Описание на Котел

Котел е малък български град, който се намира в централната част на страната. Населението му наброява 5806 души според статистиките на ГРАО за 2015 година.

Надморската му височина е 643 метра, а землището на града се простира на площ от 131,518 квадратни километра.

Празникът на града е 1 ноември и се чества като официален такъв ежегодно от 1993 година насам.

Котел е един от най-известните и важни възрожденски градове в България и той е родно място на някои от най-видните личности в българската история. Това са:

 • Анастас Кипиловски;
 • Васил Берон;
 • Бончо Боев;
 • Гаврил Кръстевич;
 • Георги Мамарчев;
 • Георги Раковски;
 • Добри Божилов;
 • Кръстьо Раковски;
 • Неофит Бозвели;
 • Петър Абрашев;
 • Петър Берон;
 • Софроний Врачански;
 • Стефан Богориди.

Местоположение на Котел

Котел е административен център на едноименната Община и е част от Област Сливен. Той е четвъртият по големина град в сливенска област след Сливен, Твърдица и Нова Загора.

Географски погледнато Котел се намира в средния предпланински дял на Източна Стара планина, разположен в равнинна част на планинска котловина. Релефът на града е хълмисто-предпланински и планинско-котловинен.

Основната пътна артерия, преминаваща през Котел, е второкласният републикански път 48, свързващ първокласните пътища 4 и 7 през Стара планина.

Най-близките населени места са Жеравна, Катунище, Градец, Медвен, Тича, Орлово и Филаретово.

Какво представлява Котленският туризъм

Котел разполага с повече от 10 хотела и повече от 20 къщи за гости. Културно-историческото и архитектурното богатство на града го правят привлекателна спирка за много на брой туристи, а хотелиерството определено има какво да предложи по отношение на места за отсядане.

Ако ви трябва място за уютно семейно събиране ви предлагаме да си наемете къща за гости, като повечето от тях са изградени в автентичната за този край възрожденска архитектура и ви карат да се чувствате все едно сте поне 100 години назад във времето.

Котел със сигурност има какво да ви предложи както по отношение на интересни забележителности, така и по отношение на природа.

Котленският Балкан е един от най-прочутите у нас, а природата тук е повече от впечатляваща.

Кои са най-любопитните забележителности в котленския регион

Няма как да посетите Котел, без да се отбиете в Музея на котленските възрожденци. Основан е през 1981 година и се помещава в сградата на Пантеона на Георги Раковски.

Четири зали с различни експозиции ви очакват при посещението ви в музея – това са експозициите на котленските будители, бунтовници, революционери и просветители.

В този музей може да видите някои уникални за България артефакти, като например първия препис на „История славянобългарска“, дело на Софроний Врачански.

В експозицията на котленските възрожденци се намира и Пантеонът на Георги Раковски, в който е поставен мраморен саркофаг на видния българин заедно с копие от сабята му.

Препоръчваме да посетите и други знакови за града забележителности като Кьорпеевата къща-музей, Галатанското училище, квартал Галата, както и Природонаучният музей.

Ако пък искате да се разходите извън Котел, селата Жеравна и Медвен са само на няколко километра и са изпълнени с много природа, забележителности и красоти.

Кои са важните моменти от историята на Котел

Стратегическото местоположение на града играе основна роля в неговото развитие и значимост.

Разположен е в живописната котловина на важния в комуникационно-стратегическо отношение Котленски проход.

Пътят водещ до този проход е бил много ключов през вековете и особено в епохата на Османската империя.

Доказателства за живот в самия град не са открити преди османския период, но е доказано, че в околностите на днешен Котел е имало живот още от дълбока древност.

Открити са фрагменти от халколитна керамика, брадви, кремъчни ножове и каменни тесли, които са датирани от периода 5-4 хилядолетие преди Христа.

На 6 километра на юг се намира античната преградна стена на Демир Капия, която е била част от крепостта Вида.

В подножието на едноименния връх Вида са се провели някои именити битки от българската история – битката между войските на хан Крум и Византия през 811 година, както и битката между армията на цар Ивайло и тази на Византийската империя от 17 юли 1279 година.

По време на османското нашествие повечето населени места в този регион биват разрушени. Търсещите спасение българи се насочват към вътрешността на Балкана, където основават днешен Котел.

Първите сведения за новото селище се откриват в Регистъра на тимари в Никополския санджак, който е съставен през 1486 година.

Тогава селището е записано под името Казан Пънаръ и според статистиката в него е имало 53 къщи или домакинства.

Разположението близо до планински проход дава на Котел голямо значение, но може би най-голямо такова той придобива по време на българското Възраждане.

Тук се раждат и действат едни от най-ранните и видни български будители като Анастас Кипиловски, Софроний Врачански, Стефан Изворски, Гавраил Кръстевич, Петър Берон и Георги Раковски.

Концентрацията на толкова важни за българската история личности не е никак случайна – през целия 18 и 19 век в града се развиват редица важни за Османската империя занаяти, благодарение на което местните жители замогват и градът се разраства.

След Освобождението (1878 г.) Котел става част от новосформираната автономна област Източна Румелия, а впоследствие се присъединява и към Княжество България.