Описание на Караш

Караш е малко българско село, което се намира в северозападната част на страната. Населението му възлиза на 105 души, според данни на ГРАО към 2015 година.

Ежегодният събор на селото се провежда всяка първа събота на септември. На 20 юли пък се прави оброк за Свети Илия с обща трапеза и духова музика. Събират се всички жители и гости на селото.

Известни личности, родени в Караш, са писателят Георги Авгарски, художникът Никола Златев, както и лекарят Васил Велев, който е основател на Българския червен кръст.

Къде е местоположението на селото

Географски Караш е разположено на десния висок бряг на река Малък Искър, в района на Предбалкана.

Административно селото се причислява към Община Роман и Област Враца. През него преминава третокласният републикански път 308, който свързва път 103 с първокласния път 3.

Най-близките населени места са Хубавене, Роман, Струпец, Батулци, Средни рът и Своде.

Какво може да ви предложи туризмът в Караш

Селото разполага с един семеен хотел и една къща за гости. Хотелът е с леглова база от 10 места, а къщата разполага с 15 места.

Независимо къде изберете да отседнете, преживяването ви ще е все така незабравимо.

Самото разположение на селото, по склоновете на Предбалкана, предоставя страхотна гледка към останалата част от местността, както и към реката Малък Искър, която се намира в подножието му.

В реката има отлични условия за риболов, а околните планински склонове и гори ви осигуряват страхотна възможност за разходка на чист въздух сред природата.

Забележителности около селото

Най-близката забележителност до Караш, е струпецкият манастир Свети Пророк Илия, който се намира в покрайнините на Стара планина, на около 7 километра от селото.

Манастирът е средновековен и е основан по времето на Второто българско царство. Известен е и с името Тържишки манастир, тъй като по онова време в околността му е имало тържище (пазар).

Най-старата сграда, съхранена в съвременния манастир, е съборната църква Свети Николай Чудотворец, за която е доказано, че е построена през 16 век.

Едно от най-интересните места в манастира е каменната чешма с четири чучура, построена през 1862 година. Чешмата е украсена с 12 каменни релефа на дива котка, змия, ламя, бухал, сокол и гущер, които преследват птица.

Струпецкият манастир е постоянно действащ и се обитава от монаси. Манастирът предлага нощувки, а целият комплекс се състои от триетажна жилищна сграда, чешма, две църкви и стопански постройки.

Друг интересен, но не толкова мащабен манастир, който може да посетите, е Долнобешовският манастир Свети Архангел Михаил, който се намира край село Долна Бошевица, на около 9 километра от Караш.

Той възниква първоначално като болярска църква още по времето на Втората българска държава, като впоследствие прераства в манастир. Това, с което е уникален, са творбите на Захари Зограф, който работи в него в периода 1843-1845 година.

За съжаление в днешно време манастирът нито е действащ, нито се поддържа, поради което е в окаяно състояние.

В по-широк диапазон около селото може да посетите и други забележителности като Царевецкият скален манастир, скалните рисунки в село Царевец, Пещерите на монасите, както и Чекотинският манастир Свети Архангел Михаил.

История на селото

Тръгвайки нагоре, срещу течението на река Малък Искър, се стига до местност, в която са открити останки от калето Кривград – мощна крепост от времето на българското Средновековие. Това е и първото доказателство за живот в този район.

Самата крепост представлява четвъртита кула, заобиколена със защитни бойници, изградени от хоросан и ломен камък. За съжаление в днешно време руините не се поддържат, обрасли са с храсти и са труднодостъпни.

По време на османския период, и по-конкретно по време на Възраждането, в селото е съществувал деен революционен комитет. Селото дори е било част от маршрута на един от нелегалните пътища на Васил Левски.

През август 1872 година Левски минава през село Караш, където пренощува, но за съжаление къщата, в която е отседнал той, вече не съществува. На нейно място днес е поставена възпоменателна плоча.

След Освобождението през 1878 година, селото става част от новосъздаденото Княжество България.

В началото на 20 век в Караш е изградено основно училище, в което са се учили всички деца от околните 16 села и махали. Сградата съществува и до днес, макар и недействаща.

В днешно време селото е привлекателно курортно селище, като голяма част от къщите му са обновени или новопостроени.