Описание

Аврен e българско село в Източна България. То е с население от 712 души, близо 80 процента от които българи.

Намиращо се до средновековната крепост Петрич кале, селото предоставя автентичност и история запазени то вековете.

Местоположение на Аврен

Селото е част от област Варна и е административен център на едноименната община. Намира се на близо 40 км от морето. Селото е разположено в южната част на Авренското плато.

Най-близките населени места са Здравец, Синдел и Садово.

Аврен е подходящо място за кратък отдих и семейна почивка.

Туризъм в селото

Селото разполага с два хотела. По-големият е с капацитет от 33 места и предлага ресторант, фитнес, билярд и голям двор, пригоден за футбол, волейбол и народна топка. Другият, по-малък хотел, предлага осем места.

Той разполага с механа и се намира близо до язовир. Ресторантите в селото се намират в горепосочените хотели.

Възможностите за туризъм се ограничават до намиращите се наблизо крепост и язовир.

Забележителности, които да видите

На 3.5 км от Аврен се намира язовир Здравец, близо до едноименното село. На брега на язовира има и хижа със същото име.

На 6 км е крепостта „Петрич кале“, за която се предполага, че датира от пети век. Тя е била изградена като част от отбранителната система от крепости на Византийската империя, целяща да се противопостави на набезите на номадски племена в периода на Великото преселение на народите. По време на Второто българско царство, когато Петрич кале е под българско управление, крепостта процъфтява. Впоследствие тя е превзета от османската армия, а през 1444 г. е превзета и разрушена окончателно от полския владетел Владислав III Ягиело.

Музеят на стъклото е друга забележителност, близо до Аврен. Той се намира на 9 км от селото в град Белослав. В него посетителите могат да видят компонентните и обработката при създаването на стъкло, както и украсят стъклени изделия собственоръчно.

В Аврен е разположена и базовата астрономическа обсерватория, част от НАОП „Николай Коперник“ – Варна. В нея се провеждат постоянни наблюдения от варненския астрономически клуб „Канопус“.

История на селището

Местоположението на Аврен близо до плато предоставя добри условия за заселване. Крепостта Петрич кале е преобладаващото населено място в района до нейното разрушаване през 1444 г.

Друго значимо място е късноантичната и средновековна крепост Акверан, която се намира на близо 2 км южно от днешното село в местността „Кишишлика“. Крепостта е разположена върху скално възвишение, което на места достига до 10 метра. Входът на крепостта е от северната част, и е преграден с ров и крепостна стена. В нея са намерени кръстове, монети и накити, за които се смята че са принадлежали на цар Иван Александър.

До руско-турската война от 1828-1829 г. (за освобождението на Гърция) селището е било населено предимно с турци. След това започва масово разселване на хората в това населено място. Те са заместени от предимно български заселници, с което се променя характера на селището и до ден днешен.

През 1935 г. селото е преименувано на Момино, докато на 22 септември 1964 г. с указ на Министерски съвет старото му името Аврен е върнато.

Днес на мястото на крепостта Петрич кале е изградена почивна станция.