Водопад Скока, ВеселиновоСкокът при село Веселиново се счита за един от най-високите и красиви водопади в цяла Източна България. Той е изключително атрактивен заради своите размери, но също така и заради начина, по който зрелищно се излива в каньона от гъста зеленина, озвучавайки със своето свистене тихата гориста местност.

Смята се за едно от най-добрите места за пешеходен туризъм в тази част на страната и привлича нарастващ брой туристи, особено от големите градове в източната част на страната, каквито са Варна, Бургас, Велико Търново или Русе.

 

 

Местоположение

Водопад Скока се намира на североизток от язовир Камчия и попада в пределите на източния дял на Стара планина. Водопадът е разположен в близост до доста натоварени транспортни коридори, които преминават от северната към южната част на България. Разположен е сред гориста местност, отстоейки на приблизително час и половина път от Варна.

Водопадът се намира на приблизително 280 метра надморска височина, което обяснява и по-лесния достъп до него. За сметка на това, мястото е доста отдалечено от София и градовете в Западна България.

Как да стигнем до тук

Макар и доста отдалечен в гората, Скокът при село Веселиново бива описван като много лесно достъпен На първо място трябва да се започне с това, че с автомобил можете да се доближите до него не малко. Достатъчно е да хванете пътя Шумен – Карнобат и да хванете отбивката за село Веселиново.

Когатo вече сте на мястото, трябва просто да оставите своя автомобил там и да поемете през изключитeлно красива еко-пътека. След около час ходене, тя ще ви изведе до самия водопад.

Еко-пътеката не е трудна за обхождане. По нея може да се мине без да е необходимо да притежавате някаква специална екипировка. Единствено от значение са, може би, обувките, които все пак трябва да са съобразени с ходенето, което не е малко.

За Скока, Веселиново

Водопад Скока при село Веселиново има височина от около 50 метра, което го прави един от най-големите в нашата страна. Интересно е, че именно той се намира в местност с много малка надморска височина, поради което височината му озадачава мнозина.

Той се спуска отвесно надолу, а струята е добре оформена. Тя пропада директно в подножието, образувайки малко вирче. Там отеква свистенето на падащите от тази голяма височина води, като звукът му, макар и приятен за ухото, може да се чуе от доста далеч, особено в тихо и безветрено време.

Самият водопад е заобиколен от гъста широколистна гора, в която добрите условия за живот, доминирани от богатата почва, слънчево време и мек климат са позволили развитието на богата флора и фауна, каквато рядко може да се види на друго място в Европа.

Еко-пътекат

До водопад Скока при село Веселиново се стига по изключително екзотична и приятна за сетивата еко-пътека. Тя преминава през най-красивите места в тази околност. Маршрутът е маркиран от табели, които ви предпазват от това да се отклоните встрани от нея.

Пътеката е напълно безопасна и криволичи през гъстата гора, като само на някои места има малки спадове и изкачвания. Умишлено пътеката не се движи само в права посока, тъй като целта е да си направите една наистина незабравима разходка сред природата.

Преминава се над трапове, поточета, както и през гъсти тунели от зеленина, преминавайки през които оставате с усещането, че до земята не достига дори и един единствен слънчев лъч. Разбира се, маршрутът изисква известно време за да бъде преминат, като средното време е някъде около един час.

Езерцето

На мястото, на което водата пада, се образува малко езерце. То има характерен ярко зеленикав цвят, но водите му са доста прозрачни. То предлага отлични възможности за почивка и пикник, стига, разбира се, да подходите с нужното уважение към природата и да не оставяте боклуци след себе си.

Езерцето не е дълбоко, като през прозрачните му води дъното ясно се вижда. Пропадащата струя на водопада просто не е успяла за издълбае скалната основа дълбоко, независимо от голямата височина, от която Скокът се спуска.

През юни

Най-добрият месец от годината, в който да посетите Скока при село Веселиново, несъмнено е юни. Тогава водопадът все още носи белезите на пролетното пълноводие, а то е доста сериозно и несъмнено ще изпитате огромно удоволствие да видите как водата се разстила от височина 50 метра.

В този период от годината природата в околността също е в своя разцвет. Всичко е потънало в зеленина, а листенцата на дърветата все още са съвсем свежи и сякаш не са напълно завършили своето развитие.

В допълнение, трябва да се каже, че и температурите са много приятни. Около 25 градуса на сянка са повечето дни в околността на водопада, което е може би една от най-комфортните температури, която околната среда би могла да ни предложи.

През останалите сезони

Тъй като водопадът се намира в част от България, която е известна с по-мекия си климат, тук няма особени проблеми да се предприеме пътуване по всяко време от годината. Всички сезони си имат своите положителни и отрицателни страни

Зима, пролет, лято и есен, могат да бъдат подходящи, стига, разбира се, да се възползвате от дни с по-добри условия.

По всяко време от годината има дни, които са подходящи, но също така по всяко време има и такива, които не са. През зимата има хубави и лоши дни, но същото се отнася и за лятото. През есента широколистните гори се отрупват в златисти цветове, което прави околния пейзаж много топъл и романтичен. Същото се отнася и за пролетта, която е изключително свежа и когато всичко се раззеленява.

Опасности

Околността на водопад Скока при село Веселиново се смята за една от най-безопасните, в сравнение с всички други големи водопади в страната. Тук метеорологичните условия рядко се влошават до толкова, че да направят околността застрашаваща здравето.

Големи животни в гората се срещат много рядко и обикновено, ако има такива, те се страхуват от хората и от контакта с тях. Опитват се всячески да избегнат хората и да се скрият на по-диви места навътре в гората.

Освен това, еко-пътеката, която води до самия водопад е наистина изключително спокойна и безопасна. Нека не забравяме, че този тип туристически маршрути все пак са внимателно подбрани от специалисти, което обяснява не само това, че минават през най-красивите места, но и защо възможните рискове са сведени до минимум.