Описание

Бисер е българско село, което се намира в югоизточната част на страната, близо до границата с Турция. В него живеят 752 души по данни на ГРАО към 2015 година, от които почти всички са християни.

Селото е разположено в красива местност, заобиколен от гористи хълмове. Населението се занимава предимно със селско стопанство, но ловният и риболовният туризъм също са развити.

Местоположение на Бисер

Административно е част от Община Харманли и Област Хасково. През него протича река Бисерска, която се влива в Марица, а над реката има мост, който свързва селото.

Край Бисер преминава международният път Е-80, което го прави много комуникативно място. В допълнение в селото има и ЖП гара по линията Свиленград-Пловдив-София. Най-близките населени места са Черна могила, Любимец и Белица.

Туризъм в селото

В селото има терен за къмпинг, който разполага с шест места. Къмпингът предлага условия както за каравани, така и за палатки.

Ловът и риболовът са добре развити. Може да посетите горите на красивите Родопи, където се срещат елен, дива свиня и заек. Бисерската река, както и намиращата се наблизо Марица, предлага чудесни условия за риболов. Може също така да се разходите в гората и да посетите намиращото се съвсем наблизо находище на блатно кокиче.

Забележителности, които трябва да посетите

Каменният мост до река Бисерска се намира на 6 км от селото. Той представлява останки от древен римски мост, за който се смята че е бил част от главен път, водещ към Константинопол.

Защитената местност Бакърлия е изключителна забележителност, която трябва да видите. Обхваща река Бакър дере, както и планината Сакар. Обявена е за защитена местност, за да запази биоразнообразието. В нея може да видите животински видове като:

  • пъстър смок
  • балканска жаба
  • сухоземни костенурки
  • пясъчна боа
  • черен щъркел
  • сърна
  • благороден елен
  • малък орел
  • лалугер
  • белоопашат мишелов

Намира се на 10 км от Бисер.

Близо до село Изворово може да посетите останките от римската крепост Кастра Рубра, изградена през 2 век. В буквален превод от латински означава Червената крепост. Някога е била крайпътна станция, която е предлагала смяна на конете на пътуващите.

На 15 км от селото се намират Глухите камъни. Те са тракийски скален култово-погребален комплекс. Съдържа 200 трапецовидни ниши, издълбани в скала. Изсечени са и две гробници, както и стълби, които водят към тракийско селище и водохранилище. Смята се, че на това място се е полагала праха на богати траки, живеещи в района.

Наблизо се намира и тракийската гробница Шейновец, изградена под едноименния връх. До нея се стига през екопътека.

Прочутата крепост Мезек е на 16 км от Бисер и е разположена край едноименното село. Тя представлява средновековна византийска крепост, най-вероятно изградена през 11 век като гранична стражева крепост. Тя разполага с 9 кули, някои от които 10 метра високи. От тях се открива невероятна гледка към околността, както и към Бяло море. Крепостта е запазена почти в цялостен вид.

История на селището

Около Бисер са открити 12 могили, които обаче не са проучени в дълбочина. Смята се, че датират още от тракийската епоха.

За Средновековието учените предполагат, че тук е имало селище още от 10-11 век. В центъра на селото е открит средновековен некропол, в който погребенията са били християнски.

Селото е завладяно от османските турци през 1372 година. Първите османски сведения са от 1592 година. Знае се, че старото му име е Инджелии.

След освобождението става част от Източна Румелия, а впоследствие се присъединява към Княжество България. През 1906 година е преименувано с настоящето си име.

Църквата в Бисер е изградена през 1911 година. През 1913 година, по време на Втората балканска война, османската армия достига до селото и го опожарява.