Описание на Шумен

Шумен е голям български град, един от 28-те областни градове у нас. Намира се в североизточната част на страната.

Населението му към 2015 година наброява 88 777 души, по данни на ГРАО, което го прави 10-ият град в България по този показател.

Празникът на Шумен се отбелязва на 11 май всяка година, а в допълнение в града ежегодно се провеждат най-различни културни мероприятия и събития.

Шумен е роден град на редица важни български личности, както в исторически план, така и в нашето съвремие.

Някои от тези личности, които заслужават да бъдат споменати, са:

 • Панайот Волов;
 • Константин Каварналиев;
 • Васил Коларов;
 • Васил Друмев;
 • Стоян Данев;
 • Янко Сакъзов;
 • Рачо Петров;
 • Сава Савов;
 • Добри Войников;
 • Тодор Колев;
 • Панчо Владигеров и други.

Местоположение на Шумен и как да стигнем до там

Шумен се намира в североизточната част на страната и по-конкретно в така нареченото Шуменско поле, точно в подножието на Шуменското плато. През територията на града протича малката река Поройна.

В административно отношение Шумен е център на едноименните Община и Област. Като териториално разпределение, Шумен е разделен на 11 квартала и жилищни комплекса.

Северно от града преминава автомагистрала „Хемус“, а в околовръстното шосе на Шумен се свързват няколко пътни артерии – първокласните републикански пътища 2 и 7, както и второкласният път 73.

Най-близките населени места са Хан Крум, Мараш, Дибич, Васил Друмев, Мадара, Царев брод, Лозево, Панайот Волово и Белокопитово.

Туризъм в Шумен и на какво да наблегнем

Шумен има добре развит туризъм и това се дължи най-вече на хубавата природа в лицето на Шуменското плато, и редицата културно-исторически паметници, които съхраняват в себе си историята и паметта на града.

В града може да отседнете в някой от близо 30 хотела, 20 къщи за гости и 7 апартамента за краткосрочно наемане.

Бидейки един от най-големите градове у нас, Шумен предлага разнообразни забавления за всеки тип хора.

Независимо дали сте любител на музеите, архитектурата, заведенията или дискотеките, тук ще откриете всичко това и много други неща, които биха хванали интереса ви.

Шуменските забележителности и какво да очакваме от тях

Регионалният исторически музей в Шумен е страхотно място, от което да започнете обиколката си из забележителностите на града.

Създаден е още през далечната 1857 година и се намира точно в центъра на града. В музея са разположени цели осем постоянни експозиции, които обхващат историята на града и района в периода 5 хилядолетие преди Христа до 20 век след Христа.

В Шумен има и няколко къщи-музеи, които задължително трябва да посетите, ако искате да опознаете личните истории на някои от най-прочутите шуменци. Това са къщата-музей на Панайот Волов, къщата-музей на Лайош Кошут, както и къщата-музей на Добри Войников.

Паметникът Създатели на българската държава е един от символите на града, който не бива да пропускате в никакъв случай. Представлява архитектурен комплекс, който е издигнат в чест на 1300-годишнината от създаването на България.

Разположен върху Шуменското плато, паметникът се издига на височина от 70 метра и е дълъг цели 140.

Някои от другите забележителности, които препоръчваме да посетите, включват Музеят на Шуменския гарнизон, Куршун-чешма, Томбул джамия, Шуменската крепост и раннохристиянските църкви, които се намират в нея.

История на града и какво е важно да научим от нея

В следствие на археологически разкопки се откриват сведения за живот на територията на днешен Шумен още от каменно-медната епоха.

Шумен е стар град и живот по тези земи е имало още преди неговото основаване. През 2 век римляните изграждат военен кастел върху руини от старо тракийско укрепление.

През 4-5 век целият хълм на Шуменското плато бива укрепено с нова стена, по която се изграждат 9 кули.

След създаването на българската държава Шуменската крепост бива превзета от българите и в периода 7-10 век е под техен контрол, превръщайки се в българско укрепление.

В периода на Втората българска държава Шумен се превръща в още по-значим военен, икономически и административен център, като по тези показатели измества дори старата столица Велики Преслав.

През 1388 година градът е превзет от османските турци след дълга и продължителна обсада. Средновековен Шумен е окончателно унищожен след похода на Владислав III Ягело през 1444 година.

През 16 и 17 век турците започват масово строителство върху руините на стария град и издигат бани, джамии и редица паметници.

В периода 17-18 век Шумен бива укрепен и превърнат в голям военен град, в който има постоянно живеещ гарнизон. Във въпросния гарнизон се заселват турци, арменци, татари и евреи.

През 19 век Шумен се превръща в комуникационен център от първостепенно значение за Османската империя.

Той се превръща и в част от отбранителното каре Шумен-Варна-Русе-Търговище, което има за цел да отблъсква нападения отвъд Дунав, които в този период най-често идват от Руската империя.

След Кримската война (1853-1856 година) в Шумен се заселват голям брой кримски татари. Освобождението на България през 1878 година прави Шумен свободен български град, но в същото време го лишава от голяма част от пазарите за многобройните занаятчийски стоки, както и от значителна част от мюсюлманското население.

Това, което помага на града да се съвземе от този драстичен спад е фактът, че Шумен е избран за областен и окръжен център.

Шумен е и един от първите градове, които получават електрическа централа и сравнително ранна електрификация. Това се случва през 1927 година.

В периода 1950-1965 година градът носи името Коларовград в чест на видния комунист Васил Коларов, който е родом от Шумен.

В епохата на социализма Шумен се превръща във важен индустриален и военен център за страната.