Описание

Арбанаси е автентично възрожденско село в Северна България. Намиращо се в непосредствена близост до старопрестолния град Велико Търново и един от железопътните възли на България Горна Оряховица, то съдържа в себе си история, натрупана през вековете и запазена за настоящите и следващи поколения.

Местоположение

Селото се намира в центъра на Северна България. Административно то е част от община и област Велико Търново, като се намира само на 5 километра от средновековната столица на Второто българско царство.

Арбанаси е разположено върху високо плато, което през средновековието му е придало стратегическа стойност на значима и важна крепост.

Туризъм

С население от около 300 души, основният поминък в Арбанаси се явява туризмът, който се изразява предимно в хотелиерство и ресторантьорство.

Селото разполага с редица хотели, къщи за гости и вили, като има варианти за по-евтини и по-скъпи места за отдих.

Автентичният и възрожденски тип на улиците и голяма част от къщите е един от основният белег на Арбанаси, които допринасят за изживяването.

Забележителности в Арбанаси

Селото изпъква с множеството си християнски забележителности, сред които църквите Св. Атанасий, „Рождество Христово“ и Св. Архангели Михаил и Гавраил, както и Арбанашките манастири Св. Никола и Света Богородица.

Констанцалиевата къща-музей също е забележителност, която си заслужава да бъде посетена. Тя е построена от Атанас Констанцалията, чието име носи, и е предназначена за прочутия арбанашки род Тафрили. Смята се, че е изградена през 17 век. Днес тя се е превърнала в експозиция на бита и културата на арбанашката история.

Пещерата Калугерска дупка е атрактивно място за посетители. Намира се на около 600 метра от чешмата Голямото лако в западния край на селото. Друга интересна дестинация е Извор Старият водопад, който се намира в покрайнините на Стара планина и до него се стига по автомобилен път.

От Арбанаси посетителите могат да посетят намиращите се наблизо Велико Търново, където могат да се запознаят с още от забележителностите на този край.

История на Арбанаси

Арбанаси е основано през Средновековието, когато български боляри, пристигащи със своите селяни от западните краища на България, се заселват в района на Търново. По-конкретно това става през 13 век, когато цар Иван Асен II превзема арбанашката земя след победата при Клокотница.

По време на османския период султан Сюлейман Великолепни подарява земята около Арбанаси, Лясковец, Горна и Долна Оряховица на своя зет и велик везир Рюстем паша. Това става със султански ферман през 1538 година.

През 18 век Арбанаси достига своя икономически разцвет, като се смята че селото е имало над 1 000 къщи и е съдържало едни от най-видните търговски фамилии. В края на века Арбанаси се превръща в редовна мишена на кърджалийските нападения, поради богатството, което притежава.

Градът е нападан и опожаряван на три пъти в между 1792 и 1810 година. След 1839 година, с Гюлханския хатишериф се отнемат основните привилегии на селото. След Кримската война през 1853 – 1856 година дребното занаятчийство почти умира.

След Освобождението Арбанаси става част от Княжество, а впоследствие и от Царство България. Селото запазва възрожденския си облик и до ден днешен, като има статут на архитектурно-музеен резерват и е сред Стоте национални туристически обекта на България.