Къпиновски водопадКъпиновският водопад е един свеж и релаксиращ оазис насред доминираната от селскостопански земи околност на Северна България. Мястото е чисто, излъчващо спокойствие и създаващо усещането за топлина и гостоприемност.

Водопадът представлява мощна струя вода, която, без да променя своя дебит в определени моменти от годината, се изсипва от височина 7 метра. Пропада в малко, но дълбоко езеро, което достига същата дълбочина, каквато е височината на водопада като цяло.

Езерото привличат туристи и посетители, а по-смелите се решават дори да се изкъпят там. Въпреки това, може би знаете, че плуването на подобни места е опасно и за това ние не ви съветваме да го правите ако посетите тази красива местност.

За сметка на това, можете да си прекарате наистина много добре дори и само ако се излегнете на камъните край приятната прохлада на водата. Близостта до аристократичната стара столица прави мястото дори още по-атрактивно, а ако не знаете как да стигнете до тук, лесно могат да ви упътят почти всички местни във Велико Търново.

Когато вече сте тук, ще видите колко много това място се отличава от останалите български водопади. То не е забулено в гъста зеленина, а вместо това водата тече по вдлъбнат каменен улей, който я води към мястото, на което се формира самия водопад.

Този своеобразен каменен канал е напълно лишен от зеленина, а дърветата са отдалечени на 5 – 10 метра от водата. Това ви дава възможност да се доближите до самата вода, да направите няколко наистина хубави снимки и дори да потопите ръка в свежите изворни води.

Къпиновският водопад е много спокойна и идилична местност, която е много подходяща за пикник и разтуха през дългите летни уикенди, стига да внимавате с жарките слънчеви лъчи, защото това не е шега.

Местоположение

Къпиновският водопад е разположен на приблизително 11 километра от град Велико Търново. Това му местоположение го прави изключително удобно място за туризъм и за кратки екскурзии, дори и ако сте посетили старата столица само за няколко часа за да си свършите дадена работа от личен или служебен характер.

Водопадът е в посока югоизток от града, като се намира в самото подножие на Стара планина. Въпреки близостта на Балкана, водопадът всъщност се намира в местност, която има съвсем малка надморска височина. Реално, той лежи на по-малко от 160 метра над морското равнище.

Достъпност

Къпиновският водопад е известен с това, че до него може да се стигне наистина изключително лесно. Той се намира в местност, която притежава добре развита инфраструктура, което оказва много голямо влияние.

Да не пропускаме да отбележим и това, че водопадът, за разлика от почти всички други в нашата страна, се намира в равнинна област, което улеснява изключително много достъпа до него.

Не далеч от водопада преминава прилично добър асфалтов път, който може да ви позволи да се доближите до мястото с автомобил. Когато вече сте достатъчно близо до водопада, ще можете да повървите до него без да се налага да полагате кой знае какви усилия.

Близки населени места

В района на Къпиновския манастир има доста градове и села, като голяма част от тях са много добре познати. Тук се намират Велико Търново и Горна Оряховица, прословутото туристическо село Арбанаси, Килифарево, Златарица и други. Много от тях имат голяма историческа и културна стойност, но и са доста добре познати, а в радиус от водопада се намират до около петнайсетина километра.

Забележителности в близост

Една от най-големите забележителности в района на Къпиносвския водопад е манастирът Свети Николай Чудотворец. Той е известен също така и с името Къпинов манастир. Намира се на приблизително разстояние от около 14 километра от старата столица Велико Търново.

Основан през 1272 година, днес той е една от най-големите забележителности в околността. Известен е със своята изключително красива снежно бяла камбанария, която се смята за една от най-сниманите забележителности в околността.

На плаж край Къпиновския водопад

Къпиновският водопад е доста интересно място, което бива използвано и за плаж от някои жители на тази част на страната. Не рядко тук идват посетители от Велико Търново и други околни населени места, като ги привлича малкото езерце под водопада.

То има диаметър около 20 метра, което го прави да напомня на по-голям басейн, а водите му достигат около 7 метра дълбочина. Това е доста голяма цифра и тук е редно да напомним, че къпането на подобни места е доста опасно.

За сметка на това, около езерцето скалите са доста овални и добре загладени, така че можете да се излегнете и да правите там слънчеви бани. Подобно удоволствие може и да не ви изглежда съвсем като на плажа, но все пак до голяма степен може да компенсира липсата на море наоколо.

Кога да посетим мястото

Най-доброто време от годината, в което да посетите водопада е през късната пролет. Тук този сезон е доста топъл, а към месец май става дори горещо.Ето защо е добре да използвате по-хладните часове сутрин или следобед, защото обедната жега тук може да е доста сурова. Към края на месец май тук е идеално за разходка. През това време природата дава най-доброто от себе си и ще се насладите на всичко в най-добрата светлина.

Най-неподходящ сезон от друга страна е зимата. През това време тук всичко загубва своята зелена премяна, а температурите могат да бъдат наистина доста ниски. Освен това, не рядко всичко се покрива с лед и сняг, а това прави малко неудачно доближаването до водопада. В такива моменти съществува не малък риск да се подхлъзнете във водата по невнимание и да пострадате посред зима.

Рискове

Околността на Къпинския водопад е много безопасна. Тя се намира в близост до големи градове, до добре поддържани пътни артерии и в допълнение, остава на доста голямо разстояние от планините. Надморската височина е малка, така че няма рискове свързани с времето. Освен това, тук няма опасни диви животни, които евентуално да представляват риск за здравето.

Може би единственото, което трябва евентуално да обмислите като потенциален риск, това е твърде голямата горещина през летните месеци от годината. Вземете предпазни мерки под формата на слънцезащитен препарат, който да нанесете по кожата, в случай, че сте решили да се разходите сред дивата природа и да посетите водопада посред лято.