Описание на Камен бряг

Камен бряг е малко българско село, което се намира в североизточната част на страната, в непосредствена близост до Черно море.

Населението му възлиза на 70 души, според данните на ГРАО към 2015 година.

Освен с интересната си история, селото ще ви плени и с невероятните си забележителности, както и страхотното си крайбрежие, на което ежегодно се събират хора, за да направят така нареченото „посрещане на Джулай морнинг“, което се прави на сутринта на 1 юли.

Местоположение на селото

Камен бряг се причислява към Община Каварна и Област Добрич. Географски се намира в равнинен район, част от историко-географската област Южна Добруджа.

През селото преминава една основна пътна артерия и това е третокласният републикански път 901, който свързва Каварна и Шабла и минава успоредно на черноморското крайбрежие.

Най-близките населени места до Камен бряг са Тюленово, Свети Никола, Българево, Шабла, Горун, Поручик Чунчево, Хаджи Димитър и Каварна.

Туризъм в Камен бряг – какви са възможностите

Въпреки малките си размери, селото разполага с цели 8 къщи за гости, всяка от които е приветлива и реновирана съгласно най-съвременните стандарти.

Това, което Камен бряг предлага, за разлика от големите черноморски курорти у нас, е спокойствието и тишината.

Ако за вас най-важното е да бъдете сред млади хора и да не напускате дискотеките, то съветът ни е да се насочите към някое по-хитово място като Слънчев бряг или Златни пясъци.

В случай, обаче, че искате почивката ви да е сред спокойна и тиха среда, къща за гости в Камен бряг е точният избор за вас.

Селото е изключително подходящо за по-възрастни двойки или семейни такива, но ограничения реално няма – ако обичате уединението и тишината, тук е вашето място.

Разбира се, винаги може да обиколите и съседните плажове, а малко по-на юг се намират курортни градове като Каварна и Балчик – със сигурност няма да скучаете по време на престоя си тук.

Забележителности – какво можем да видим

Местността Огънчето е една от забележителностите до селото. Представлява място, в което са струпани камъни и е прокарана метална тръба, през която свободно изтича газ с малък дебит.

Той бива запален и гори без прекъсване, освен при много силно дъждове или ветрове, които го угасят.

На това място се събират хиляди хора всяка година, за да посрещнат „Джулай морнинг“ на 1 юли, а през цялото лято постоянно има големи компании от хора, които се събират, за да свират на китари и да пеят там.

На около 3 километра се намира националният археологически резерват Яйлата. Територията на резервата заема площ от приблизително 300 декара и представлява голяма скална тераса, която се издига на 50-60 метра от земята.

Тази скална тераса е наситена със стръмни и страховити каменни терени, както и огромни пропасти.

В околността на резервата са открити над 100 пещери, в които е доказано, че са живеели хора още през 5-ото хилядолетие преди Христа. В Яйлата са открити и 3 некропола.

Ако все пак искате да се насладите и на красотата на родното Черноморие, в близост може да посетите плажа Русалка, село Тюленово, природният резерват Тауклиман, плажът Болата, шабленският плаж и, разбира се, нос Калиакра.

История на селото

Камен бряг има много стари имена, които малко или много разказват и за неговата история. Едно от тези имена е Каменник – което се вярва, че произхожда още от средновековието.

Намиращият си наблизо резерват „Яйлата“ пък е доказателство, че в този район е имало живот от хилядолетия насам.

През османския период името на селото е „Кая бей кьой“, което в буквален превод означава „Селото на каменния господар“.

По време на румънското управление на Южна Добруджа (1919-1940 г.) селото получава името Стънка.

Камен бряг, както и повечето села в този район, е с традиционно коренно население от етнографската група гагаузи.

През периода на Възраждането тук се преселват и хора от Балкана, предимно Еленско и Котленско.

През 40-те години пък доста българи от Румъния се заселват в Камен бряг, в следствие на Крайовската спогодба от 1940 година, която освен че постановява връщането на Южна Добруджа като българска територия, също така и задължава България да се откаже от претенциите си към Северна Добруджа, където по това време все още има значително българско население.

В днешно време населението на селото е изцяло българско, а жителите му се препитават основно с туризъм и земеделие.