екскурзия кан цена

Кан се намира на средиземноморското крайбрежие на Франция и е комфортно разположен на брега на така наречената Френска ривиера или както още я наричат – Лазурен бряг.

Градът се намира на ръка разстояние от Ница и Монако, като именно близостта с международното летище на града осигурява лесен и бърз достъп. На по-малко от час път с кола се намират и някои от най-реномираните италиански курорти, каквито са Сан Ремо, известен със своите филмови и музикални събития.

История на Кан

Земите на днешния френски курортен град са заселени приблизително около 2-ри век преди новата ера. Първите местни жители са били гърци, които основали тук колония. Привлекли ги големите рибни ресурси в района и лесното препитание, което те осигурявали.

Още повече, че в онези несигурни времена било привлекателна идея да ловиш риба в район като този, където морските води са преобладаващо спокойни. Градът останал рибарско селище за над 2000 години, като едва през 20-ти век се възползвал от развитието на туризма.

По това време започнало да има значение местоположението, но вече не само от търговска и кръстопътна гледна точка, а от към природен ресурс. Така през 40-те години на 20-ти век градът се превърнал в един от изгряващите европейски курорти. Постепенно тук се появили някои изключително луксозни хотелски комплекси, които и до ден днешен смайват със своя блясък и разточителство.

Фестивалът в Кан

екскурзия фестивалът в кан цена

Известният филмов фестивал е най-голямото събитие, което се случва в Кан. Той се провежда ежегодно през пролетта.

Първоначално събитието се отбелязвало през есента, но тъй като тогава се конкурирал с други популярни филмови фестивали в Европа, организаторите решили, че е по-добра идея да се премести в първите месеци от годината.

За първи път събитието се провело през септември 1946 година и от тогава привлича в града милиони туристи, независимо дали любители на киното или просто любопитни.

Как изглежда Кан

Дори и ако забравим за всички знаменитости, които идват всяка година тук, Кан е превъзходен град заради своята красота. Той предлага просторни крайбрежни булеварди, декорирани с най-различни субтропични растения. Храсти, цветя и палми правят разходката край брега неповторимо преживяване.

Освен това, и архитектурата няма как да остане незабелязана, защото тя привнася основния чар на това прекрасно място. Перлата на Кан е известния крайбрежен булевард Кроазет, който именно всяка година привлича тълпи от журналисти, идващи да снимат звездите на червения килим.

Градът е популярен и със своето местоположение на брега на обширен залив, където сините морски води, пясъкът с цвят на слонова кост и легендарните бели сгради покрай брега оформят един шедьовър.

Докато се разхождате из Кан има голяма вероятност неусетно да навлезете в някое от съседните градчета или селца.

Регионът на Френската ривиера е много гъсто заселен и застроен, така че ясна разделителна линия между Кан и околните населени места на практика няма.

Какви хора привлича

Кан привлича доста широк спектър от посетители. Разбира се, една не малка част от тях са звезди и знаменитости, както и заможни фигури от световната сцена, бизнеса и известни имена от политиката. И докато това е факт, човек трудно може да си представи, че Кан е също така място и за почивка на хората с по-скромни възможности.

Така например, ако избягвате най-луксозните и емблематични хотели, вие ще можете да си намерите хубава стая в много добър хотел, за която ще заплатите толкова, колкото и на всяко друго място в Европа.

В околностите на Кан има невероятни плажове и чудесни хотели, които не само предлагат отлични условия, но и страхотни цени. Разбира се, няма да сте в самото сърце на града, но все пак да не забравяме, че Кан е малък град и тук всичко е на пешеходно разстояние от най-известната и популярна част на града.

Времето в Кан

екскурзия кан време цена

Кан има мек и приятен средиземноморски климат, които би се усладил дори и на най-претенциозните посетители. Температурата е изключително комфортна през почти цялата година. Летата са дълги и топли, но в никакъв случай не са горещи.

От май до септември температурите са приблизително между 25 и 30 градуса, като морският бриз обещава приятна прохлада дори и през най-горещите августовски дни. Ако посещавате Кан заради плажовете, тогава можете да се възползвате от хубавото време поне до края на септември.

Тук няма резки захлаждания, а лятото сякаш постепенно изгасва. Зимните месеци тук са много приятни. Температурата е около 13 – 14 градуса през януари и февруари и снеговалежи са почти невъзможни. Това се случва изключително рядко и не е характерно за тази част на Франция. За сметка на това през есенно-зимния сезон могат да паднат много обилни валежи.

Плажове

Курортният град Кан разполага с наистина превъзходни плажове, които вече над половин век имат славата на най-добрите в континенталната част на Франция. В това отношение други места в южните части на страната, като например Сен Тропе, Ница или Марсилия, в известна степен отстъпват.

Причината е в това, че пясъкът тук е изключително нежен и светъл, а морските води са наистина много прозрачни, припомняйки ви защо това място е известно като Лазурен бряг. Самата плажна ивица е дълга с километри. Докато една част от туристите се излежават небрежно на пясъка, други си препичат на слънце на лодки и яхти край брега, гмуркайки се за да се разхладят в прозрачните води край бреговете на Кан.

Цените

Един от най-големите недостатъци на Кан са по-високите цени на повечето стоки и услуги в града. Тук това се обяснява с няколко факта. От една страна, Франция традиционно е скъпа дестинация в резултат на своята изключителна популярност сред туристите.

От друга страна, самата Франция има доста висок жизнен стандарт и се подрежда сред най-богатите страни в света. И все пак, скъпите стоки и услуги са концентрирани в централните по-известни части на Кан. Напускайки градския център, попадате в един съвсем различен свят и имате досег до много по-добри цени. Ето защо, ако почивате в Кан е не лоша идея да се отправите към периферията, където всичко е с пъти по-достъпно и бюджетно.

Кога да посетим Кан?

Ако искате да се възползвате от красотата на този район възможно най-много, то вероятно месец юни е най-доброто време за почивка. В тази час от годината настроението е приповдигнато, защото лятото все още предстои, а температурите все още са преходни между пролет и лято, което прави времето идеално, както за разходки, така и за плажуване.

През тази част от годината ще можете да се порадвате на приятни температури от порядъка на 25 – 27 градуса в комбинация с много слънце и тихо море.