Описание

Горни Дъбник е българско село, което се намира в северната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 1 893 души.

Селото е известно с едноименната Битка при Горни Дъбник по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878), победата в която завършва пълната обсада на Плевен.

Местоположение на Горни Дъбник

Разположено е в равнинна област и административно е част от Община Долни Дъбник и Област Плевен. През селото преминава третокласният републикански път 1308, както и железопътната линия София-Варна. Близо до Горни Дъбник се намира и едноименният язовир, а само на метри от края на селото преминава първокласният път 3, който води до автомагистрала „Хемус“.

Най-близките населени места са Писарово, Крушовица, Телиш и Искър.

Туризъм в селото

Селото разполага с един комплекс, състоящ се от няколко бунгала и предлагащ леглова база от 20 места. Освен това комплексът предлага лятна градина, заседателна зала с 20 места, както и ресторант с местни ястия.

Освен това Горни Дъбник разполага и с парк, чиято функция не е единствено за отдих на местните жители и посетителите, а и възпоминателна.

Забележителности, които да посетите

Близо до селото е разположен едноименният язовир Горни Дъбник. Той е един от най-големите в Северна България, а общата му площ се простира на близо 12 000 декара. В язовира има отлични условия за риболов и водни спортове, а водите му се зарибени с риби като каракуда, шаран, бибан, бяла риба, платика, червеноперка и уклей.

На около 11 км се намира средновековната крепост Кожухарско кале, която е част от землището на село Садовец. В него се намират останките на още три ранновизантийски крепости от периода 4-6 век – Садовско кале, Големаново кале и Горановско кале, които заедно оформят укрепителна система по поречието на река Вит, чиято обща площ възлиза на близо 200 декара. Това свидетелства за ключовото значение на местността във византийския период.

Друг язовир, който може да посетите наблизо, е Телиш, кръстен на едноименното село. Във водите на язовира виреят риби като бял амур, уклей и шаран.

Друга интересна крепост е Бекярското кале, намиращо се на 15 км от Горни Дъбник, близо до село Бежаново, област Ловеч. Крепостта е разположена на невероятно красиво място, заобиколено от три страни от река Каменица. Местността е достъпна само от изток и някогашната крепост е била изградена, използвайки умело природните дадености. Край останките има следи от имянарски разкопки, както и сгради.

История на Горни Дъбник

За възникването на селото не се знае много. Историята му е предимно свързана с прочутата Битка при Горни Дъбник на 12 октомври 1877 година (24 октомври, нов стил), по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878). Битката е ключова не само заради победата на руската армия срещу османската, а и заради изпълнението на предварителния план на руския Генерален щаб за прекъсване на комуникационната и снабдителната линия на Западната турска армия. По този начин се затваря блокадният пръстен около Плевен, което впоследствие ще изиграе основна роля не само за предаването на града от Осман паша, но и за крайната победа на Руската империя срещу Османската. Руската армия се води от известния генерал Йосиф Гурко, докато турските части се командват от Ахмед Хивзи паша. В рамките на деня турският гарнизон при Горни Дъбник е разгромен и селото бива освободено.

В чест на битката и загиналите в нея войници е изграден мемориалният парк Лавров, кръстен на руския генерал-майор Василий Николаевич Лавров, загинал в битката.