Описание

Дългопол е български град, намиращ се в източната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 4 795 души.

Старото име на града е Еникьой (в превод от турски – Ново село).

Местоположение на Дългопол

Градът е административен център на едноименната община и е част от Област Варна. Намира се в полупланинска област. Сериозна част от землището му е заето от горски масиви.

Наблизо се намира язовир Цонево, а южно от града протича река Голяма Камчия.

През Дългопол преминава третокласният републикански път 208, а най-близките населени места са Красимир, Сава, Боряна, Цонево, Рояк и Комунари.

Туризъм в Дългопол

Градът не разполага с места за отсядане, но в съседното село Сава има една къща за гости с леглова база от 10 места. Отделно, край язовир Цонево, който се намира на около 5.5 км от града, има няколко къщи за гости и хотел, който разполага с леглова база от 45 места.

Самият язовир е напълно подходящ за къпане, риболов, излети и пикници.

Варна и морето се намират на около 1 час път с кола.

Забележителности, които да видите

В едно от съседните села – Рояк – може да посетите уникалния и неповторим Рояшки скален манастир. Разположен в местността Дженевиз канара, на самия ръб на Рояшкото плато, скалният манастир се извисява и изумява със своята красота и мистика. Редица изследователи смятат, че той е обособен още през 3 век като до 5 век е бил тракийско светилище. След Великото преселение на народите и заселването на славяни и българи по тези земи, манастирът е бил преобразуван в християнска монашеска обител. До ден днешен са запазени надписи с имената на двама български владетели – Иван Александър и неговият син Михаил Асен. Скалният комплекс е впечатляващ и интересен, но е труднодостъпен, така че е нужна добра подготовка и екипировка.

Другата основна забележителност около Дългопол е язовир Цонево, разположен на брега на едноименното село. Той е седмият по големина язовир в България и се използва основно за промишлено напояване и водоснабдяване от момента, в който е пуснат в експлоатация, през 1974 година. Днес той се използва и за отдих, риболов и къпане, а водите му са зарибени с толстолоб, бял амур, шаран, костур и сом.

На 7.5 км, близо до село Сладка вода, може да откриете живописния екопарк Водениците. На територията му може да видите десетки видове защитени растения и животни, а общата му площ обхваща внушителните 450 декара горска площ. В екопарка може да видите и пещери, чешми, воденици и места за игри и отдих.

История на града

На територията на Община Дългопол, край съседните села Сава, Цонево и Аспарухово, са открити редица съдове, оръжия, култова пластика и оръдия на труда от древни периоди като бронзовата епоха, неолита и халколита. Те свидетелстват, че живот по тези земи е имало от най-дълбока древност.

Югозападно от днешен Дългопол, пък, е открита късноантична еднокорабна църква, в която има запазени фрагменти от стенописи.

Смята се, че днешното селище се образува и развива по време на османския период, когато е носело името Еникьой (от турски – Ново село).

След Освобождението (1878 г.) селото става част от новото Княжество България. През 1934 година е преименувано на Дългопол с решение на тогавашния Министерски съвет на Царство България.

През 1964 година получава статут на селище от градски тип, а 5 години по-късно вече е и официално град.