Описание

Войнежа е българско село, което се намира в централната част на страната, в подстъпите на Стара планина.

Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 57 души.

В състава на селото влизат махалите Долен Войнеж, Чаршията, Солевска махала, Горен и Среден Войнеж.

Местоположение на Войнежа

Административно е част от Община и Област Велико Търново. През селото преминава четвъртокласен републикански път, а на няколко километра се намира второкласният път 55. Най-близките населени места са Поповци, Продановци, Илевци и Вонеща вода.

Селото е разположено в Еленския балкан, сред изключително красиви гори и местности.

Туризъм в селото и околността

Селото разполага с две къщи за гости, по-голямата от които предлага леглова база от 21 места. И двете къщи разполагат с всички базови удобства, като в същото време са изградени в автентичен селски битов стил, който ще ви върне назад във времето и ще ви остави едно незабравимо усещане.

Красивите местности наоколо предразполагат към разходки сред природата и чистия въздух, а близките села предлагат не по-малко история и природа от Войнежа.

Забележителности, които да видите

На 2 км от Войнежа се намира къщата-музей Филип Тотю. Тя е истинската родна къща на българския революционер и е превърната в музей по случай 150-годишнината от раждането му. В изложбата са включени предмети от детството му, както и основни моменти от живота и делото на войводата.

Друга интересна забележителност в местността е Килифаревският манастир Рождество Богородично. Манастирът е действащ и е девически. Смята се, че е основан през 1348 година, но след османското нашествие, в края на 14 век, той бива разрушен. През 1718 година манастирът е възстановен, на мястото на стария. Църквата му е изградена от самия Кольо Фичето.

Ако искате да се разходите в Еленския балкан, може да отседнете в Хижа Грамадлива, която е на около 10 км от Войнежа. Разположена е в подножието на едноименния връх. В хижата има място за 60 души, а активността ѝ е целогодишна.

На 11 км се намира язовир Йовковци, който е изграден върху река Веселика. Язовирът е един от най-големите в страната и е основен източник на водоснабдяване за целия регион. Във водите му са зарибени над 10 вида риби, а язовирът е подходящ и за плаване с лодка, както и излет и къмпинг.

Плаковският манастир Свети Пророк Илия е друга забележителност, която може да посетите в местността. Манастирът е средновековен и е основан през 1280 година. През вековете е бил разрушаван и възстановяван на няколко пъти, като последният е през 1845 година. 20 години по-късно прочутият български майстор Кольо Фичето издига камбанарията на църквата. В днешно време Плаковският манастир има статут на паметник на културата.

История на селото

Няма много сведения за възникването на селото. Предполага се, че то възниква през османския период, както и много други села в Еленския балкан. Местността е често избирана от бягащи българи от други градове и села, тъй като е труднодостъпна за османските власти.

Интересен елемент за селото и жителите му може да се намери в запазена преписка върху страниците на богослужебна книга от църквата „Свети Пророк Илия“ във Войнежа. В нея се твърди, че жители на селото са били участници във Велчовата завера през 1835 година. През същата година е изградена и църквата „Свети Пророк Илия“, която е действаща и до днес.

След освобождението Войнежа влиза в състава на Княжество България.