Хайдушки водопадиХайдушките водопади са място, което може да се похвали с рядка по рода си красота. Те са разположени навътре в гъста и трудно проходима широколистна гора, където растителността е толкова преплетена, че оставате с впечатлението сякаш клоните поглъщат водопада и не може да се види от къде идва той.

Самият водопад не е много голям, а това, с което е известен е по-скоро неговата красота. Спуска се от едва три метра височина, но от него струи усещане, каквото трудно може да се опише с думи.

Тъмнозелените растения, подхранени от богатата на хранителни вещества влажна почва, наподобяват на тропическа джунгла, а над водопада се спуска плътна и дебела сянка, която предлага приятна прохлада дори и в най-горещите дни.

Туризъм през лятото

Ако търсите идеалното място, на което да избягате от мъчителните летни жеги, тук ще попаднете на точно това, от което се нуждаете. Освен надморската височина от над 800 метра, която оказва леко влияние върху температурите, поддържайки ги в приятни граници, тук ще намерите и приятна сянка.

Това ще направи летните горещини още по-лесно поносими. Ако поемете през гората към това място, ще е твърде вероятно да не зърнете слънцето дори и за момент, освен ако не се окажете за няколко секунди на някое осветено слънчево петно насред гората, където слънцето преминава през пролуката на някой счупен клон.

Обикновено, когато температурите по ниските места станат по-високи и достигнат 34 – 35 градуса, тук остават около 25 – 26, което е чувствителна разлика и позволява да се чувствате комфортно даже и в най-топлите обедни часове.

Посещение през зимата

През зимните месеци Хайдушките водопади не са толкова привлекателно място, най-вече защото тук зимите са доста сурови. Падат дебели снегове, а температурите могат да се задържат под нулата за седмици, като единствено около обяд може да достигнат 1 – 2 градуса.

Имайки предвид и това, че горската пътека става почти напълно непроходима, екскурзията в този район през зимните месеци не е най-добрата идея. Ето защо, преди да поемете на път трябва да се уверите, че знаете какво точно ще откриете на мястото когато пристигнете.

Местоположение

Хайдушките водопади се намират в отдалечена и доста изолирана местност в Северозападна България. Отдалечени са на около 51 километра северозападно от София и на по-малко от 40 километра западно от Враца.

Макар и на кратко разстояние по права линия, тази местност е много рядко населена. От една страна, това се дължи на планинския терен, а от друга, на това, че попада в крайните погранични райони.

Надморска височина

Хайдушките водопади могат да бъдат открити приблизително на около 800 метра надморска височина. Те са сгушени сред гъсти гори между гънките на Стара планина, но все пак местността изглежда по-скоро хълмиста, отколкото планинска.

В тази своя част, Балканът предлага доста меки форми и извивки, което може да облекчи туристите, желаещи да достигнат до локацията, на която се намират водопадите.

Достъпност

Хайдушките водопади са сравнително трудно достъпни, макар че по-често за тях се твърди точно обратното. Причината, която ни кара да твърдим това е, че те се намират на много изолирано място.

До тях няма удобен път, а най-близкият е тип коларски и преминава на около 2 километра от мястото. Въпреки това, мнозина казват, че до тях се отива лесно, просто защото мястото е очарователно и самата разходка през гората носи не малко удоволствие.

След това трябва да върви пеш през гората, като пътят не е много стръмен, но все пак изисква да разполагате с удобно облекло. Въпреки, че някаква специална екипировка не е нужна, обувките са от много голямо значение.

Градове в близост

Водопадът е на по-малко от 6 километра по права линия от Берковица. Ако отидете до града, местните могат да ви насочат по най-удобния път за мястото. Тук има и някои интересни забележителности, които да разгледате, докато сте в града.

Сред забележителностите на града е часовниковата кула. Тя е построена от камък и е считана за една от най-интересните структури в малкия планински град. Интересна забележителност е също така и Клисурския манастир.

При него особеното е, че се намира на 9 километра от самата Берковица, макар че е изключително лесно достъпен и до него се стига по удобен път в рамките на няколко минути.

Животни

В този тих и спокоен район можете да срещнете много голямо разнообразие от всякакви диви животни. Птици, бозайници, влечуги и безброй насекоми живеят в мир и хармония сред гъстите широколистни гори.

Добре е, все пак, ако излизате на разходка сред дивата природа да си отваряте очите на четири за по-едри хищници. Макар да се случва рядко, може и да се натъкнете на някоя мечка или пък да видите вълци.

Макар че обикновено подобни срещи се разминават леко, поради това, че животните се страхуват от хората, все пак не е добре да предизвикваме агресия в тях по какъвто и да било начин.

Рискове

Основното, което може да създаде проблеми тук е голямата изолация насред гората. Въпреки това, имайки предвид, че Берковица се намира не далеч от тук, все пак няма кой знае от какво да се притеснявате.

Дори и ако закъсате с колата или се загубите сред гората, не забравяйте, че сте в един доста и близък до самата София район. Ето защо в разходката до водопада няма нищо обезпокоително и страшно, стига да сте внимателни и да не излизате от туристическите пътеки.

Все пак, колкото и безопасен да е този маршрут, в гората човек винаги може да се удари, да падне или да се подхлъзне някъде. За да избегнем подобни рискове, достатъчно е да сме малко по-предпазливи.

Имайте предвид това

Хайдушките водопади са защитена местност. Като такава, те се ползват със специален статут. Ето защо, от огромно значение е да опазите мястото чисто докато сте там и да не замърсявате по какъвто и да било начин.

Ако решите да си вземете храна за из път, много важно е след това да почистите и да не изхвърляте отпадъците където ви попадне. Приберете всички отпадъци в раницата и просто ги пуснете в кофата за боклук когато вече сте се върнали в града.

Може би тук е мястото да припомним, че когато сме сред природата трябва винаги да проявяваме внимание и уважение към нея, без значение дали територията е защитена или не.