Описание

Васильово е българско село, разположено в централната част на страната. Населението му, по данни на ГРАО към 2015 година, е 243 души.

Намира се в Тетевенския Балкан и има уникално продълговато разположение. Васильово е още едно българско село, съчетаващо невероятната красота на българския Балкан, с автентичния селски начин на живот и чист въздух.

Местоположение на Васильово

Административно селото е част от Община Тетевен и Област Ловеч. Край него преминава третокласният републикански път 358, а по дължината на селото преминава и Васильовската река. Най-близките населени места са Рибарица, Тетевен и Шипково.

Селото е обградено с хребетите Калугерско било и Дебели дял от юг и Нешов камък от север, а източно от него се намира връх Васильов, който е най-високият в Предбалкана със своите 1 490 метра.

Туризъм в селото

Селото разполага с една къща за гости, която предлага 5 места. Тя е разположена точно на брега на Васильовската река и е изградена в рустикален стил. Разполага с голям двор, от който се стига до реката, а освен това има кътчета за отдих, лятна къща със сламен покрив, както и барбекю. Къщата е на изключително красиво място и е подходящо за тиха и спокойна почивка сред природата.

Забележителности, които да посетите

Близо до селото се намира местността Костина. Това е мястото, в което е загинал Георги Бенковски и в негова памет е издигнат паметник през 1908 година. Местността разполага с обширни поляни, които са изключително подходящи за пикник или излет. В същото време има и заведения, детска площадка и чешма с течаща планинска вода.

Източно от Васильово се намира и едноименният връх Васильов, който е най-високият в Предбалкана. Издига се на 1 490 метра, а от него се открива неповторима гледка към околността във всички посоки. От върха се виждат върховете Ботев и Шипка, както и язовир Сопот. До Васильов се стига по няколко маршрута, като един от тях е през стръмни поляни, а друг е по черен път до върха, като се тръгва от хижа Васильов. Тя се намиран а югоизток от върха и разполага с 42 места. Хижата е обновена и ремонтирана, като има електрификация и водоснабдяване. В нея се предлагат и туристическа кухня и столова.

На около 10 км се намира Тетевен, в който може да посетите редица забележителности от местно значение, сред които:

  • Тетевенските водопади, основният от които е Скока
  • Местният парк за приключения
  • Историческият музей
  • Хаджиивановата къща
  • Екопътеката Под пръските на водопада
  • Тетевенският манастир Свети пророк Илия

История на селището

Няма много сведения за историята на селото, но намиращата се тракийска крепост в местността „Тръса“, западно от връх Васильово“ е доказателство за живот в местността още от Античността.

По високите рътлини на селото са открити 12 могили, а по поречието на Васильовската река са намерени още 22.

Данните за днешното село са оскъдни. Не се знае кога възниква, но най-вероятно е по време на османския период, като махала на намиращото се наблизо село Рибарица.

След освобождението селото става част от новосъздаденото Княжество България. На 7 април 1949 година тогавашната Махала Васильово е официално призната за отделно от Рибарица село, каквото е и до ден днешен.