Под КамикоПод Камико е красив водопад, който се намира в района на прословутото Искърско дефиле. Той впечатлява със своята хармоничност и с елегантния начин, по който се спуска по полегатите и стъпаловидни планински склонове.

Височината му достига около 40 метра, но за разлика от много други, той не се излива директно в клисурата. Вместо това, преминава амфитеатрално по маршрут, който създава забавното усещане, че водата предпазливо внимава да не се нарани.

Къде се намира

Водопадът е разположен в западния дял на Стара планина. Както не веднъж може би сте чували, тази част от Балкана може и да не е известна с високите си върхове, но за сметка на това впечатлява със своите уникални пейзажи.

Мястото е в непосредствена близост до Гара Бов, като районът е известен с това, че тук има не един или два водопада, които си заслужава да посетите.

Достъпност

Под Камико предлага на туристите възможността да прекарат приятно време сред спокойствието на природата, наслаждавайки се на един изключителен шедьовър. В същото време, за целта не се изискват някакви твърде големи усилия, защото достъпността на водопада всъщност е много добра.

Тъй като Гара Бов се намира на само два километра от тук, до мястото може да се стигне и по удобен за автомобили път. Почти няма да се налага да обикаляте по черни пътеки и това значително повишава неговата атрактивност.

Околната природа

Околната природа е наистина изключително красива. Доказателство за това е наличието на многобройни еко-пътеки и туристически маршрути, които прекосяват тази местност, преминавайки нарочно край най-големите ѝ прелести. По този начин се дава възможност на туристите да се докосна до съкровища, каквито човек рядко има възможност да зърне.

Предимството на това да следвате един подобен маршрут е там, че ако определяте сами от къде да преминете, ще изпуснете най-големите природни красоти. В същото време, експертите в сферата на туризма и опитните планинари, които са създали тези маршрути, знаят от къде да ви прекарат.

Кога да посетим Под Камико

За да видите този красив български водопад в най-добрата му светлина, трябва да подбере внимателно времето от годината, в което да го посетите. Експертите в сферата на туризма препоръчват като най-добър сезон края на пролетта и началото на лятото.

По този начин, вие ще можете да се възползвате максимално добре от съчетанието между време и условия. От една страна. През този сезон водопадът обикновено е най-пълноводен. Топенето на дебелата снежна покривка във високите части на Балкана води до силен приток на прясна и студена вода.

В същото време, това е сезонът, през който природата изглежда най-атрактивна. Всичко наоколо тъкмо се е разлистило и цветовете са просто зашеметяващи. Няма съмнение, че именно през този сезон и температурите са най-приятни.

Тъй като се намира на не много голяма надморска височина, околността на Под Камико обикновено преживява доста знойни и жарки лета. По тази причина, за да избегнете дискомфорта на летните горещини, но и да се възползвате максимално от хубавото време, трябва да се насочите към края на пролетта и самото начало на летния сезон.

Предимствата на зимата

През зимните месеци температурите в този район могат да станат доста ниски. В допълнение, обикновено и снежната покривка е изключително трайна и пухкава. По тази причина, картината е наистина много романтична, излъчваща чистота и недокосната прелест.

Това си има, обаче, някои отрицателни страни. Така например, ако изберете този тих и спокоен сезон, ще трябва да сте готови за по-трудната проходимост на околните туристически маршрути и еко-пътеки. Не рядко, те са напълно невъзможни за обхождане, защото не е изключено да останат под дълбок и напълно непроходим слой сняг.

Водопадът през това време замръзва почти напълно. Остава една не много голяма струя студена вода, която бавно протича надолу, а останалата му по-голяма част напомня за момент от ледена приказка.

През есента

Есента носи някаква тъга и меланхолия, примесени с чувство на романтика. Падащите листа се спускат по буйните води на водопада, заминавайки за миг от погледа. Водата си проправя път, студена и неудържима, през килим от жълти и оранжеви опадали листа.

Температурите през някои дни са много приятни, което обяснява защо този сезон бива предпочитан от мнозина за посещение на Под Камико. Това е един от любимите моменти и за фотографите. Тогава има игра на цветове, светлини и сенки, каквато трудно може да се получи през който и да било друг сезон.

Недостатък през това време е по-високият риск от злополуки. Не бива да се пренебрегва опасността да се подхлъзнете на някое паднало листо, особено ако преди това времето е било лошо.

За сметка на това, ароматът е уникален, като дъхът на влажна гора се пропива от всички страни. Това е несравнимо усещане, което действа като балсам за душата след като сте били в замърсената градска среда само до преди няколко часа.

Опасностите

Опасностите по един или друг начин винаги съпътстват всяко едно излизане сред дивата природа. В този случай те не са много различни от всеки друг излет извън града. Има няколко неща, за които трябва да внимавате, защото в противен случай можете да си навлечете беля.

На първо място, трябва да сте много внимателни с опасността от пропадане и подхлъзване. Както вече само преди миг споменахме, рисковете са най-големи през есента и зимата. Съответно, през пролетта и лятото вероятността да се нараните е по-малка.

Не бива да се подценяват рискове, като този, който носят и кърлежите. Те са много опасни и разпространяват голям набор от болести. Освен това, те обичат да се спотайват именно на местата, от които хората минават – край пътеките.

Причината за това е, че кръвосмучещите злосторници дебнат точно там жертвите си, осъзнавайки, че точно на тези места има най-голям шанс да докопат някой. Единственият начин да се предпазите от тях е като носите дълги панталони, а още по-добре би било изобщо да не се пъхате по храсталаците.

Хубавото тук е, че районът като цяло е доста заселен и няма риск да се натъкнете на по-едри хищници, каквато опасност съществува в други части на Стара планина. Разбира се, не е лошо все пак да сте нащрек, защото въпреки всичко, през зимните месеци понякога могат да се видят кучета, които обикалят на глутници и едва ли ще искате да се натъкнете на тях.