Описание на Кранево

Кранево е средноголямо българско село, което е разположено в източната част на страната на българското Черноморие.

Населението му към 2022 година наброява 1118 души според статистиките на ГРАО.

Старото име на селото е Екрене, което се използва до 1934 година. Морският нос Кранево на остров Тауър в Антартика е кръстен в чест на българското село.

Надморската височина е 142 метра, а площта на землището е 16,5 квадратни километра.

Кранево е едно от най-хубавите населени места по българското Черноморие и силно го препоръчваме на всички, които обичат семейната и спокойна почивка.

Плажната ивица е разделена на 3 зони, като общата ѝ дължина е 1500 метра, а пясъкът е много фин, което спомага и за привличането на голям брой туристи.

Къде точно се намира Кранево

Селото се намира в Община Балчик, Област Добрич. Като географско разположение Кранево е локализирано в равнинен регион, на брега на Черно море.

Първокласният път 9, част от международната пътна мрежа E87, преминава през селото, като осигурява основната транспортна връзка на Кранево с останалите села и градове в региона.

Най-близките населени места са Албена, Оброчище, Рогачево, Генерал Кантарджиево, Осеново и курортен комплекс Златни пясъци.

Какво ще ви впечатли от туризма в Кранево

Като крайбрежно селище, съвсем логично е основната икономическа дейност в Кранево да идва от туризма.

Тук ще откриете над 100 хотели, къщи за гости, апартаменти за краткосрочно наемане, бунгала, ресторанти, магазини, заведения и всякакви развлекателни места, които биха помогнали за вашето приятно изживяване.

Важно е да споменем, че Кранево не е класически курортен комплекс от типа на Златни пясъци, Албена или Слънчев бряг, а е крайбрежно село, което е по-подходящо за семейства и хора, които желаят да се отдадат на спокойна и приятна почивка.

В същото време, ако желаете нещо по-различно от вашата почивка, Златни пясъци и Албена се намират само на няколко километра от Кранево.

Какво да правите освен ходенето на плаж

Морето далеч не е единствената забележителност на Кранево и региона. Напротив, в радиус от само 10-ина километра ще имате възможността да посетите много интересни и вълнуващи забележителности, с които ще може да разнообразите почивката си и да се обогатите културно.

Само на километър от селото се намира едноименната крепост Кранея, или поне това, което е останало от нея. Крепостта е разположена върху 252-метров хълм с плоска повърхност, отвсякъде ограден със скали – перфектно местоположение за крепост.

Изградена във формата на триъгълник, най-недостъпната ѝ точка се намира на изток, поради изключителната стръмност на хълма, който в тази си част е почти отвесен от терасата до морето.

Това, разбира се създава естествено укрепление и се предполага, че крепостта е била трудна за превземане. Историята мълчи за това как се стига до нейната гибел, но се предполага, че това става с падането на България под османско владичество.

Почти задължително е и посещението на резерват Балтата, който се намира покрай най-долното течение на Батова река, намираща се между Албена и Кранево.

Уникалното на този резерват е, че тук се намират най-северните части на европейската лонгозна гора, като в района могат да се видят над 260 вида висши растения, 28 от които са защитени. На територията на Балтата живеят и много бозайници, земноводни, птици и риби. Определено това е един досег с природата, който ще ви вдъхнови.

Разбира се може да посетите и най-различни забележителности, характерни за района, като диви естествени плажове, аквапаркове, конни бази, къмпинги и прочие места.

Кратка история на Кранево

Знае се, че през Средновековието тук е имало крепост наречена Кранеа (откъдето идва и съвременното име Кранево).

За самата крепост няма много информация, тъй като историческите извори са оскъдни. Археолозите, обаче, откриват останки в района, за които се смята, че са били част от така нареченият Аспарухов вал, който играе съществена роля при защитата на Първото българско царство.

Недалеч от тези останки се е намирал и фар, наречен Екрене. Той се счита за един от най-високите фарове по българското Черноморие, но поради спецификите на района, а именно непрестанна свлачищна активност, дейността на фара е прекратена.

По време на османския период, съвременното селище което съществува тук, се нарича Екрене, а името означава „Кранеа“ на турски. След Освобождението през 1878 година Екрене става част от новоосвободената българска държава.

Това име селото носи до 1934 година, когато като част от мащабна акция на българското правителство за преименуване на редица градове и села, то е кръстено с българското Кранево, което име носи и до ден днешен.

Кранево играе и още една ключова роля през новата българска история – селото е гранично за периода 1913-1940, когато Южна Добруджа е в състава на румънската държава и на практика Кранево е гранично селище с Румъния.