Описание

Буйново е българско село, намиращо се в южната част на страната, в непосредствена близост до границата с Гърция. Населението му е 313 души по данни на ГРАО към 2015 година.

Разположено е в планински район, в Западните Родопи, и е част от историко-географската област Рупчос.

Местоположение на Буйново

Административно селото е част от Община Борино и Област Смолян. През него преминава Буйновската река. До селото се стига по четвъртокласен републикански път, а най-близките населени места са Кожари, Ягодина и Тешел.

Границата между България и Гърция се намира само на 2 км от Буйново.

Туризъм в селото и околностите

Селото разполага с два семейни хотела, по-големият от които предлага 28 места. В него може да се насладите на всички нужни удобства, като ресторант, чевермеджийница и лятна градина с 40 места, аранжирана в автентичен родопски стил.

Буйново предлага разнообразни възможности за селски туризъм. Самото село е разположено в живописното Буйновско ждрело, а наблизо се намират и редица природни забележителности. Има редица възможности за екскурзии, разходки и маршрути сред природата.

Забележителности в местността

Близо до селото се намира връх Виденица, висок 1 652 метра. На върха има открито светилище, за което археолозите смятат, че е на бог Дионис.

В Западните Родопи може да посетите и хижата Триградски скали, намираща се в Триградското ждрело. До хижата се стига по автомобилен път, а пред нея има голям паркинг. В нея има 85 места със самостоятелни санитарни възли и бани. Хижата има всички нужни удобства, както и ресторант и лавка. Подходящата е за зелено училище, ученически лагери, семейни почивки или просто излет в планината.

Една от най-големите забележителности в района е Ягодинската пещера, която се намира на 8 км от Буйново. Пещерата е дълбока над 10 км и е разположена на три различни нива. В нея има редица сталагмити, сталактити и сталактони, както и пещерни перли и „леопардови кожи“. Пред пещерата има ресторант и паркинг.

Северно от Триград и на 8 км от Буйнов осе намира музеят на мечката. В него може да видите редица интересни факти и експозиции за кафявата мечка.

Друга значима пещера в района е Дяволското гърло. Представлява пропастна пещера, формирана след пропадане на земни пластове. В нея зимува колония на пещерен дългокрил прилеп, която е най-голямата в България и на Балканите.

Буйновското ждрело е друг природен феномен, с който местността се гордее. Представлява пролом на едноименната Буйновска река, оформен в Западните Родопи. Дълъг е 10 км и едната му страна свършва в село Буйново. В ждрелото има голямо разнообразие на животински и растителни видове, които са защитени.

История на селището

Според археологическите находки, селището е обитавано от тракийски племена още от края на бронзовата епоха, около 1000 година преди Христа. В местността са намерени керамика, монети и сечива от този период, които ясно свидетелстват за това.

За историята на селището през средновековието няма достатъчно сведения. Предполага се, че след османското нашествие, в землището на селото се заселват юруци, които търсели по-удобни пасища за своите стада. През 18 и 19 век юруците се изселват от тези земи и техните имоти биват изкупени от местното българо-мохамеданско население.

Според данни на Стефан Захариев, към 1850 година в Наипли, което е тогавашното име на селището, в него живеят близо 350 българо-мохамедани.

След освобождението селото остава част от Османската империя, като едва през 1913 година става част от Царство България, след края на Балканските войни (1912-1913).

През 1934 година селото е преименувано и получава настоящето си име.