Гложенски водопадГложенският водопад е зрелищна природна забележителност, която привлича голям брой посетители. Хората идват тук, привлечени от красотата му, а туристическият поток не секва дори и през най-суровите зимни месеци.

Той изсипва своите ледено студени и кристално чисти води от височина приблизително около 20 метра. Макар че това е средна величина, която по-скоро дори клони към по-малките по размер водопади в нашата страна, гледката може да бъде наистина възхитителна.

Всичко зависи от времето през годината, в което сте избрали да предприемете пътешествие към тази част от Балкана. Водопадът не се намира на голяма надморска височина, така че не е необходимо да предприемате рисковани изкачвания, които винаги изискват специална подготовка.

То всъщност е разположен на едва около 440 метра надморска височина. Макар и намиращ се в планинска местност, той все пак остава в по-ниско лежаща област.

Описание на водопада

В моментите на пълноводие, които тук са главно през късната пролет и ранното лято, водопадът е изключително зрелищна картина. Буйните му води се разпиляват на многобройни струи, образувайки една широка и прозрачна струя от ледено студена вода.

Тъй като основно се подхранва от топенето на снеговете в района, водопадът впечатлява особено много през април, защото тогава може да изглежда просто неудържим.

Водата тук не пропада директно, а по-скоро се препъва по почти вертикалните му склонове, образувайки едва доловими за окото каскади. Специалистите поставят водопада по-скоро сред маловодните в България.

Въпреки това, те не пропускат да добавят, че местоположението му го прави много по-примамлив за туризъм, отколкото много други, от чиято височина и мощ иначе биха могли да ви побият тръпки.

Местоположение

Гложенският водопад попада в западния дял на Стара планина. Той се намира на по-малко от 70 километра по права линия от София. Макар че пътят до тук не винаги е лесен и при определени климатични условия може да създаде доста трудности, все пак разстоянието е незначително.

Това прави водопада примамливо място, на което да се отдадете на малко разтуха сред природата през уикенда, давайки ви възможност дори да се върнете у дома в София в рамките на същия ден. Това, че наоколо има доста атрактивни туристически градски центрове с исторически забележителности дава възможност да извлечете максимума от своята почивка.

Достъпност

Гложенският водопад е много лесно достъпен. Той се намира на една ръка разстояние от село Гложене и се вижда ясно от пътя, който води от Тетевен към селото. Водопадът на практика се намира над самия път, което прави много лесно стигането до него. Не е необходимо да разполагате с каквато и да било специална екипировка, защото трябва да изминете едва няколко метра.

Градове в близост

От градовете в близост най-известен е Тетевен, който се намира на близо 9 километра в посока югоизток. Той е известен като атрактивно място за почивка, основно защото предлага интересна историческа архитектура, която се съчетава с изключителните природни красоти на Балкана.

Градът предлага добри условия за туризъм и от гледна точка на възможностите за настаняване. Хотели, вили и къщи за гости могат да ви доближат до уюта на старобългарската култура от изминалите векове.

Забележителности в близост

Една от най-важните забележителности в района на Гложенския водопад е прословутият Гложенски манастир. Той се намира на по-малко от 3 километра на запад, като попада не далеч от малкия планински град Тетевен. Манастирът е привлекателно място за поклонение, но той привлича също така и много хора, които не са религиозни и идват тук само заради неговата културно-историческа стойност.

Еко-пътеки и туристически маршрути

Ако искате да предприемете разходка сред дивата природа и да се докоснете до усещането за истински Балкан, в района можете да намерите вероятно най-красивата еко-пътека на територията на България.

Тя носи примамливото име Под пръските на водопада и криволичи в продължения на няколко километра сред горските дебри на тази райски красива местност. По отношение на своята сложност, тази еко-пътека не бива да ви тревожи особено, защото преминаването по нея е много лесно.

Не е необходимо да разполагате с някакво по-специално облекло или пък екипировка. Освен това, дори и ако имате по-малка физическа подготовка, тук няма какво да ви притеснява. Единственото, за което трябва да помислите по-внимателно е кога да посетите мястото.

Кога да го посетим

Околността на Гложенския водопад е много привлекателна през всички 4 сезона от годината. Ако трябва да сме по-конкретни, обаче, най-добрите месеци за туризъм тук обхващат приблизително втората и третата третина на пролетта, както и първата третина на лятото.

Лято

Ако изберете лятото, спрете се на месец юни. Той предлага прекрасни условия за почивка в планината, като несъмнено ще ви зарадва прекрасно време и ще видите природата в най-красивата ѝ светлина.

Пролет

Ако предпочитате пролетта, препоръчително е да се фокусирате върху месеците април и май, тъй като тогава ще се насладите на най-буйните води на Гложенския водопад за годината.

Есен

През есента това място може и да губи част от очарованието си, но това не се отнася за моментите, в които листата се обагрят в златисти цветове. Тогава природата дава най-доброто от себе си за да изригне за няколко дни във всички възможни топли нюанси, които можете да си представите.

Зима

Зимният сезон е едно от най-красивите годишни времена. Тук тези месеци пристигат с обилни снеговалежи, пухкава бяла покривка, много чистота и очарование. Това, обаче, носи и много негативи, каквито са твърде ниските температури.

Тук времето може да се развали драматично и да се формират непроходими преспи. Това води до невъзможност да обходите най-вълнуващите туристически маршрути в областта.

И все пак, ако по някакъв начин успеете да се докопате до Гложенския водопад в разгара на зимата, бъдете готови да направите една уникална фото сесия.

Защо да изберем това място

Гложенският водопад си струва да бъде избран за едно малко пътешествие извън града през уикенда, както и за по-дълга ваканция в някое от околните населени места, а причините за това са няколко.

На първо място, чистата и запазена околна среда е нещо, което в наши дни се вижда трудно. Освен това, въздухът в околността е с изключително качество. Да не говорим за спокойствието, което единствено планината може да ни донесе в условията на съвременния стрес и постоянно напрежение в градската среда.

Близостта до големи градски центрове, като София, Пловдив и Велико Търново допринасят за бързото стигане до тук и за максималното оползотворяване на времето.