътре в горите на Балкана, Скокът се намира на сравнително лесно място.

Той е отдалечен на по-малко от километър и половина от китното балканско село Калейца, което често върви като пояснение към неговото наименование. Водопадът се е формирал по течението на малката планинска река Лопушница.

Тя криволичи из околността, спускайки се от Балкана към селото. Рекичката буквално преминава край дворовете на последните къщи, като спокойният ѝ ход по никакъв начин не подсказва за буйните маневри, които тя е предприемала буквално преди броени минути, докато се е спускала по последните планински склонове.

Достъпност

Заради мястото, на което се намира, водопадът е много лесно достъпен дори и за хора с не много голяма физическа подготовка. За да достигнете до него не са нужни някакви по-специални умения или екипировка, като пътят до там ще ви се стори по-скоро като успокояваща разходка в парка.

До него се стига за приблизително 20 минути пеш от село Калейца. Пътят преминава през красива широколистна гора, което ще ви накара да забравите за това, че сте тръгнали да се разхождате в Балкана.

Трудно достъпно може да бъде мястото единствено при неблагоприятни климатични условия, като например при обилен снеговалеж. Тогава приличният път, който води към мястото, може да остане затрупан в преспи за дълго време. Пътят в по-голямата си част е асфалтов, като едва в последните метри има участък, който е по-скоро от типа на туристическа пътека.

Ако не желаете да вървите или ако по някаква причина нямате възможност да понесете пътя до мястото, можете да достигнете до там с автомобил. Това ще ви позволи да доближите водопада максимално, като ще се наложи да извървите пеш единствено последните метри до него.

Пълноводие и размери

Пълноводието на водопада обикновено настъпва в края на пролетта. Ако искате да го видите в пълния му блясък, тогава е най-добре да се насочите към периода от края на април до към месец юни. През май водите достигат максималната си мощ, макар че юни от своя страна носи по-хубаво време и по този начин привлича повече посетители към района.

Самият водопад е висок около 8 метра. Това го прави доста малък на фона на повечето гиганти в района на централния Балкан. Макар и малък, обаче, водопадът все пак впечатлява, защото не винаги височината на водния пад е това, което привлича посетителите към дадено място.

Интересна особеност е, че на мястото, на което водата пада, се образува малко езерце. Макар и не голямо по площ, то е дълбоко около 4 метра, поради което не е препоръчително да се влиза във водата.

Тук се образуват водовъртежи и при невнимание човек лесно може да пострада. Езерцето изглежда подвеждащо малко, а прозрачните му води ни най-малко не подсказват колко дълбоко е то всъщност.

Освен че не е подходящо за къпане заради своята дълбочина, то може да донесе и доста други рискове. Камъните около него се хлъзгат лесно под стъпалата ви, а по този начин можете да се нараните неусетно.

Друга особеност е студената вода. Трябва да се има предвид това, че по-голямата част от нея идва от топящите се снежни шапки на планината, така че логично, водата има доста ниска температура.

Кога да го посетим

Скокът може да бъде посетен по всяко време от годината, като всеки един сезон идва със своите предимства и недостатъци. На практика, лошо време за туризъм през годината няма, но все пак определени сезони в известна степен превъзхождат други.

Лятото

Началото на лятото е едно от най-добрите годишни времена, в които да посетите Скока. Ако се спрете на месец юни, ще избегнете жегите, които юли и август носят, като едновременно с това ще видите природата в най-добрата ѝ светлина.

Пролетта

През пролетта водопадът е най-пълноводен, което е от голямо значение, защото все пак се предполага, че той е основната причина за да посетите мястото. Топенето на снеговете води до максимум на водите през месец май. През това време могат да се добавят и традиционните пролетни валежи, които допълнително подсилват водния поток.

Есента

Скокът е заобиколен от широколистни гори. По тази причина той определено може да се похвали с доста богато разнообразие от цветове през есента. Всичко се обагря в различни нюанси на жълто, златисто, оранжево, червено и кафяво, е светлината се променя постоянно и изглежда различна във всеки един момент от деня.

Зима

Зимата е много красива и превръща местността в неузнаваема приказка, но зад всичката тази прелест всъщност се крият и не малко опасности. Температурите са изключително ниски, като тук определено планината оказва своето влияние. Водопадът и езерцето могат частично да замръзнат, което по никакъв начин не помага да познаете околността по-добре. Пътеките се скриват под дебел пласт сняг, а рисковете от подхлъзване нарастват до небето.