бордум екзкурзия цени

Бодрум е едно незаменимо съчетание между богатството на древния свят и съвременния начин на забавление. Това е основната причина всяка година курортът да бъде посещаван от множество български туристи и не само. Ако все още не сте имали възможността да се докоснете до това място, то ние ви го препоръчваме горещо да организирате възможно най-скоро вашата почивка в Бодрум.

Колкото и да ви говорим за това райско място, то в един момент думите ни ще се окажат твърде скромни. Ето защо ви предлагаме сами да се потопите във величието му и да изживеете пълноценно заслужената си лятна ваканция.

Какво представлява Бодрум и защо да отидем на почивка там?

Бодрум съвсем не е единствено плаж, море и коктейли. Ако сте решили да опознаете неговата история и всичките му забележителности, то съществува вероятността в един момент да си помислите, че сте се отправили на пътуване назад във времето. Замисляли ли сте се някога, че посещавайки Бодрум, то вие стъпвате на място, където се намира едно от седемте чудеса на света – гробницата на цар Мавзол.

Замъкът

Този замък е бил посветена на Свети Петър и е построен през 1402 година. Там се намира Музеят на подводната археология. Имате възможността да разгледате множеството находки, които са били извадени от морското дъно преди много много години. В света съществуват четири древни колекции на стъклени предмети. Една от тези колекции се намира именно в този замък. Колекцията от древни амфори се намира в крайната част на пристанището.

Античният театър – не пропускайте да посетите тази забележителност

Храмът е разположен на самия хълм край Бодрум. Ако имате възможността да посетите някой от организираните концерти в днешно време, то ние ви препоръчваме да го направите. Ще се насладите на само на любим изпълнител или група, но и ще усетите от атмосферата на това място.

Гробницата на цар Мавзол

Гробницата, както споменахме по-горе, е едно от Седемте чудеса. Тя е била построена от съпругата на цар Мавзол. Това, което днес е запазено, са единствено руините. Тя се намира на един от хълмовете над града.

Портата на Миндос

Тази порта е била един от двата официални входа на града. Днес можете да видите единствено част от нея. Дължината на цялата защитна стена е била около 7 м, като през нея нахлува един от най-силните и могъщи владетели Александър Велики.

Храмът на Артемида

Сградата е била една от първите, които са построени от мрамор. Представлявала е едно от Седемте чудеса на древния свят. От този храм днес е съхранена само една от колоните му. Той е разположен на двайсетина километра от Бодрум.

Какво още трябва да знаем за Бодрум, преди да сме го посетили?

Гьозлеме – това е традиционната турска закуска. Тя наподобява палачинка, изпечена върху плоча. Плънката може да се комбинира по най-разнообразни начини, в зависимост от вкусовете и предпочитанията на този, които желае да я консумира. Ако сте решили да посетите Бодрум, то най-голямата грешка, която можете да допуснете, е да не опитате традиционната турска гьозлема.

Всеки вторник от седмицата в града се устройват пазари, където можете да откриете дрехи, обувки, часовници, бижута, храни, плодове, зеленчуци, подправки, сладкарски изделия и какво ли не още. Разполагате с възможността да ги закупите на много добри и изгодни цени. Край пристанището има няколко магазинчета, в които ще откриете сувенири, накити и други дребни предмети. В града има още няколко улици с магазини, в които предлагат скъпи и луксозни дрехи и обувки.

На територията на Бодрум намират място множество традиционни наргиле барове, както и друг вид дискотеки и нощни клубове с шоу програми и белиденс танцьорки. Тук се намира най-голямата в света открита дискотека „Хеликарнас“. Можете да се насладите на различни стилове музика и да танцувате чак до зори. Ако сте решили да прекарате по-спокойно вечерта, то около морския бряг ще откриете чудесни ресторанти, предлагащи вълшебна кухня.

Бодрум е място, което ние горещо ви препоръчваме да посетите. Подходящо е за заслужени почивки както за хора със семействата, така и за големи компании от младежи. Докоснете се сами до магичното на това място.