Водопад Търниченско пръскалоТрниченското пръскало е красив старопланински водопад, който се намира в землището на Павел баня. Той се намира в изолирана, но не много трудно достъпна местност, като за достигането му са необходими по-малко от 2 часа от село Търничени, и то ако вървите със съвсем бавно и спокойно темпо.

Водопадът е сравнително голям, защото водите му пропадат от височина приблизително 40 метра. Това го поставя сред големите български водопади, макар че малцина са чували за него.

Макар и много висок, водопадът не е особено пълноводен. Водите му при пропадането си се удрят в многобройни стърчащи скали, а погледната от страни, струята по-скоро прилича на свеж пролетен дъжд, който разпръсква милиони капчици във всички страни.

Местоположение

Търниченското пръскало се намира в централните части на България. То е разположено в Казанлъшката котловина, между Стара планина и Средна гора. Можете да го откриете на надморска височина около 450 метра, в най-крайните западни части на котловината.

В района няма големи градове, като най-популярен е Павел Баня, който е отдалечен съответно на около десетина километра. Иначе най-близките населени места са селата Търничени, Манолово и Габарево.

Реално погледнато, той се числи към старопланинските водопади, като все пак не е разположен във високите части на Балкана, какъвто е случаят с много от популярните в района трудно достъпни водопади.

Достъпност

Търниченското пръскало е един от лесно достъпните водопади в тази част на България. Въпреки това, той също няма да се покаже пред вас в цялата си прелест ако не положите поне известни усилия.

Първо се тръгва от село Търничени и се поема към Стара планина, след което се стига до малка рекичка. Следва се нейното течение докато не се достигне до мястото, на което се намира самия водопад.

Пътеката е сравнително лесна за извървяване, но проблемът идва от това, че на места тя на практика напълно изчезва и не се забелязва дори и следа от нея. Това създава известен риск да се заблудите и да се изгубите по невнимание.

Природата наоколо

Околностите на водопада са наистина красиви и това е още една основателна причина да посетим мястото. Всичко наоколо е покрито с гъста широколистна растителност, което е характерно за тези по-ниско лежащи част на южния Балкан.

Гората е дом на изключително богата по рода си флора, което се дължи на комбинацията от слънце и по-мек климат в тази част на планината, по-продължителен летен сезон, както и на достатъчно влага.

Макар и красива, гората не е много лесна за обхождане, защото освен гъстата растителност, пречка може да се окаже и сложния терен. Това на практика означава, че извън пътеката, която води към водопада, няма да имате големи възможности да се разхождате и да изследвате околността.

Животинският свят в района на Търниченското пръскало също е доста богат, макар че не може да се сравни с това, което бихте могли да видите навътре в планината. Причината е, че водопадът все пак попада в един сравнително периферен планински район.

Колкото и да е богата местната фауна, все пак няма как да се отрече и това, че повечето животни се страхуват от човешкото присъствие, а то в по-ниските части на планината е много осезаемо.

Кога да посетим мястото

Ако искате да видите Търниченското пръскало в сезон, в който водите му са по-буйни и създават видимо по-зрелищен ефект, тогава може би е най-добре да се ориентирате към късната пролет.

През това време от годината, в резултат от топенето на снеговете във високите части на планините, водите на водопада са много по-мощни, което го прави доста по-атрактивен от туристическа гледна точка.

Пълноводието му настъпва още в началото на пролетта, но в резултат на по-ниските температури през март и април, туристите винаги биват съветвани да отложат пътуването си с един, а най-добре и с два месеца.

През късния май и през юни вие ще можете да се порадвате на съчетанието между буен водопад и много по-приятни температури, което не е за подценяване. Все пак, по този начин едновременно ще се порадвате на слънце, топлина, но и на най-доброто, което природата може да предложи като гледки и красота.

През късното лято

Като цяло, късното лято се смята за най-доброто време от годината за ходене на планина. Тук обаче има една особеност. С наближаването на месец август, водите на водопада драматично отслабват.

В тази част от годината той трудно ще ви впечатли, но за сметка на това, температурите на въздуха достигат най-приятните стойности, повишавайки се до около 26 – 27 градуса на сянка.

През есента

Есента носи по-буйни речни води, което прави и водопада доста по-зрелищен. В резултат на това, той изглежда доста по-впечатляващо, което трудно може да остане незабелязано.

По това време започват да падат обилни дъждове във високите части на планините, което води до превръщането на водопада в зрелище. За сметка на това, времето постепенно става все по-лошо, като неминуемо се стига до сериозно понижаване на температурата.

През това време околността се покрива във всички нюанси на жълтото, което прави водопада много примамлив за фотографите. Контрастът между оловното небе и златните листа трудно може да се подмине.

През зимата

Зимата не е много удачно време от годината, в което да се предприемат екскурзии до Търниченското пръскало. Причината е, че през този сезон падат доста дълбоки снегове, които могат да се задържат доста дълго.

Пътеката, която води до водопада, може много лесно да се покрие със сняг, което ще направи разходката в планината доста трудно начинание. Нека не забравяме и това, че на места се налага да се преминава през трудни за вървене участъци, което може да направи начинанието доста рисковано.

Ранната пролет

Ранната пролет е едно от най-интересните годишни времена тук. То носи изключително пълноводие, което може да се определи даже и като най-върховото за годината. В същото време, обаче, този период носи и все още доста ниски температури, което прави разходките не много приятни.

В резултат от топенето на снеговете и обилните валежи, почвата е тинеста и кална, което ще може да направи разходката не само трудна и неприятна, но даже и рискована.

На места се налага преминаването през наклонени и стръмни пътеки, което може да доведе до инциденти и неприятно случки. Това може, разбира се, да се избегне ако се възползвате от по-сухите дни, но все пак ранната пролет в никакъв случай не е най-доброто време от годината за целта.