Описание

Горочевци е българско село, което се намира в западната част на страната, близо до границата със Сърбия.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 105 души.

Местоположение на Горочевци

Разположено е в планински район, в склоновете на западна Стара планина. Административно е част от Община Трън и Област Перник. През селото протича река Явор.

До Горочевци се стига по четвъртокласен републикански път, а наблизо преминава третокласният път 637. Най-близките населени места са Видрар, Лева река, Мрамор и Кожинци.

Туризъм в селото

Селото разполага с един комплекс, който се състои от три къщи за гости. Общата леглова база в комплекса е 30 места. Къщите са оборудвани с всички основни екстри като телевизор, кабелна телевизия и собствена веранда. Освен това в комплекса има и ресторант, детска площадка и безплатен паркинг. Ресторантът предлага българска традиционна кухня, приготвена от домашно отгледани продукти.

Селото е спокойно, а въздухът в него е изключително чист. Подходящо е за разходки, а в него и околността има редица забележителности, които заслужават вниманието ви.

Забележителности, които да видите

Близо до селото се намира Ерулският манастир Света Троица, разположен в подножието на едноименната планина. Манастирът е построен през Средновековието, а в днешно време е запазена само църквата. На няколко метра от нея се намира аязмо със студена вода.

На около 8 км се намира друг значим манастир в региона – Одранишкият манастир Свети Свети апостоли Петър и Павел. Той също се намира в Ерулската планина. Днешният манастир е построен върху основите на средновековен такъв. Манастирът се състои от църква, два параклиса, както и жилищна сграда.

В намиращото се на 9 км село Бусинци може да посетите местния Керамичен музей. Музеят представя традиционното за региона грънчарство, което е изградено и обособено в своя школа в епохата на Възраждането.

В друго село в региона – Студен извор – може да посетите още един интересен музей – този на киселото мляко. Музеят е открит през 2007 година и се помещава в двуетажна къща в центъра на селото. Музеят има за цел да съхранява и представя историята на един от най-традиционните и популярни символи на България – киселото мляко. Специално място е отделено и за д-р Стамен Григоров – откривателят на бактерията Бактериум Булгарикум, което е в основата на квасенето на млякото.

На 12 км от Горочевци се намира село Банище, в което е разположен манастирът Свети Йоан Богослов. В момента там има само църква, която е издигната през 1870 година, но на мястото ѝ някога е имало голям манастир.

Близо до селото се намират и скални пирамиди. Намират се в малка долина и са с височина от около 5 метра. Те са изключително лесно рушими и се препоръчва да не се изкачват, а само да се наблюдават отстрани.

История на Горочевци

Местността около днешното село е била заселена от най-древни времена. В пещера между Горочевци и съседното село Еловица са открити останки от първобитни заселници, както и кремъчен нож, кости на диви животни и стъргалка.

През античността на мястото на днешното село е имало тракийско селище.

Името на Горочевци най-вероятно произлиза от гъстите гори, от които е заобиколено. За първи път селището се споменава в османски документ от 1576 година. Там е записано като Горчовци. Това означава, че селото не е променило името си от тогава, което е изключително рядко срещано по българските земи.

Друго документално споменаване на селото има в руска триверстова карта, съставена за Руско-турската освободителна война (1877-1878). Там то е посочено с името Гороча.

Макар и след освобождението селото да става част от новоосвободена България, то остава център на българските борби за освобождение на Македония. Освен това то е и ключова арена на битки по време на Сръбско-българската (1885) и Балканските войни (1912-1913) поради близостта си до границата със Сърбия.