Водопад Сувчарско пръскалоСувчарското пръскало е едно от местата в нашата страна, които са създали славата ѝ на едно от най-красивите кътчета на Европа. Сгушен сред гъстите гори на Стара планина, този удовително краси водопад създава впечатление, че сте попаднали на място, което по някакъв необясним начин е останало напълно откъснато от съвременната цивилизация.

Къде се намира

Сувчарското пръскало се намира на малко повече от три километра по права линия от село Христо Даново, като е разположено в северна посока. Мястото е също така на двайсетина километра (отново по права линия) от Карлово. Попада в централните части на Стара планина, като съответно из района се намират и някои от най-високите върхове в България.

Близостта до Карлово от една страна помага да съчетаете посещението на този красив исторически и културен център с удоволствието от разходката в дивата природа. От друга страна, самият водопад се намира сравнително близо до града и това е една доста добра отправна точка.

Географски погледнато, водопадът попада южно от билото на Стара планина. Това е причина за малко повече слънчеви часове и малко по-приятно време, отколкото ако се намираше на север от планинския хребет. Това, обаче, означава и още нещо, а именно малко по-ветровито време.

Лесно ли се стига до него

До Сувчарското пръскало се стига сравнително по-трудно, отколкото до редица други водопади в страната. Причината е в малко по-лошия характер на околния планински пейзаж. Пътят до водопада в една не малка част трябва да се измине пеш, следвайки специален маршрут през гората.

Иначе, до самите села под него може да се отиде както с обществен транспорт, така и със собствен автомобил. Разбира се, втората опция е в пъти по-добра, просто защото няма да се налага да се съобразявате с редки и разредени автобусни графици, а ще разчитате на себе си и на компанията, с която сте.

Какво представлява

Сувчарското пръскало е внушителен водопад, който излива мощна струя вода от височина 54 метра. В резултат от специфичното разположение на околните скали, при пропадането си от върха водата всъщност буквално лети във въздуха и почти не се допира до отвесните склонове. Това го кара да наподобява на своеобразна огромна чешма.

След като се изсипе долу, водата формира малко вирче, което предлага отлични условия за почивка и отдих след дългия преход до тук. Това е мястото да отбележим, че времето за достигане до тук е около един час и половина, което е сравнително приемливо, макар че пътят не е от най-леките.

Водопадът е много добре оформен, което се изразява в това, че няма отделни падове и каскади. Реално погледнато, една голяма и мощна струя пропада с доста силен шум, който се чува на стотици метри наоколо. Дори и гъстата гора не успява лесно да заглуши неговия грохот.

Природата тук изглежда изключително хармонична, създавайки усещане за безопасност и спокойствие. Това като цяло не е характерно за толкова високопланински места, тъй като те обикновено изглеждат по-скоро сурови и негостоприемни. Околността на водопада, тъкмо обратното, създава усещането за изключително спокойна и безопасна среда, което може да подведе туристите и да заглуши вниманието им, а това би могло лесно да завърши с инциденти, наранявания и пропадания.

Кога да посетим водопада

Сувчарското пръскало е красиво и примамливо през всеки един сезон от годината. Всяко време си има своите предимства, като трудно може да се каже, че един сезон е по-добър от друг. И все пак, лятото сякаш малко изпреварва всички останали сезони, което се дължи на комбинация от фактори.

Лятото

Най-доброто време от годината, през което да посетите Сувчарското пръскало, това е лятото. През тази част от годината околната природа е най-красива. Всичко е отрупано в гъста и непроходима растителност, а въздухът е невероятно свеж.

Комбинацията от приятни температури и спокойствие, правят това място изключително подходящо за хора, които са подложени на стрес и желаят по някакъв начин да се справят с него. Тук е доста високо, като надморската височина е над 1000 метра. При тези условия е доста лесно разбираемо, че температурата през летните месеци трудно прескача 25 – 26 градусовата бариера.

Зимата

През зимата водопадът може да бъде изключително красив, защото части от него замръзват, създавайки един изключителен ефект. Това, обаче, идва с куп други недостатъци. Един от най-големите е този, че през този сезон пътеките в околността са доста опасни, покрити със сняг и заледени. Височината сама по себе си силно затруднява преходите, защото тук винаги е по-студено и дори в топли и слънчеви дни, времето може рязко да се влоши.

Пролетта

Пролетните месеци са подходящи за разходки до Сувчарското пръскало, защото тогава всичко се раззеленява. Това се отнася основно за втората половина на пролетта, когато и температурите са по-приятни. Тогава планинският район изглежда като райски пейзаж, макар че условията не са съвсем като през лятото.

Есента

През есента местността около водопада е много красива. Тъй като тук има и широколистни, и иглолистни видове, получава се една изключително приятна за окото палитра от цветове и нюанси. Пейзажът често се забулва частично от характерните за сезона мъгли, което придава мистичност на фона на спускащите се буйни ледени води.

Опасности

Разходката сред дивата природа винаги трябва да бъде обмислена внимателно и да не се предприемат пътувания ако се сметне, че съществува даден риск. Бъдете предпазливи с избора на сезон, тъй като при подобни приключения сред дивото това е основната опасност за екскурзиантите.

Една от главните опасности, за които трябва да сте много внимателни, това е също и вероятността от злополуки сред природата. Имайте предвид, че тук теренът може да е доста труден и това може да е причина за падания, наранявания или дори за загуба на ориентация.

Областта около водопада е доста дива и трудно достъпна. Ето защо е редно е да внимавате за диви животни и да сте малко по-предпазливи. Макар че нашата страна се счита за доста безопасна в това отношение, все пак тук се срещат мечки, вълци, чакали и други, които биха могли да представляват заплаха за туристите.

Тъй като се намира в планинска местност с влажен и малко по-прохладен климат, посещението на Сувчарското пръскало води и до някои други рискове. Мястото изисква повишено внимание от гледна точка по-високата вероятност да ви хванат кърлежи. Тук свежата зеленина създава отлични предпоставки за целта, тъй като тези създания обичат именно по-ниски температури и повече влага.