Айвалък

Днес Айвалък е една от популярните туристически атракции в Турции. Най-голямата забележителност за това малко рибарско градче несъмнено си остават хълмовете шейтан Софраси. Те са известни и под още едно наименование, достигащо до хората – Трапезата на дявола.

Три на брой са забележителностите, които се издигат над Айвалък и остров Джунда. Ако застанете на най-високото място в курорта, притежавате привилегията да се насладите на една неописуемо красива гледка. Мястото е изключително специално и това най-вече се дължи на впечатляващия залез. Той ще остави незабравим спомен у вас, веднъж превърнали сте се в негов наблюдател.

Забележителностите на Айвалъка

Мнозина от посетителите на това място не смогват да се възхитят на изключително дългите плажове, чиито пясък е толкова фин и нежен. Водите на това място са кристално чисти и нищо не е в състояние да ги промени. Дори и множеството вълни не биха попречили на това да изглеждат толкова приказно.

Легенди се носят за това място. Някой от тях разказват, че Дяволът откраднал дъщерята на султана и всеки един от нас има възможността да види отпечатък от  неговата стъпка.

Известно с красивите си плажове и изключително богат подводен свят, това приказно местенце днес успява да събере множество туристи, които за нищо на света не биха го заменили с друг подобен на него курорт. За да придобиете по-добра представа за цялостното му богатство, то от нас се изисква да изтъкнем всичките положителни страни на турския курорт. Заобиколен е от всяка една страна с маслинови дръвчета, които са предпоставка за получаване на висококачествен зехтин.

Айвалък е един от най-известните курорти в нашата съседка Турция. Населението значително се увеличава през летния сезон, когато времето е благоприятно за плажове и разходки, както и за практикуване на всякакви водни спортове.

За разлика от останалите турски курорти, Айвалък се различава значително. Това място носи в себе си много от гръцките характеристики. Това несъмнено се дължи на неговата история.

Забележителностите, които не пропускайте да посетите

Заведенията за хранене се причисляват към групата на забележителности, които да посетите на това омайно място. Там се приготвят уникални по рода си рибни храни. Ако все пак сте решили да отседнете в някой от хотелите в Айвалък и времето ви е позволило да обиколите всичките приветливи места, отворили врати на неговата територия, то ние ви препоръчваме да се възползвате от пътуването с ферибот до остров Алибей.

Църквите са другото място, което е една от многообразните забележителности на курорта. Църквата Taksiyarhis Kilisesi е едно от местата, които ние ви препоръчваме да посетите, заради впечатляващия интериор, който е сътворен през 19 век.

След като сте решили да посетите всяка една от забележителностите на това място, то наша е отговорността да ви предложим Seytan Sofrasi, в превод – Трапезата на дявола. Това е този хълм, за който споменахме по-рано. От него можете да се докоснете до красивата гледка, отвеждаща ви право към Айвалъка – май-красивият залез, който някога можете да видите.

Гмуркането на това място е едно несравнимо приключение. Чудите се защо е така? Подводният свят е повече от разнообразен. Кристално чистите води ви позволяват да го разглеждате подробно, без да бъдете възпрепятствани. А какво по-хубаво от това за един запален гмурец?

В близост до Айвалък се намира друг важен исторически обект – Бергама. Предположение е, че именно на това място е бил изобретен пергаментът.

Сега е ред да обобщим какво бихте могли да правите, ако решите следващата ви семейна ваканция или почивка с приятели да се осъществи именно на това място. Можете да посещавате разнообразни ресторанти със страхотна кухня, да се наслаждавате на живописната природа, да отпивате от красотата на безкрайните плажове и тюркоазено сини води, както и да плувате в тях.

Ако някога имате възможността да посетите това приказно място – Айвалъка –  то ние ви гарантираме, че споменът ви за това никога не ще избледнее в съзнанието ви.