Описание

Голяма Брестница е българско село, което се намира в централната част на страната, в района на Предбалкана. Населението му, по данни на ГРАО от 2015 година, е 164 души.

Местоположение на Голяма Брестница

Административно селото е част от Община Ябланица и Област Ловеч. Разположено е в леко хълмист регион, в подстъпите на Стара планина.

До селото преминава Дъбенската река, а до него се стига по четвъртокласен републикански път, като първокласният път 4 се намира само на няколко километра.

Най-близките населени места са Брестница, Пещерна, Златна Панега и Дъбен.

Туризъм в селото и околността

Селото разполага с една къща за гости. Тя има леглова база от 16 места и предлага всички основни удобства, както и напълно оборудвана механа, кухня и барбекю на открито.

Голяма Брестница и районът са изключително спокойно място, в същото време изпълнени с редица природни дадености и забележителности.

Забележителности, които да посетите

Наблизо има ферма за отглеждане на щрауси, както и на сърни и декоративни зайци. Фермата разполага и с малък музей на щрауса, който запознава посетителите с отглеждането, живота и всичко за един щраус.

На няколко километра се намира и карстовият извор Златна Панега, разположен до едноименното село. Температурата на водата варира от 8 до 15 градуса, а цвета ѝ е синьо-зелен, благодарение на силната концентрация на калциев карбонат в нея. Смята се, че водите на извора са лековити.

Една от най-красивите пещери в България също се намира в близост до Голяма Брестница – Пещера Съвета дупка. Местоположението на пещерата е лесно достъпно, а в нея може да видите най-разнообразни образувания като сталагмити, дендрити, сталактити, хеликтити и сталактони. Най-големият сталактит в пещерата е с обиколка от 60 метра. Пещерата е дълга 205 метра, а на 70-ият метър тече подземна река.

На 12 км се намира геопаркът Искър-Панега, разположен край град Луковит. Паркът свързва районите на Карлуковския карстов комплекс и на ландшафтния парк Панега. Паркът предлага красиви гледки, множество мостчета, пътечки и места за пикник, разположени по и над река Искър.

На територията на Тетевенския Балкан, в пределите на Гложене и на 12 км от Голяма Брестница, се намира Гложенският музей. Открит е през 1981 година и в него се съхранява всякакви документи и ценни предмети от бита и културата на региона. Има запазени предмети още от времето на траките.

Близо до Гложен се намира и Гложенският манастир Свети Георги Победоносец. Той е един от манастирите с най-красива гледка в страната. Поради разположението и отделеността си, Гложенският манастир е бил едно от най-любимите места на Васил Левски и до ден днешен неговото скривалище е запазено.

До селото се намира и водопадът Вара, който е маловоден и е формиран върху карстов тип скала. Височината му е около 20 метра.

История на Голяма Брестница

В района на селото са открити редица тракийски могили, както и основите на тракийско селище в местността Длабания камък. Те свидетелства за това, че районът е бил обитаван от тракийски племена, а вероятно и от по-рано, тъй като са открити и много сечива.

Няма сведения, които да свидетелстват за развитието на селището през Средновековието. Най-вероятно днешното селище възниква по време на Османския период. Населението му се е занимавало със земеделие и животновъдство.

След освобождението селото попада в територията на създаденото по силата на Берлинския договор Княжество България.