Описание на Козлодуй

Козлодуй е средноголям български град, който се намира в северната част на страната, по поречието на река Дунав.

Населението му наброява 13 593 души, според данните на ГРАО за 2015 година.

Градът е известен най-вече с това, че тук се намира единствената атомна електроцентрала в България, която е действаща от 1974 година.

Друг любопитен факт е, че средната работна заплата в града е втората най-висока в България, а основна заслуга за това има именно местната АЕЦ.

Къде се намира градът

Административно Козлодуй е център на едноименната Община и е част от Област Враца. Географски градът е разположен в Дунавската равнина и по-конкретно в район „Златия“, който се слави с изключителна плодородност.

На 7 километра от града се намира мястото, в което река Огоста се влива в река Дунав.

Основната пътна артерия, преминаваща през града, е второкласният републикански път 11, който свързва Видин и Никопол, преминавайки по поречието на река Дунав.

Най-близките населени места до Козлодуй са Хърлец, Гложене, Мизия, Сараево, Горни Цибър, Игнатово и Бутан.

Какви са възможностите за туризъм тук

Градът разполага с един хотелски комплекс и един семеен хотел. Като цяло туризмът тук е слабо развит поради липсата на привлекателни забележителности.

Все пак градът има своите предимства и си заслужава да го посетите, за да опознаете този български град.

Забележителности в Козлодуй и района

В самия град има две основни забележителности. Едната от тях е паметникът на Христо Ботев и четата му.

Той е завършен през 1939 година и е осветен на 1 септември същата година, което впоследствие се оказва злощастна дата, тъй като на този ден Германия обявява война на Полша, което дава началото на Втората световна война.

В деня на освещаването се съобщават страшните новини по радиото за началото на войната, с което се проваля традиционното празненство в памет на Христо Ботев.

Другата основна забележителност е музеят-параход Радецки. Това е копие на същия параход, използван от Ботевата чета за преминаване в от Румъния в България.

През 60-те години на миналия век се заражда инициатива този кораб да се превърне в музей, но тъй като оригиналът е унищожен след спирането му в експлоатация е поръчано на австрийската корабостроителница да се изработи достоверно негово копие.

Инициативата е осъществена с дарения. В навечерието на 90-тата годишнина от смъртта на Христо Ботев параходът е готов и е обявен за музей. Днес той се намира на пристанището в Козлодуй.

Извън града най-близката забележителност е язовирът Шишманов вал, който се намира на 8 километра разстояние по пътя за Лом. Язовирът е популярен за риболов, тъй като разполага с голямо разнообразие от риби, които могат да се срещнат и в река Дунав.

Това са например шаран, сом, каракуда, уклей, бяла риба, дунавска платика, речно попче, червеноперка, костур и други.

История на града

Козлодуй има древна история, а в района на града са открити надгробни могили, които свидетелстват за тракийски поселищен център от първото хилядолетие преди новата ера.

Първият писмен източник, който потвърждава наличието на селище с подобно име в Никополския санджак, се открива в опис на санджака от 15 век. В него селото е записано под името Койдозлу и се посочва, че разполага с 8 домакинства.

През 18 век селището е отбелязано с имената Козлудере (нисък дол) и Котозлук, а по-късно и със съвременното си наименование Козлодуй (ъгъл на ледовете).

Едно от най-важните събития в историята на днешния град се случва на 17 май 1876 година, когато на козлодуйския бряг стъпва четата на Христо Ботев, пресичайки Дунава с кораба „Радецки“.

На 23 ноември 1877 година Козлодуй бива освободен от османска власт от 8-и кавалерийски полк, начело с командир Александру Перец.

След Освобождението (1878 г.) тогавашното село става част от новосъздаденото Княжество България.

На 6 април 1970 година е поставено началото на може би най-важния обект в историята на Козлодуй – Първа атомна електроцентрала „Козлодуй“.

Малко по-рано, през 1969 година, селото получава статут на град. В периода 2004-2006 година последователно са изведени от експлоатация блоковете 1, 2, 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй“.