Описание

Карабунар е голямо българско село, което се намира в централната част на страната, в полупланински район.

С население от 1326 души, по данни на ГРАО към 2015 година, Карабунар е едно от най-големите села не само в своята област, но и в цялата страна.

Населението на селото е предимно източно православно, макар и част от местната ромска общност да изповядва протестантството.

Най-важният празник за местните селяни е „Трифон Зарезан“, който ежегодно се провежда на 14 февруари с големи тържества и празници. Традицията в селото е да се провежда конкурс за най-добре направеното вино от местно грозде.

Местоположение на Карабунар

Географски селото е разположено в източната част на Ихтиманска Средна гора, а от двете му страни преминават реките Марица и Тополница.

Почвите в селото се състоят от глинесто-песъчливи наслаги, а склоновете на заобикалящите ги височини са изградени от така наречените делувиални наноси – комбинацията от всички тези условия правят района особено подходящ за отглеждане на лозя и не е никаква изненада, че Карабунар е един от най-добрите винарски райони в България.

Административно селото приспада към Община Септември и Област Пазарджик. През него преминава третокласният републикански път 8402, а автомагистрала „Тракия“ е само на няколко километра на север.

Най-близките населени места са Бошуля, Виноградец. Памидово, Величково, Динката и Злокучене.

Туризъм в селото – къде и какво можем да правим

В Карабунар има една вила, която разполага с леглова база от 20 места. Вилата разполага със собствена винарна, СПА комплекс, открит басейн, детска площадка, барбекю и много други екстри.

Освен ежегодните чествания на „Трифон Зарезан“, си заслужава да опитате и някоя от местните рецепти, с които карабунарци са прочути – това са „тепсикебап“, печено агне в зидана селска фурна, както и варена пуйка.

Разбира се, околностите са подходящи за разходка, а планинският район на Родопите не е твърде далеч, особено ако сте с автомобил.

Забележителности в и около селото

Основната забележителност в селото е църквата „Свети Йоан Предтеча“, която обаче е със статут на архитектурен паметник на културата с национално значение.

Църквата е построена през 1818 година, а през 2006 получава подмяна на покрива след дарение на местен жител.

В околността може да посетите и други забележителности, сред които крепостта Бона мансио (Мансио Лиса), калугеровският манастир Свети Никола, минералният комплекс Топлата вода, както и светилището на Акслепий Земидренски.

История на Карабунар

Карабунар е едно от по-младите села по нашите земи – възниква по време на османския период и името му остава непроменено и до днес.

В землището на селото, обаче, има следи и от по-древен живот. Южно от Карабунар, по протежението на Траяновия друм, има следи от селище, датирано от трако-римската епоха.

Сведения за друго такова селище пък има в местността Юрта. Според историците там е имало старо българско село, още от преди османското нашествие.

Близо до Карабунар се намира така наречената Биволска скала, а до нея има още две придружаващи я скали – за тях се вярва, че са скално светилище от бронзовата епоха, но това тепърва се проучва от археолози от музея в Септември.

Местните предания твърдят, че днешното българско население на селото е дошло тук от село Алино, Самоковско, преди около 300-400 години.

Още след Освобождението (1878 г.) Карабунар преминава под българско управление под някаква форма, ставайки част от новосформираната автономна област Източна Румелия.

Едва след обявяването на Независимостта (1908 г.) то става част от съвременната българска държава.