Петканови водопадиПеткановите водопади са едно от онези природни чудеса, които носят славата на България като една от най-красивите страни в света. Мястото не е лесно достижимо, но ако успеете да се доберете до тук, ще можете да се насладите на приказната му красота. Те представляват не много голяма система от три водопада, по-малки и по-големи по височина, които се спускат почти веднага един след друг на съвсем кратко разстояние.

Заобиколени са от гъста гора, като наоколо има както широколистни, така и ценни иглолистни видове дървета. Пищната растителност се подхранва от влагата в района, тъй като тук валежите са много по-обилни, в сравнение с по-ниските места. Около самия водопад има зелени морави, които, за разлика от в равнините, запазват своя изумруден цвят от ранна пролет до късна есен.

Местоположение

Петкановите водопади се намират в централната част на Стара планина. Те са разположени в изключително изолирана местност. Можете да ги откриете на река Тъжанска, която преминава през едни от най-суровите и трудно достъпни части на Балкана.

За да достигнете до тях, трябва да следвате пътя на реката, което, обаче, е много по-лесно да се каже, отколкото наистина да се направи. Повечето турагенти не биха ви препоръчали да се впускате в подобна авантюра, освен ако наистина не притежавате достатъчно опит сред дивата природа.

Иначе, за да добиете по-точна представа за мястото и неговата локация, можем да добавим, че водопадите се намират в квадрата Карлово, Казанлък, Габрово и Троян.

Достъпност

Петкановите водопади се намират в местност, която е известна със своя трудно проходим терен. Наоколо липсват не само еко-пътеки, но дори и обикновени такива, а туристите, които желаят да посетят мястото, много често трябва да излязат от комфортната зона, навлизайки дълбоко в гъстата зеленина, която в един миг ги поглъща от всички страни.

Водопадите са разположени на голяма надморска височина, което е една от причините за трудната достъпност. Освен това, самите те преминават през доста сложна скалиста местност. Дори когато сте на самия бряг на водопада, на повечето места просто няма как да се доближите и да потопите дори ръка във водите му, просто защото има риск да се подхлъзнете и нараните по погрешка.

Трудният достъп кара много от хората просто да се насочат към друг водопад, който би бил по-лесен за посещение. Обикновено, тук идват само онази малка част от хората, които наистина са решени да достигнат до именно този водопад.

Национален парк Централен Балкан.

Петкановите водопади попадат в пределите на Национален парк Централен Балкан. Те се асоциират с това, че са част от вероятно най-трудно достъпната част от парка. Околността е изключително дива, като на фона на своята популярност, този дял от парка се посещава от наистина много малък брой туристи.

Причината за слабия интерес е единствено това, че повечето хора не се чувстват достатъчно добре подготвени за да достигнат до тук или пък ако имат подготовка, те най-често нямат необходимите познания за района и екипировка.

Дивите животни

Тъй като по пътя към Петкановите водопади ще трябва да излезете от утвърдените туристически маршрути и да се впуснете в горските дебри, не бива да се изненадвате ако по някое време се натъкнете на диви животни.

Някои от тях са напълно безопасни, но с други трябва да бъдете особено предпазливи, защото биха могли да реагират агресивно ако се почувстват застрашени., Сред представителите на местната фауна има някои доста интересни видове бозайници, които са типични за местните гори.

Можете да срещнете елен, язовец, лисица, вълк, чакал или пък мечка. Не е изключено да се натъкнете и на някое малко стадо диви кози, които да пребягват през чукарестите склонове.

Кога да посетим Петкановите водопади

Най-доброто време от годината, в което да посетите Петкановите водопади, това е лятото и по-точно, началото на летния сезон. Тогава ще попаднете на топло и сухо време, поне до колкото може да бъде сухо високо в планината, където дъждовете са толкова често явление.

Температурите на тази надморска височина не са много високи и най-често са около 23 – 25 градуса, което позволява да се намери така жадуваната прохлада по време на най-топлите летни дни. Освен това, в началото на лятото все още водопадите са доста пълноводни, след като през пролетта са достигнали своя максимум.

Пролетта, както току що споменахме, позволява да се насладите на буйните води на Петкановите водопади, но не е най-подходяща от гледна точка на време. Това е сезон, през който падат твърде обилни валежи и времето наистина може да бъде доста драматично.

Есента, от своя страна, може да бъде доста красива, макар че тук много от дърветата са иглолистни, което означава, че едва ли ще се насладите на пълната феерия от цветове, която иначе е характерна за този сезон.

Зимата е много опасно да се идва по тези места. Липсата на пътеки се съчетава с лед, сняг и кал, като крайният резултат е просто драматичен. Обикновено, по това време от годината човек може да пострада доста лесно ако не съблюдава всички правила за безопасност, а през толкова променлив и суров сезон, това е изключително трудно.

Рискове

Всяка по-дълга разходка в планинските гори може да бъде опасна по някакъв начин, а какви точно биха могли да са рисковете, това няма как да се обобщи само с няколко думи. Планината, сама по себе си, може да бъде доста непредвидима, което означава, че трябва да сме на щрек за опасности, без дори да знаем какви точно би трябвало да са те.

Най-голямо внимание трябва да обърнем на животинския свят, защото тук той е изключително богат. С животните трябва да проявите ако сте решили да се разходите към водопадите през пролетта. Тогава много от представителите на местния животински свят раждат малките си, което прави животните особено чувствителни и агресивни.

Други рискове, за които трябва да сме бдителни, това са опасностите, които носи самия терен. Винаги има риск да се подхлъзнем, да паднем някъде, да се нараним или да се случи нещо още по-сериозно.

Важно е да се съобразим и с метеорологичните условия, защото времето в планината се променя драматично в рамките на часове, а понякога дори и на минути. Тук често се появяват бури и силни дъждове сякаш без предупреждение. А ако веднъж сте се оказвали насред планината по време на буря, вече знаете колко е неприятно това и колко трудно се намира подслон.