Описание

Банско е курортен град, намиращ се в подножието на Пирин в югозападната част на България. Той е известна туристическа и ски дестинация, посещавана от над 500 000 души на зимен сезон.

Градът е популярна дестинация сред студенти, които избират да празнуват там студентския празник 8 декември.

Местоположение на Банско

Градът е разположен в подножието на Северен Пирин. Административно е център на едноименната община и Област Благоевград.  През града минава река Глазне. Близо до него започва националният парк Пирин.

Банско се намира на 56 км от Благоевград и на 150 км от столицата София. Освен автомобилния път, през града минава и теснолинейката Септември – Добринище.

Туризъм в града

Банско е изключително популярна туристическа дестинация. Освен прекрасните си условия за ски и зимен спорт, той предлага спа и минерални процедури. Хотелиерството и ресторантьорството са силно развити, като града разполага с над 340 хотели и над 30 механи и ресторанти.

Край града са разположени 75 км ски писти, в които има трасета за начинаещи, напреднали и опитни скиори и сноубордисти. Над 80 на сто от трасетата са оборудвани с машини за изкуствен сняг. Най-високата точка на местния ски-център е 2 560, докато най-ниската е разположена на 1 000 метра.

Градът разполага с кабинкова въжена линия с капацитет до 8 души, както и един 6-седалков лифт, един 3-седалков лифт и шест 4-седалкови лифта.

Забележителности в Банско и околността

Освен хотели и ски писти, градът разполага и с редица културно-исторически забележителности, като например:

  • Радонова къща
  • Къща-музей Неофит Рилски
  • Велянова къща
  • Църква Света Троица
  • Постоянна иконна изложба Банска художествена школа
  • Музей Никола Вапцаров
  • Базилика в Безименния град
  • Крепост Ситан кале

История на Банско

За заселването на територията на града има сведения още от най-ранни исторически времена. На територията на общината има редица археологически обекти, включително и в землището на Банско.

Няма много сведения за историята на селището през Средновековието. Първото документално свидетелство за Банско е открито в османски регистър от втората половина на 16 век.  До 18 век жителите на селището са предимно животновъди и занаятчии, използващи пасищата и горите. В по-късния период на 18 и началото на 19 век, градът се развива като търговски и занаятчийски център.

Банско е родното място на Паисий Хилендарски, а през части от живота си там са живели и Неофит Рилски и други видни български просветници и търговци.

След освобождението Банско остава в състава на османската империя. Той се превръща в един от центровете на българското движение за освобождение на Македония. Едва след Балканските войни (1912 – 1913) той става част от територията на България заедно с целия пирински край на географската област Македония.

Банско, заедно с Благоевград, е и един от основните центрове на Вътрешната македонска революционна организация, особено в периода след войните от 1912-1918 година.

В днешно време градът е туристически и ски център, както и популярна спа дестинация и един от големите български зимни курорти.