Описание

Дивчово е българско село, което се намира в централната част на страната, в склоновете на Тетевенския Балкан.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 156 души.

Местоположение на Дивчово

Административно селото е част от Община Тетевен и Област Ловеч. Намира се в Тетевенския Балкан, в началото на Националния парк Централен Балкан.

През селото протича река Черни вит, а точно до него се намира биосферният резерват Боатин.

До Дивчово се стига по четвъртокласен републикански път, а най-близките населени места са (село) Черни Вит, Ямна и Лопян.

Туризъм в селото и околността

Селото разполага с един семеен хотел, чиято леглова база е от общо 16 места

Хотелът предлага всички нужни удобства, а освен това има и безплатен паркинг, както и рибарник за спортен риболов. Екстрите включват механа (с камина), кухня, външно барбекю, както и просторна градина. Хотелът е подходящ за организиране на семейни събирания, фирмени тържества, тийм билдинги, както и училищни екскурзии.

Красивата природа, както и намиращият се до селото биосферен резерват, ви дават възможност за дълги разходки, които ще ви заредят с положителна енергия и емоции.

Забележителности, които да посетите

На около 4 км започва природният резерват Боатин, който е и начало на Националния парк Централен Балкан. Резерватът е създаден, за да запази вековните букови гори, които съставят голяма част от територията му. Дърветата са високи над 40 метра, а някои от тях са на над 200 години. Резерватът е един от най-обширните букови масови в Европа, които са защитени.

Тетевен се намира само на 10 км, а освен редицата забележителности в самия град, може да се насладите и на природните такива, чието начало започва именно в града. От централната част на Тетевен тръгва екопътеката Под пръските на водопада. Тя позволява както придвижване пеша, така и с автомобил (само до края на града). През дефилето на река Козница, обаче, може да се премине само пеша.

По екопътеката се стига до Тетевенските водопади. Основният от тях се казва Скока и се намира над река Козница. Висок е 15 метра и е изключително красив. Има и един по-висок от него – Пръскалото – но поради непостоянството си, може да се видите само през пролетния сезон и след значително по количество валежи. Пръскалото се издига на цели 50 метра и определено заслужава да се види.

В близост до Дивчово се намира и местността Костина. Това е мястото, в което е загинал Георги Бенковски и в негова памет е издигнат паметник през 1908 година. Местността разполага с обширни поляни, които са изключително подходящи за пикник или излет. В същото време има и заведения, детска площадка и чешма с течаща планинска вода.

История на селото

Историята на Дивчово е свързана със съседното село Черни вит, тъй като е било негова махала от няколко кошари до 1878 година.

В годините преди освобождението местността изиграва роля за един от епизодите в историята на българското освободително движение. От там преминават четниците на Панайот Хитов и Георги Бенковски, търсейки къде да се установят. В крайна сметка решават да отседнат в местността Костина, в село Рибарица, и там Георги Бенковски намира смъртта си, убит в засада от турци.

Дивчово се развива от махала в село едва след освобождението, когато няколко чорбаджии от Тетевен решават да се заселят там със своите големи стада овце.