Описание

Белимел е българско село, намиращо в северозападната част на страната. По данни на ГРАО към 2015 година в него живеят 229 души.

Това е и родното място на Върбан Пенов, който през 1837 година предвожда Върбанпеновото въстание. Смята се, че той е прототип на героя на Иван Вазов, Славчо Белимелеца от разказа „Белимелецът“.

Местоположение на Белимел

Административно селото е част от Община Чипровци и Област Монтана. През селото преминава река Огоста, както и третокласният републикански път 102.

Най-близките населени места са Митровци, Челюстница, Горна Лука и Горна Ковачица.

Белимел се намира в подножието на Стара планина.

Туризъм в селото и наблизо

Селото разполага само с един хотел с леглова база от 12 места. Той се намира в подножието на Стара планина и предлага невероятна гледка към Чипровския Балкан. В него може да посетите и ресторант, който предлага разнообразна традиционна българска кухня.

Намиращият се наблизо Балкан предлага разнообразни възможности за планински туризъм и преминаване по екопътеки, както и изкачване до красиви и живописни хижи в Стара планина.

Забележителности, които да видите

Межди Белимел и Чипровци се намира скалното образувани Момин камък. Тя представлява няколко камъка наредени един върху друг, като височината на цялата скала е почти девет метра.

На близо 3.5 км се намира язовирът Горна Ковачица, намиращ се в околностите на едноименното село. Той се използва за напояване на селата в района и е разположен на надморска височина от 290 метра.

Една от най-значимите забележителности, които може да посетите, е Чипровският манастир „Св. Иван Рилски“, който се намира по долината на река Огоста и е на 4.5 км от Белимел. Част е от Видинската епархия. Предполага се, че манастирът е изграден през 10 век. За близо хилядолетната си история той е разрушаван цели шест пъти. Настоящата сграда е изградена през 1876 година, като досега се поддържа постоянно. В комплекса има църква, параклис с камбанария, триетажна кула с костница, както и малко гробище.

Ако искате да видите красотите на Стара планина, връх Стовци е подходящ за вас. Намира се на 7 км от селото и е висок 866 метра. Смята се, че още от римско време върхът е бил използван като наблюдателен пункт, поради стратегическото разположение на местността. На върха могат да се видят останки от крепостта, в която се е намирала наблюдателницата.

Освен Чипровския, може да посетите и Лопушанския манастир Св. Йоан Предтеча, който е на 7.5 км от Белимел. Настоящият манастир е сравнително нов, но на мястото му е имало манастир още от времето на Второто българско царство. Както и много други манастири, така и този е бил разрушаван многократно, а за последно е бил унищожен по време на османския период. През Възраждането е бил възстановен и до ден днешен се пази и поддържа. Бил е един от любимите манастири на Иван Вазов.

История на Белимел

Смята се, че на това място е имало селище още от римско време, а това се потвърждава и от Римското градище, чиито руини могат да се видят и днес.

Според различни изследователи съвременното селище е възникнало през 9-11 век. Местните предания твърдят, че селото е разрушено в следствие на Чипровското въстание през 1688 година, а жителите му се изселват в Бесарабия. Смята се, че около 40 години по-късно селото е възстановено.