Описание

Гоце Делчев е български град, който се намира в югозападната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 20 306 души.

Старото име на града е Неврокоп, а настоящето си име той получава в чест на българския революционер и радетел за освобождението на Македония Георги (Гоце) Делчев.

Местоположение на Гоце Делчев

Градът е административен център на едноименната Община и е част от Област Благоевград.

Географски е разположен в югоизточното подножие на Среден Пирин и по-конкретно в Гоцеделчевската котловина.

През града преминава Туловишката река, както и второкласният републикански път 19.

Най-близките населени места са Борово, Драгостин, Делчево, Мусомища, Добротино и Средна.

Туризъм в града

Градът разполага с пет хотела, един от които семеен, един спа хотел, както и шест къщи за гости. Предлаганият сегмент от услуги е разнообразен, а цените са конкурентни. Независимо от това дали ще изберете да отседнете в хотел или в къща за гости, градът ще ви спечели със своя дух, природа и история.

Освен това, заслужава си да посетите няколкото ресторанта и механи, където може да опитате вкусно сготвени традиционни за региона и страната специалитети.

Интересните забележителности също ще допринесат за преживяването ви.

Забележителности, които да посетите 

В центъра на града се намира местният Исторически музей. Той е открит през 1979 година и в него може да разгледате някоя от 12-те експозиционни зали. Ежегодната изложба с археологически находки също е голяма атракция.

Градският парк е още едно място, в което може да разпуснете и да се разходите. Намира се близо до центъра и разполага с голяма растителност. Паркът е добре устроен, като освен алеи и места за отдих, разполага и с кафенета и голям ресторант.

Извън Гоце Делчев може да посетите водопад Делчево, който се намира до едноименното село. До него се стига по асфалтовия път до селото, като трябва да се отделите при Неврокопския манастир. От там има черен път, който води до водопада.

На близо 7 км от Гоце Делчев може да посетите късноантичния и римски град Никополис ад Нестум. Най-вероятно градът е бил построен върху останките на тракийско селище, а за това свидетелстват редицата открити златни монети, прибори и съдове. Никополис ад Нестум е и единственият античен град в Родопите, който е от периода на Римската империя и е запазен до ден днешен.

В района се намира и местността Попови ливади, която представлява седловина между Среден и Южен Пирин. В нея има няколко големи поляни, оградени от гъсти иглолистни гори, а в местността има и много извори.

История на Гоце Делчев

Съвременният град е продължение на древния такъв Никополис ад Нестум, основан през 2 век от римския император Траян. Останките от него се намират на 7 км от днешния град. Старото име на Гоце Делчев – Неврокоп всъщност означава точно Никополис, но на турски език.

Неврокоп става част от Османската империя през втората половина на 14 век. По това време той е предимно християнски град, но само след около 100 години мюсюлманското му население нараства.

Към 18 и 19 век българското население вече е малцинство, а гръцкото е сериозна част от общия пейзаж в града.

След освобождението Неврокоп остава в пределите на Османската империя и това го превръща в един от основните центрове на новото революционно движение ВМОРО, чиято цел е да освободи Македония от османска власт.

През 1903 година Неврокоп е един от центровете на Илинденско-Преображенското въстание и там се водят активни въстанически действия.

На 19 октомври 1912 година, по време на Първата балканска война, градът е освободен от османска власт и преминава в територията на българската държава. Това положение е затвърдено с Букурещкия мирен договор от 1913 година.

През 1951 година Неврокоп е прекръстен на революционера Гоце Делчев.